Ciasto Marchewkowe przepis błyskawiczny na kolejny smakołyk z udziałem marchwi 😉 Ciasto jest wilgotne i miękkie, aromatyczne i nie za słodkie – i to co ważne bardzo proste do wykonania. To kolejny przepis na ciasto marchewkowe na naszej stronie i kolejny bardzo prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi i zaskoczy nie jedną osobę swymi kulinarnymi umiejętnościami . Gotowe ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. To ciasto marchewkowe jest mocno wilgotne dzięki czemu zachowuje świeżość przez kilka dni. To ciasto w naszym kraju jest także znane pod inna nazwą – piernik Marchewkowy – taka właśnie nazwa występuje w książce Kuchnia Polska. Zobacz także Ciasto Marchewkowe z Cyrusami , Ciasto Dyniowe z Białą czekoladą, Ciasto Dyniowe, Sok Dyniowy Harry’ego Potter’a
Czas przygotowania: 20 min.Składniki dla formy o średnicy 22 cm
- marchew 450 g – starta na tarce o drobnych oczkach,
- mąka pszenna 2 szklanki,
- cukier kryształ 1,5 szklanki,
- jajka 5 szt.,
- pokruszony goździk 1/4 łyżeczki,
- cynamon 3/4 łyżeczki,
- soda 1 łyżeczka,
- szczypta soli,
- Ciasto polać lukrem lub posypać cukrem puder i zmielonymi orzechami
Zdjęcia Widzów:
Dodaj komentarz