Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Cappuccino przepis na proste i smaczne ciasto kawowe. Ciasto to zrobiłem na zamówienie jednego z naszych widzów (innych także zachęcam do komentowania i pozostawianie sugestii co do nowych przepisów 🙂 ) To kolejny bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto. Wykonanie może wydawać się skomplikowane, jednak w rzeczywistości jest bardzo proste. Zachęcam wszystkich do spróbowania tej delikatnej kawowej pianki na kremie budyniowym spoczywającym na kawowym biszkopcie nasączonym ponczem kawowym 🙂 Zobacz także: Ciasto bez pieczenia Biały Puch , Ciasto 3 Bit, Śnieżynka Cytrynowa, Szarlotka bez pieczenia ,
![Ciasto Cappuccino przepis Ciasto Cappuccino przepis](http://deserektv.pl/wp-content/uploads/2013/06/Ciasto-Capuccino_a_w_600x400.jpg)
Ciasto Cappuccino przepis
Składniki: Porcja dla 10 osób
Biszkopt :
- mąka pszenna 2 kopiaste łyżki
- mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem Budyniowy
- mleko 750 ml + 4 łyżki cukru
Masa Kawowa
- 2 torebki śmietanki „Śnieżka”
- żelatyna 5 płaskich łyżek
Poncz
- 1/2 szklanki gorącej wody+ 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki czystej wódki
Jak wykonać Ciasto Cappuccino przepis
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie całość mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy pianę na sztywno. W kolejnym kroku cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Na sam koniec wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką aby wszystkie składniki połączyły się lub używamy miksera na najmniejszych obrotach. Blachę o wymiarach 23 cm x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy nasza masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i pieczemy przez ok. 30 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
W tym samym czasie przygotowujemy budyń z 2 torebek z 750 ml mleka i dodajemy 4 łyżki cukru – gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ubijamy mikserem na biały puszysty krem. Do maślanej białej masy dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując aż składniki połączą się w jedną całość. Ponownie dodajemy 1 łyżkę budyniu i dokładni miksujemy. Gdy nasz krem jest już gotowy na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki czystej wódki i ponownie miksujemy.
Krok 3
W tym samym czasie przygotowujemy poncz kawowy – 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy 1-2 łyżki czystej wódki. Dokładnie mieszamy i nasączamy nasz wystudzony i zimny biszkopt. Możemy go wcześniej nakłuć widelcem aby szybciej wchłonął poncz.
Krok 4
W garnku gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim kawę. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5
Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości szklanki. Dokładnie mieszamy aby żelatyna rozpuściła się i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6
Do schłodzonego mleka z kawą dodajemy 2 torebki Śnieżki i ubijamy na sztywną pianę, na sam koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę cały czas miksując.
Krok 7
Na nasączony biszkopt wykładamy krem budyniowy, dokładnie równo rozprowadzamy i następnie szybko wylewamy masę kawową (musimy się spieszyć, gdyż masa szybko tężeje). Wstawiamy do lodówki na całą noc. Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą. Możemy także przyozdobić bita śmietaną
![Ciasto Cappuccino przepis](http://deserektv.pl/wp-content/uploads/2013/06/Ciasto-Capuccino_a4_w_600x400.jpg)
Ciasto Cappuccino
![Ciasto Cappuccino przepis](http://deserektv.pl/wp-content/uploads/2013/06/Ciasto-Capuccino_a5_w_600x400.jpg)
Ciasto Cappuccino
![Ciasto Cappuccino](http://deserektv.pl/wp-content/uploads/2013/06/Ciasto-Capuccino_a2_w_600x400.jpg)
Ciasto Cappuccino
Dodaj komentarz