Ciasto Salceson przepis. Ten przepis już „chodzi za mną” od bardzo dawna. To jedno z ciast mego dzieciństwa. Ciasto swym wyglądem przypomina znany wszystkim Salceson, ale w przeciwieństwie do niego nie jest tłuste. Ciasto zawiera bardzo, bardzo duże ilości jabłek pokrojonych w 1 cm kostkę. Pierwszy raz jak robiłem to ciasto i jak przygotowałem ciasto i jabłka to stwierdziłem, że jabłek jest zbyt dużo i dałem połowę. Dziś już wiem, że ilość jabłek podanych w przepisie jest wystarczająca 🙂 Dzięki temu ciasto przez długi okres utrzymuje swoją wilgotność. W czasie pieczenia w domu roznosi się piękny zapach cynamonu oraz pieczonych jabłek. Dodatkowo jest wzbogacone o orzechy i rodzynki. Ciasto jest tak proste, że do jego wykonania zbędny jest mikser czy też blender. Ciasto nadaje się idealnie na świąteczny stół. Zobacz także przepis na: Ciasto Ośnieżone Szczyty, Makowiec Biszkoptowy, Makowiec Sułtański,
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
- mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki
- cukier 1 szklanka
- jajko 4 szt.
- maślanka 4/5 szklanki
- olej roślinny 1/5 szklanki
- kakao 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1 i 1/2 łyżeczki
- sól 1/3 łyżeczki
- namoczone rodzynki lub żurawina – 1/2 szklanki
- posiekana orzechy włoskie 1/2 szklanki
- kruche jabłka np. Szara Reneta 7-8 szt. obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę + cynamon dla smaku
- cukier puder do posypki
- duża blacha do pieczenia
Dodaj komentarz