Poradnik jak szybko zrobić Ciasto Snikers – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Snikers to jest obecne w naszych domach od wielu lat i znamy je pod różnymi nazwami. Jednocześnie jest także wiele odmian tego przysmaku orzechowego. Ale najbardziej popularna nazwa to Ciasto Snikers inaczej nazywane ciastem orzechowo-kakaowym z karmelem. Ciasto jest bardzo sycące, bogate w smaki i bardzo, bardzo smaczne. To właśnie ciasto pojawia się na naszym rodzinnym stole zawsze w święta, a to za sprawą występujących w tym cieście składników. Miodowe placki przełożone maślanym budyniem, masą karmelową i masa orzechową sprawia, że nasze myśli i wspomnienia kierują się w stronę nadchodzących świąt. Jeżeli ktoś nie zna tego ciasta to serdecznie zapraszam do wypróbowanie tego przepisu na smaczne ciasto orzechowe. Daje na to ciasto gwarancję smaku 🙂 Zobacz także inne przepisy na ciasta i desery: Ciasto 3 Bit, Ciasto Cappuccino, Makowiec Sułtański, Ciasto Salceson, Szarlotka z mięta, Szarlotka bez pieczenia, Szarlotka na zimno, Śmietanowy Tort Bananowy, Sernik Bananowy,
Ciasto Snikers
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki: 1 porcja = dla 12 osób
- miękka margaryna 200 g
- soda oczyszczona 2 łyżeczki
- jajko 2 szt.
- mąka 600 g
- cukier waniliowy 8 g 1/2 opakowania
- cukier kryształ 3/4 szklanki
- żółtka 2 szt.
- mleko 3-4 łyżki
- miód – 3 -4 łyżki
Masa orzechowa
- margaryna 65 g
- cukier kryształ 4 łyżki
- miód 2-3 łyżki
- posiekane orzechy włoski 20 – 30 g
Masa budyniowa
- masło 200 g
- budyń śmietankowy 1 szt.
- mleko 1,5 szklanki
- puszka masy toffe
Polewa czekoladowa
- czekolada mleczna 100 g +łyżka wody+ łyżka margaryny
Ciasto Snikers – wykonanie
Krok 1
Do małego naczynia dodajemy mąkę pszenną oraz oczyszczoną sodę i dokładnie mieszamy łyżeczką. Następnie całość przesiewamy przez sito.
Krok 2
Do maki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i rozdrabniaczem do ciasta siekamy margarynę razem z mąką. Następnie dodajemy cukier, jajka, żółtka, mleko, miód, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Dłonie można posmarować olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich lepić.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdy placek na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy także foremki o podobnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić je ciastem.
Krok 4
Do garnka dodajemy margarynę, cukier, miód oraz orzechy włoskie – całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników, a następnie wylewamy masę orzechową na 1 kawałek ciasta. Wszystkie formy z ciastem wkładamy do piekarnika do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 25-35 min. – patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche. Ciasta odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
Do garnka dodajemy 1 szklankę mleka oraz masło. W 1/2 szklanki rozpuszczamy budyń. Garnek z mlekiem podgrzewamy aż masło rozpuście się i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy budyń rozpuszczony w szklance. Gotujemy ok. 30-40 sek. cały czas mieszając, następnie przykręcamy ogień i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Następnie ciepły budyń wykładamy na pierwszy placek i przykrywamy kolejnym plackiem. Następnie na placek wylewamy masę karmelową i przykrywamy ostatnim plackiem ciasta z masą orzechową ale masą orzechową w stronę karmelu. Wierzch ciasta delikatnie dociskamy, a następnie polewamy polewą czekoladową, dokładnie ją rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto jest już chłodne wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto Snikers
Ciasto Snikers
Ciasto Snikers
Dodaj komentarz