• Napój Imbirowy
    Napój Imbirowy

    Napój Imbirowy przepis na rozgrzewający napój przygotowany na bazie imbiru, miodu i cytryny. Napój imbirowy świetnie rozgrzewa i pobudza krążenie więcej→

  • Smoothie Bananowe przepis
    Smoothie Bananowe przepis

    Smoothie Bananowe przepis expresowy na zdrowy koktajl. Szybki, prosty do wykonania, zdrowy, smaczny i sycący bananowy napój mleczny, który możemy wykonać zaledwie w 3 min. Koniecznie zobacz powyższy poradnik wideo i zrób sycący i oczyszczający koktajl bananowy w formie Smoothie. Zobacz także inne koktajle owocowe. więcej→

Kategorie

Ciasto Dyniowe

Mega Dyniowe Ciasto z Polewą Czekoladową– Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (43 ocena, 9 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Ciasto dyniowe – przepis na ciasto bardzo dyniowe ;)  Sezon dyniowy w pełni więc warto coś smacznego zrobić z dyni, a przepisów na smaczne ciasta i desery z dodatkiem dyni jest bardzo wiele. Wile przepisów już wykonałem z dodatkiem dyni ale dziś chce podzielić się przepisem na ciasto, które trochę wyglądem i smakiem przypomina piernik. Ciasto po upieczeniu zachowuje swoją świeżość przez 4-5 dni i jest przyjemnie wilgotne ! Gotowe i wystudzone ciasto najlepiej polać polewą czekoladową. Jeżeli pozostanie Wam część dyni i nie wiecie co z nią zrobić to najlepiej ją obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Zobacz także inne przepisy kulinarne na smaczne ciasta i desery: Ciasto Dyniowe z imbirem i białą czekoladąCiasto Marchewkowe z Cytrusami

Ciasto Dyniowe przepis

Ciasto Dyniowe

Czas przygotowania: 15 min.
Składniki dla formy o wymiarach 18 x 25 cm
Składniki na Ciasto
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • 1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • soda 1/2 łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • cynamon 1 łyżeczka,
  • jajko 2 szt.,
  • olej 1/2 szklanki,
  • Ciasto polać polewą czekoladową,

Ciasto Dyniowe – sposób wykonania:

Krok 1
Dynie obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać 1 szklanką wody i na małym ogniu gotować aż dynia będzie miękka – sprawdzamy widelcem. Rozgotowaną dynie odcedzamy i rozdrabniamy blenderem na jednolita gładką masę. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy łyżką. Do osobnego naczynia dodajemy jajka oraz olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wystudzoną masę dyniową i ponownie miksujemy.
Krok 3
Do suchych składników dodajemy masę jajeczną z dynia i całość dokładnie miksujemy.
Krok 4
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez 45 min. do suchego patyczka.
Ciasto Dyniowe przepis

Ciasto Dyniowe przepis

 

Ciasto Dyniowe

Przepis na Ciasto Dyniowe

 

Ciasto Dyniowe przepis

Ciasto Dyniowe

 

Ciasto Dyniowe przepis

Ciasto Dyniowe przepis

Zdjęcia Widzów:
Ciasto Dyniowe z kremem z bitej śmietany wg przepisu Marii Magdaleny ;)
Ciasto dyniowe_400x224 Ciasto dyniowe_1_400x224

 

 

 

 

Autor: Deserek.TV   

Zobacz także:

21 odpowiedzi do: Ciasto Dyniowe

  • Biedronka81 pisze:

    Wygląda fantastycznie

  • Ervisha pisze:

    Kiedyś robiłam, ale mi nie wyszedł :(

  • iza pisze:

    nie jadłam nigdy takiego ciasta, wygląda na pyszne

  • Wygląda naprawdę pysznie :)

  • agattekh pisze:

    Mam jeszcze zamrożonej trochę dyni, chyba ja wyciągnę, bo mi narobiłeś smaka :-)

  • judik pisze:

    Oj musiało być pyszne! :-)

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Wygląda rewelacyjnie :) Pozdrawiam!

  • justė pisze:

    Wczoraj się skusiłam i zrobiłam:) jest bardzo dobre, smakiem faktycznie przypomina piernik, jedyny problem to taki, że był baaardzo niski;) niby nie zakalec,ale być może faktycznie za dużo dyni?? mimo wszystko POLECAM!

    • Widocznie dyni zbyt dużo dałaś – pewnie wyszło takie mocno wilgotne przypominające zakalec – ale to nie był zakalec tak jak napisałaś :) Zmiksowanej Dyni musisz dać dokładnie 1/2 szklanki wtedy ładnie wyrośnie i będzie takie jak na zdjęciu :)

  • Kasia J. pisze:

    Pół szklanki jakiej pojemności? Szklanka szklance nie równa i ja mam 250ml 300ml i 330.

  • Jola pisze:

    Witam!

    Skusiłam się pierwszy raz w życiu na ciasto dyniowe. Wygrał Pana przepis ;)
    Zrobiłam pierwszy raz ( z 1,5 porcji – na większą blachę) – wyszedł zakalec. Ciasto urosło a potem opadło. Nie zraziłam się i zrobiłam je drugi raz – z porcji podanej w przepisie i dokładnie według instrukcji. I znów to samo! Niskie, ciemno czerwone i zbite. Według innych komentarzy – to nie jest zakalec, ale jakoś podać gościom nie za bardzo…
    Co więc robię źle?

    • Deserek.TV pisze:

      Przykro mi Jolu, że ciasto Ci nie wyszło ale tak na odległość nie jestem w stanie powiedzieć co robisz źle gdyż mnie tam nie było i nie wiem co i jak robiłaś. Ale nie przejmuj się gdyż, pieczenie ciast to nie to samo co pieczenie mięsa. Przy ciastach należy pamiętać, że zachodzą procesy chemiczne i dodanie jakiegoś składnika więcej lub mniej ma duże znaczenie i wpływ na efekt końcowy. Być może dałaś zbyt dużo dyni lub nie odlałaś wody od rozgotowanej dyni – często przyczyną zakalca jest zbyt duża ilość dodanej zblendowanej dyni – max. 1/2 szklanki – zbyt dużo dyni lub wody sprawia że masa jest bardzo wilgotna i nie wysusza się w czasie pieczenia i powstaje zakalec. (Dobrze odcedzić wodę z dyni, zblendować i nie dodawać więcej dyni niż 1/2 zwykłej szklanki) Inna przyczyną może być zbyt wysoka temp. pieczenia w stosunku do zbyt krótkiego czasu – możesz obniżyć temp. pieczenia do 170 C i wydłużyć czas pieczenia o 20 min. – zanim wyjmiesz ciasto sprawdź patyczkiem czy w środku jest suche – jeżeli będzie nadal wilgotne pieczemy dalej aż będzie suche w środku – ta metodę „patyczka” możesz stosować do wszystkich ciast.

      • Jola pisze:

        Dziękuję za szybką odpowiedź. Może ta woda ( dynia była dosyć wodnista, choć wodę odlałam) byłą przyczyną. Następnym razem dam jej jeszcze mniej ;)
        Tak czy inaczej ciasto w smaku dobre ( pomimo,że nie miało wyglądu – zostało zjedzone całe;) ) Na wierzch dałam zamiast polewy czekoladowej – polewę z serka śmietankowego, masła i cukru pudru.

        Pozdrawiam!

  • Joanna pisze:

    Zrobiłam przed momentem to ciasto. ale jeszcze się studzi, więc nie mogę ocenić jak wygląda w środku. Zabieram się za robienie polewy, a na jakieś blaszczce powinno być pieczone ( mam na myśli wymiary) ponieważ ja upiekłam na prostokątnej i też jakieś takie niskie mi sie wydaje.

    • Deserek.TV pisze:

      Joasiu, wymiary formy są podane na samej górze listy składników (Składniki dla formy o wymiarach 18 x 25 cm)- to ciasto nie będzie wysokie – będzie niskie. Aby był wyższe należy składniki dać x 2 dla tej samej formy – pieczemy do suchego patyczka

  • Joanna pisze:

    Przepraszam nie zauważyłam! Ciasto wyszło pyszne nawet przepyszne tylko , że ja zrobiłam dwa placki ( z racji że takie niskie mi wyszły) i przełożyłam bitą śmietaną wymieszaną z tężejącą galaretką a na góre polewe i kolorową posypkę. Zaniosłam przyjaciółce i sąsiadce. Sąsiadka chce przepis a przyjaciółka ciasto na marzec dla męża na urodziny. Bardzo pyszne i tak szybko nie wysycha jak biszkoptowe. POLECAM i dziękuję za przepis !!! :-)

    • Deserek.TV pisze:

      Bardzo fajny pomysł z tą dodatkową warstwą bitej śmietany ;) i mamy kolejna nową wersje i nowy przepis ;)
      Zawsze możesz przesłać fotkę to dodamy na stronie jako Twoje ;)
      Udanego weekendu ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Przypinki Własny Wzór

 Kody Rabatowe od Love Me Green

 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina