Kategorie

Tort Bananowy

Zrób Śmietanowy Tort Bananowy i zaskocz najbliższych – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (38 ocena, 8 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Tort Bananowy czy też Tort Śmietanowy z Bananami – jak dla mnie to chyba najlepszy tort na świecie. Ja osobiście nie przepadam za zbyt słodkimi tortami, a ten bardzo mi smakuje no i jeszcze z dodatkiem bananów w karmelu. Prawdziwa uczta dla podniebienia. I to ciasto można także wykonać bez pieczenia stosując gotowy kupny biszkopt, jednak w tej wersji, którą prezentuje jest najlepszy i taką wersje tego ciasta Wam polecam. Zobaczcie jak smakuje Tort Śmietanowy z Bananami 🙂 

Czy wiecie jak wygląda i jak smakuje Szarlotka bez pieczenia ?  Zobaczcie także ciasta bez pieczenia: Ciasto 3 Bit, Śnieżynka Cytrynowa, Tiramisu Truskawkowe, Torcik Biały Puch,  

Tort Bananowy przepis

Tort Bananowy przepis

Czas przygotowania: 90 min.

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • cukier kryształ 150 g
  • jajko 4 szt.
  • cukier waniliowy 3 torebki po 30 g
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 100 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 800 ml
  • fix do śmietany 2 torebki
  • tarta czekolada 3 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • banany 5 szt.
  • tortownica o śr. 22 cm

Tort Bananowy – wykonanie

Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy przez sito. Do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier 120 g.   
 
Krok 2
Kawę rozpuszczalna zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy łyżką.
 
Krok 3
Do ubitej piany z białek dodajemy 1 cukier waniliowy – miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy rozpuszczoną kawę wymieszaną z żółtkami i dalej miksujemy. Na sam koniec cały czas miksując dodajemy małymi partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
 
Krok 4
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika do temp. 175 C i pieczemy przez ok 25 – 30 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
 
Krok 5
W tym samym czasie 3 banany kroimy na plasterki o grubości oo. 0,5 cm, układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Blachę wstawiamy do piekarnika do temp. 175 C – 180 C i pieczemy do skarmelizowania się cukru – wtedy wyjmujemy blachę.
 
Krok 6
Wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na 3 równe krążki – można kroić nożem lub użyć do tego celu zwykłej nitki – musimy ją mocno naprężyć i delikatnie przesuwać wykonując ruchy posuwiste tak jak przy cięciu piłą.
 
Krok 7
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 opakowaniami cukru waniliowego, 4 łyżkami cukru oraz 2 opakowaniami Fixu do śmietanki.  Do ubitej śmietany dodajemy 4 – 5 łyżek tartej czekolady (wcześniej czekoladę można włożyć do zamrażarki na ok. 20 min – nie będzie się roztapiać w palcach w czasie ścierania)
 
Krok 8
Na pierwszy krążek ciasta wyłóż 1/3 ubitej śmietany i równo ja rozprowadź po cieście – na wierzchu połóż plasterki banana w karmelu i przykryj drugim kawałkiem ciasta lekko dociskając. Następnie na 2 krążek ciasta wyłóż 1/2 ubitej śmietany, równo rozprowadź, połóż banany w karmelu i przykryj 3 kawałkiem ciasta lekko dociskając.
 
Krok 9
Pozostałym kremem śmietanowym przykryj wierzch ciasta oraz boki. Dokładnie wyrównaj i wygładź – możesz w tym celu użyć długiego i szerokiego noża. Wierzch ciasta udekoruj plasterkami pozostałych 2 bananów,  posyp ziarenkami kawy. Gotowy Tort Śmietanowy wstaw do lodówki na 2-3 godz. – bezpośrednio przed podaniem ciasto można posypać kakao.
Tort Bananowy

Śmietanowy Tort Bananowy

Tort Waniliowy

Tort Śmietanowy z Bananami

Tort Śmietanowy z Bananami

Tort Bananowy

Zobacz także:

16 odpowiedzi do: Tort Bananowy

  • Marta21_Wa pisze:

    Znam ten przepis – ciasto jest rewelacyjne !

  • ourlovetolive pisze:

    przepysznie wygląda;)

    buziaki
    xo xo xo xo xo

  • judik pisze:

    Bananowy tort! To musiał być prawdziwy hit 🙂

  • iza pisze:

    ale kuszący ten torcik

  • anna pisze:

    W składnikach podano 2 opakowania śmietanki fix. po ile gram opakowanie? Pozdrawiam 🙂

    • Deserek.TV pisze:

      Możesz dodać fix do śmietany zazwyczaj opakowanie ma 9 – 12 gram (zależy od producenta), ale możesz dodać także bitą śmietanę w proszku – chodzi o to aby zagęścić ubitą śmietanę aby była bardziej „stabilna” (możesz dodać nawet i 3 fix’y). Im masa gęstsza tym bardziej stabilna – nie będzie spływać z ciasta. 😉 Ja dodałem 2 opakowanie Śnieżynki i masa była bardzo stabilna.

  • Dominika pisze:

    WITAM!BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA TEN TORCIK DLATEGO BĘDĘ ZABIERAŁA SIĘ ZA NIEGO NA CHRZCINY CÓRECZKI.MAM TYLKO PYTANKO:CZY OPRÓCZ 800 ML.ŚMIETANY KREMÓWKI TRZEBA DOŁOŻYĆ 2 TOREBKI ŚNIEŻKI I 2 TOREBKI FIXU DO ŚMIETANY???CZY COŚ ŹLE ZROZUMIAŁAM????
    BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ!POZDRAWIAM

    • Deserek.TV pisze:

      Dominiko w przepisie jest podany tylko fix do śmietany 2 torebki – ale możesz użyć także śnieżki zamiast fixu – chodzi o to aby bardziej zagęścić ubitą śmietanę aby nie spłynąła z biskzoptu

  • Dominika pisze:

    Mam rozumieć,że mam dać 800 ml śmietany kremówki i 2 opakowania albo fixu albo śnieżki

    • Deserek.TV pisze:

      Składniki: 1 porcja dla 10 osób

      cukier kryształ 150 g
      jajko 4 szt.
      cukier waniliowy 3 torebki po 30 g
      kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
      mąka pszenna 100 g
      mąka ziemniaczana 2 łyżki
      proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
      śmietana kremówka 800 ml
      fix do śmietany 2 torebki
      tarta czekolada 3 łyżki
      sok z cytryny 2 łyżki
      banany 5 szt.
      tortownica o śr. 22 cm

  • Dominika pisze:

    Jeszcze jedno:mogę prosić o przepis na biszkopt ale na blaszkę o średnicy 26 cm.Czy wtedy dać 3 łyżeczki kawy???

    • Deserek.TV pisze:

      Dominiko przepis jest na blaszkę o średnicy 22 cm – na blaszkę o śr. 26 cm nie posiadam – musisz sobie przeliczyć proporcje albo zrobić w większej tortownicy i wtedy niestety biszkopt będzie cieńszy. Kawa jest tylko dodatkiem smakowym – możesz dodać 2 łyżeczki tak jak w przepisie lub zwiększyć do 3 jeżeli zrobisz w większej tortownicy ale możesz także dodać 4 łyżeczki – to zależy co kto lubi – lubisz ciasto bardziej kawowe daj więcej kawy – mniej kawowe daj mniej kawy 😉 Jeżeli robisz to ciasto dla dzieci to lepiej nie przesadzać z kawą proponuję dać 2-3 łyżeczki nie więcej.

  • Alicja pisze:

    Może wcześnie rano upiekę ten tort ale mam wątpliwość co do ilości zużycia żółtek. Rozpisanie są cztery białka i jedno żøłtko? To ma być taki biszkopt jakby beza?

    • Deserek.TV pisze:

      W przepisie podane są 4 jajka – 4 białka oddzielamy od 4 żółtek. Zużywamy całe 4 jajka tylko białka osobno i żółtka osobno
      Krok 1
      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy przez sito. Do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier 120 g.

      Krok 3
      Do ubitej piany z białek dodajemy 1 cukier waniliowy – miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy rozpuszczoną kawę wymieszaną z żółtkami i dalej miksujemy. Na sam koniec cały czas miksując dodajemy małymi partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina