Ciasto Pomarańczowe | Ciasto Arabskie

Ciasto pomarańczowe – Ciasto Arabskie – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto pomarańczowe to kolejny przepis z Serii Przepisów „Smaki Świata”. Pomarańczowe Ciasto Arabskie. Ciasto pełne aromatu, smaku orientalnej przyprawy, które wyróżnia błyskawiczne i proste wykonanie. Na przygotowanie tego ciasta wystarczy nam dosłownie kilkanaście minut + czas przeznaczony na pieczenie. Jest to bardzo popularne ciasto w krajach arabskich, ze względu na jego prostotę wykonania jak i występujące w przepisie pomarańcze – to tak jak w naszym kraju jabłka czy śliwki. Ciasto to może konkurować z innymi ciastami świątecznymi, jakie mogą zagościć na naszych stołach.

 

Ciasto Arabskie

Ciasto Arabskie

 

Czas przygotowania: 20 min.

Pieczenie: ok. 50 min

Składniki: 1 porcja =dla 8 osób

  • miękkie masło 200 g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • mąką kukurydziana 1/2 szklanki
  • gloden syrup 1/3 szklanki 
  • cukier z trzciny cukrowej 1 szklanka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • kardamon 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • jajko 3 szt.
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • sok ze świeżej pomarańczy 1/4 szklanki
  • drobno posiekana skórka z 1 pomarańczy
 

Ciasto pomarańczowe – wykonanie

 
Krok 1
Do małego naczynia dodajemy mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę kukurydzianą i całość dokładnie mieszamy. 
 
Krok 2
Do osobnego naczynia wlewamy jogurt, Golden Syrup oraz sok ze świeżej pomarańczy i dokładnie miksujemy. 
 
Krok 3
Do dużej miski dodajemy miękkie masło wraz z cukrem i miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie dodajemy drobno posiekaną skórkę z pomarańczy, dodajemy wymieszany jogurt z sokiem i gloden syrup – i całość dokładnie mieszamy ok. 6-7 min. aby składniki połączyły się. 
 
Krok 4
W kolejnym kroku dodajemy 1/4 mącznej mieszanki, dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy 1 jajko i ponownie miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę ponownie dodajemy 1/4 mącznej mieszanki, miksujemy dokładnie, dodajemy 1 jajko – i tak aż do wyczerpania składników.
 
Krok 5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może to być keksówka średniej wielkości, forma na babkę piaskową, itp.). Pieczemy w temp.  180 C przez ok. 50 min.
 
Ciasto pomarańczowe

Ciasto Arabskie

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto pomarańczowe

Ciasto Arabskie

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Arabskie

Ciasto Arabskie

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Deserek.TV | Google+ 
 

6 odpowiedzi na „Ciasto Pomarańczowe | Ciasto Arabskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki naleśniki czekoladowe napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana soki sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina