Kategorie

Ciasto Shrek

Przepis jak zrobić smaczne zielone Ciasto Shrek – Film HD

1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (80 ocena, 18 głosów)

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto Shrek przepis na oryginalne zielone ciasto, które jest znane wielu osobom. Jest to jedno z mych ulubionych ciast – robi duże wrażenie na gościach (oczywiście na tych co nie znają tego przepisu :)) Ciasto Shrek wyróżnia delikatny biszkopt, budyń zrobiony z zielonego soku owocowego zamiast mleka, zielona pianka, a całość idealnie komponuje się ze pysznymi delicjami zatopionymi w zielonej piance pokrytej zieloną galaretką. To kolejny prosty przepis na smaczne ciasto choć pracochłonne – ale uwierzcie mi, że warto poświęcić tyle czasu na taki smakołyk. To ciasto robimy w domu przynajmniej 1 raz w mies. – spróbujcie sami i poczujcie ten delikatny smak biszkoptu, delicji ummmm …… – nic więcej już nie piszę, uciekam na kawałek ciasta 🙂 🙂 Zapraszam na przepyszne Ciasto Shrek – przepis idealny 🙂

 

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

 

Czas przygotowania: 120 min.

Pieczenie: 35 min

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

Biszkopt

  • cukier wanilinowy 16 g
  • jajko 5 szt.
  • mąka pszenna 1/3 szklanki
  • proszek dopieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • cukier kryształ 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • olej 2 łyżki

Zielony Budyń

  • duży zielony sok „Pysio” 1 l lub inny zielony sok
  • budyń śmietankowy bez cukru 3 szt.

Masa śmietankowa

  • śmietana kremówka 1/2 l
  • cukier puder 2 łyżeczki
  • galaretka agrestowa 2 szt. – rozpuścić w 1 szklance wody

Dodatkowo

  • ciastka Delicje 1 opakowana
  • galaretka agrestowa 2 szt. + 800 ml wody

 

Ciasto Shrek – wykonanie

Krok 1
Mąkę pszenna łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie całość przesiewamy przez sito.
 
Krok 2
Do osobnego naczynia lub miski wlewamy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Miksujemy ok. 10-12 min. aż powstanie jednolita, gładka i puszysta masa. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie miksujemy przez ok. 2 min. Następnie małymi porcjami powoli dodajemy mąkę cały czas miksując.
Krok 3
Formę o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, który także smarujemy olejem. I do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto. Pieczmy w temp. 180 C przez ok. 35 min. na złoty kolor – patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche.
Krok 4
Ciasto odstawiamy do wystudzenia.  2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia, aż galaretka zacznie się ścinać ale będzie jeszcze płynna.
Krok 5
W tym samym czasie przygotowujemy zielony budyń – 3 budynie rozrabiamy w ok. 3/4 szklanki soku „Pysio”, pozostałą część soku wlewamy do garnka i gotujemy. Gdy sok zacznie się gotować dodajemy rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie budyń wylewamy na chłodne ciasto. Jak budyń przestygnie układamy na nim warstwę z ciastek „Delicji” (czekoladą do góry).
Krok 6
Ubijamy śmietanę na sztywno i powoli małym strumieniem dodajemy gęstniejącą ale płynną galaretkę cały czas mieszając. Zieloną piankę wylewamy na zimny budyń z Delicjami i odstawiamy do lodówki aby całość zgęstniała.
Krok 7
Rozrabiamy 2 galaretki agrestowe w 0,8 l wody i odstawiamy do wystudzenia. Jak galaretka będzie gęstnieć wylewamy ją na zastygłą zielona piankę i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki do stężenia galaretki.
Ciasto Shrek przepis

Zielone Ciasto Shrek

 

 

 

 

 

 

 

 

Zielone Ciasto Shrek

Zielone Ciasto Shrek

 

 

 

 

 

 

 

 

Zielone Ciasto Shrek przepis

Zielone Ciasto Shrek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

13 odpowiedzi do: Ciasto Shrek

  • Marta pisze:

    Wygląda rewelacyjnie i ta nazwa hmmm 🙂 właśnie wybieram sie do marketu więc dziś sprawdzimy to ciacho 🙂

  • Salvador Dali pisze:

    robiłam takie samo-faktycznie zachwyca gości ;D
    No i super się prezentuje 😉

  • iza pisze:

    widziałam to ciasto wiele razy, zawsze mnie kusi ; muszę wreszcie zrobic

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Cudny….a jeszcze nigdy nie jadłam:(((( Muszę zrobić…:)!!!! Koniecznie!

  • Agata pisze:

    Kiedyś zrobiłam to ciasto, tylko na kruchym spodzie. Przepis widziałam na stronie internetowej Tesco 🙂

  • Bernatka pisze:

    Ciasto bardzo dobre!!! tylko troszkę za słodkie z delicjami, na drugi raz zrobię je bez nich 🙂 może jakiś owoc albo warstwa galaretki na zamianę…

  • początkująca Anna pisze:

    w składnikach masz napisane dodatkowo 2 galaretki + 800 ml zimnej wody, a w sposobie przyrządzania, że 0,5 litra wody do tych galaretek na ostatnią warstwę. Więc jak jest lepiej 🙂
    Dodam, że soki Pysio ostatnio są bardziej rozrzedzone niż kiedyś i zastanawiałam się czy dodać do budyniu trochę mąki czy jeden budyń więcej bo był trochę za rzadki

    • Deserek.TV pisze:

      Małe przeoczenie 😉 mój błąd – dajemy 800 ml wody na 2 galaretki – można także dać i 500 ml ale wtedy warstwa galaretki będzie bardzo cieniutka i słabo pokryje wierzch ciasta.
      Aby budyń był gęstszy trochę dłużej go pogotuj tak jak robisz budyń na mleku – ale zawsze możesz dodać 1 budyń więcej – będzie troszkę większa warstwa 🙂 – przepisy są po to aby je modyfikować i ulepszać 😉
      Jak zrobisz ciasto to możesz przesłać fotki to dodam na stronie jako Twoje 🙂
      Smacznego 😉

  • Damian pisze:

    Świetne ciasto tylko że robiłem na czerwono czyli sok truskawkowy, galaretki truskawkowe itp. poprostu jest śliczny tylko ta nazwa napewno nie szrek

  • Andzia pisze:

    Pyszny placuszek ja robie troszku inaczej piekę biszkopt dziele na 2 części. I idzie spód, masa budyniowa, biszkopt masa smietanowa delicje i galaretka.biszkopty sącze herbatą. Pozdrawiam

  • lisek pisze:

    Jak wy robicie tą piankę bo ubiłam śmietankę dodałam galaretkę i się zważyła?

    • Deserek.TV pisze:

      Ubijamy śmietanę na sztywno i powoli bardzo powoli i małym strumieniem dodajemy wystudzoną gęstniejącą ale płynną galaretkę cały czas mieszająca aby masa była jednolita. Zieloną piankę wylewamy na zimny budyń z Delicjami i odstawiamy do lodówki aby całość zgęstniała.

      Zobacz jak to jest na filmie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina