Kategorie

Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo przepis z  filmem HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (73 ocena, 15 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto Prince Polo przepis z czekoladowymi wafelkami np. z Prince Polo lub innymi dowolnym waflami w czekoladzie ;). Przepysznie wyglądające ciasto na delikatnym biszkopcie kakaowym, który jest przełożony budyniową masą, a całość przykryta wafelkową z polewą kakaową. Oryginalny wygląd i fantastyczny smak, który na długo pozostaje w pamięci – takie właśnie jest Ciasto Prince Polo. To kolejny prosty przepis na bardzo smaczne ciasto, które idealnie nadaje się na urodziny jak i niedzielne popołudnie. Zobacz także inne przepisy: Kremówka3 BitCiasto Bounty, Proste Ciasto Czekoladowe,

Ciasto Prince Polo przepis

Ciasto Prince Polo przepis

Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 + 25 min. 

Biszkopt

  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
  • mąka pszenna 1/3 szklanki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • kakao 2 łyżki,
  • jajka 4 szt.,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • olej 2 łyżki,

Masa Budyniowa

  • cukier 3/4 szklanki,
  • mleko 1 litr,
  • masło 250 g,
  • cukier waniliowy 16 g,
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka,
  • budyń śmietankowy bez cukru 1 szt.,
  • jajko 1 szt.,

Beza

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • wiórki kokosowe 3 łyżki,
  • wafelki czekoladowe 3 szt.,
  • posiekane orzechy 100 g,
  • forma o wymiarach 20 x 30 cm,

Ciasto Prince Polo przepis

Ciasto Prince Polo przepis

 

Ciasto Prince Polo przepis – wykonanie

Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod sam koniec ubijanie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. W kolejnym kroku dodajemy po jednym żółtku. Na sam koniec powoli wsypujemy wymieszaną mąkę i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy (24 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez  50 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić na kratce.
 
Krok 2
Do jednego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, a pozostałą cześć mleka wlewamy do drugiego garnka dodając do niego masło. Do pierwszego garnka z mlekiem dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń oraz jedno jajko – całość dokładnie mieszamy. Do garnka z mlekiem i masłem dodajemy cukier, cukier waniliowy i całość gotujemy. Do gotującego się mleka powoli wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę mleka z mąką, budyniem i jajkiem –  dokładnie mieszamy aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wystudzony budyń wykładamy na biszkopt, równo rozprowadzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie czekoladowe wafelki kruszymy na bardzo drobne kawałki i dodajemy do ubitej piany. W kolejnym kroku dodajemy wiórki kokosowe oraz drobno posiekane orzechy – całość delikatnie mieszamy łyżką. Beże przekładamy do formy (24 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min. Wystudzona bezę przekładamy na warstwę budyniową.
Krok 4
Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu – mieszamy aż składniki się połączą, a następnie dodajemy masło. Gdy masło rozpuści się dodajemy kakao i energicznie mieszamy aż uzyskamy jednolita masę. Gotową polewą polewamy bezę i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godz.
Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo

 

Ciasto Prince Polo

Ciasto Prince Polo

 

Autor: Deserek.TV   

Zobacz także:

23 odpowiedzi do: Ciasto Prince Polo

  • Aga pisze:

    Widziałam już gdzieś taki przepis, ale nigdy go nie jadłam. Jutro zrobię mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało 🙂

  • iza pisze:

    ale mi smaku zrobiłeś

  • Master pisze:

    Witaj deserku. Często zaglądam tu i tam w poszukiwaniu frykasów ;D, tylko już bardzo rzadko dochodzą nowe przepisy. Wiem, że to spowodowane tym, że masz robotę po same uszy, martwi mnie jednak czy to nie spowoduje czegoś gorszego jak zamknięcia strony, bo wtedy u kogo robiłbym te frykasy ananasy!? Albo tyle przepisów już wystawiłeś, że hmm co tu teraz dołożyć:)?

    • Deserek.TV pisze:

      Nie martw się 🙂 strony nie zamierzamy zamykać, przepisy będą ale będzie ich niestety mniej. Niestety najpierw obowiązki, praca, zarabianie na życie, a dopiero później hobby – ale deserki będą nadal 😉
      Dziękuje za pamięć i życzę udanego dnia oraz szczęśliwych i radosnych świąt 😉

      • Master pisze:

        Ów ratuje mi pan tyłek ;D Dziękuje za szybką odpowiedź, fakt praca najważniejsza i życie. Bo nie byłoby hobby bez pieniędzy. Ja też kocham to robić, a dla mnie cukiernie dają tylko pięknie wyglądające ciasta z różnym skutkiem ich smaku. Zazwyczaj to tyle cukru walą w te smakołyki, że nie da się tego jeść, brak balansu w smaku i umiaru. A domowe jak wyjdą to wiadome będzie jaki będzie balans smaków. Cukru tyle dają zapewne by zasłonić smak staroci czy czegokolwiek co nie wyszło (z całym szacunkiem jak pan pracuje gdzieś w cukierni to i tak nie ma znaczenia bo wyroby tu są znakomite, a w pracy każą robić tak i nie ma gadania chyba, że jest się całym dyrektorem placówki ;D). Ogólnie to zajmuje się wszystkim, miałbyć cukiernik, lecz wyszedł gastronom i papram się w wyższych ode mnie garach ;). A przyszłość czeka pewnie taka, że będę lepił kotlety w mcdonald bo o pracę w polsce ciężko. Nie chciałbym wyjechać z kraju bo polska jest piękna, ale jak będzie trzeba…

        • Deserek.TV pisze:

          Niestety nie jestem cukiernikiem 😉 tylko zwykłym łasuchem na słodkości 😉

          • Master pisze:

            A kto nim nie jest :)? Dlatego dużym walorem jest być mężczyzną z taką pasją dla pań idealnie ^^ Nie dość, że przyjemnością jest już samo robienie to potem zostaje czubek góry lodowej. Pierw trzeba się jakoś powstrzymać od oblizywania, ale trzeba spróbować, żeby wiedzieć na czym się stoi. Powinieneś otworzyć własną cukiernie z cytatem „nie wpierdzielam tyle cukru co konkurencja” ;D, albo od razu pędzimy bimber! Domowy trunek ze słodyczem idealnie się komponuje, aż jestem ciekaw czy istnieje ciasto np: z piwem. Bo spiryt się daje wiadomo.

          • Deserek.TV pisze:

            :)))

      • Master pisze:

        My tu sobie pogawędki fundujemy, a tu święta. Tak przy okazji zdrowia, szczęścia pomyślności i smacznego koszyczka. No i wygranej w toto lotka. Tak z 6 mln (słyszałem, że przy ogromnych wygranych ktoś musiał uciekać z kraju bo dyrektor jego banku chciał się do niego dobrać), nie trzeba być za łakomym na kasę. Wyliczyłem że dobre 3 mln zł starczy na około 60lat życia przymiesięcznym wypłacaniu ok. 2000 zł. Przy 6 można żyć dostatnie i więcej czasu poświęcać na hooby. Tylko wtedy radziłbym zastosować sobie diety bo nie wiem co by było przy tak dużej ilości czasu:-P (kraina słodkości made by deserek… A nie biedronka.)

        • Deserek.TV pisze:

          Dziękuje bardzo i wzajemnie życzę udanych, spokojnych i pełnych radości Świąt Wielkanocnych 🙂 i Mokrego ale ciepłego Śmigusa Dyngusa 😉

          • Master pisze:

            Co do ciasta z piwem. Dostałem książkę z przepisami na same czekoladowe łakocie,a w nim jest przepis na tort czekoladowy z piwem altbier. Oczywiście nie będę ganiał za tym niemieckim piwem bo polskie jest lepsze, wezmę kasztelan albo książęce. Jednak ciekawe i warte spróbowania!

          • Master pisze:

            Tak z ciekawości i więcej nie będę panu głowy zawracał, pana mazurek owsiany wyszedł przepysznie, jednakże przepis na polewę to ja znowu do bani znalazłem. Ma pan gdzieś tu przepis na taką idealną polewę czekoladową robioną w domu, a nie roztapianiem gotowej czekolady. Niby margaryna, kakao, śmietana/mleko, cukier, ale zawsze jak nie grudki to jest za płynna:'( a jak za gęste robiłem to znowu grudek w …

          • Deserek.TV pisze:

            Niestety tylko z czekoladą – ale polecam tą wersje http://deserektv.pl/murzynek-przepis/

  • Bidara pisze:

    Uwielbiam pana przepisy!! Też jestem ogromnym łasuchem i często tu zaglądam. Przepisy są proste, a słodkości przepyszne. Naprawdę świetny blog i żal byłoby go zamykać. Ale wiem już, że pan tego nie zrobi, więc będę oczekiwać na następne przepisy. Pozdrawiam

    • Deserek.TV pisze:

      Miło, że tu zaglądacie i przepisy się podobają, a raczej smakują 😉 Blog jest i będzie 😉 i nigdzie się nie wybiera 😉
      Będą nowe przepisy ale mniej – ale ważne, że będą – niestety obowiązki wzywają i czasu jest bardzo mało na deserki.
      Już w kolejce do montażu czeka nowy filmik, a to także zajmuje dużo czasu. Ale ważne, że będzie nowy filmik na nowe pyszny deserek 😉
      Wszystkim czytelnikom życzę zdrowych , pogodnych i szczęśliwych świąt 😉

  • Magda C. pisze:

    Fantastycznie wygląda, musi być pyszne 🙂

  • Kocham prince polo i pokochałam to ciasto, nie można powstrzymać ślinotoku 🙂

  • Zuza pisze:

    Prince Polo – moje ulubione

  • Monika pisze:

    też kiedyś robiłam jest super.. Bounty jeszcze lepsze wychodzi.

  • Dorota pisze:

    Wspanialy przepis, ciasto wyglada oblednie, choc jest nieco pracochlonne (co nie znaczy, ze wklad wlozony w przygotowanie ciasta nie jest wart efektow!)

  • Kasia pisze:

    Rewelacja, aż ślinka cieknie. Uwielbiam właśnie takiego typu ciasta 🙂 Pozdrawiam

  • naleśniki pisze:

    Łał! świetne! muszę spróbować!

  • omlet pisze:

    robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Przypinki Własny Wzór

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina