Szarlotka przepis na Kruchym Cieście z miętą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Szarlotka przepis na kruchym cieście czy też jabłecznik to bardzo znane i popularne ciasto w naszym kraju. Istnieje bardzo wiele różnych wersji tego smacznego kruchego ciasta z jabłkami. Na naszej stronie już jest kilka innych przepisów na szarlotkę min. Szarlotka Zakopiańska, Szarlotka Holenderska, Szarlotka bez pieczenia. I mogę Was zapewnić, że nie jest to ostatni przepis na to smaczne ciasto na naszej stronie 😉 Szarlotka to także smak dzieciństwa wielu z nas. Takie ciasta często robiła nasza babcia w porze jesiennej i zimowej, które pachniały cynamonem. Dziś wersja specjalna – wersja letnia z posiekaną mięta, sokiem z cytryny, a całość na bardzo delikatnym i kruchym cieście. Nie pozostaje Wam nic innego jak tylko wypróbować ten fantastyczny i prosty przepis na bardzo smaczną szarlotkę 😉 Przepis ten znalazłem na blogu Małgosi Ósmy Kolor Tęczy. Zobacz także Szarlotka przepis na zimno.

Szarlotka przepis na Kruchym Cieście
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier puder 1 szklanka
- zimne masło 250 g
- żółtka 5 szt.
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 kg prażonych kwaskowych jabłek
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- sok z 1/2 cytryny
Szarlotka przepis na kruchym cieście – wykonanie
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i szczyptę soli – dokładnie mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Krok 2
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i szybko siekamy wszystkie składniki sprężyną do siekania – tylko do połączenia się składników. W kolejnym kroku dodajemy żółtka i ponownie całość szybko siekamy sprężyną, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki lodowatej wody i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 60 min.
Krok 3
Formę do pieczenia w wymiarach 25 x 30 cm lub zbliżonych wykładam papierem do pieczenia. Następnie po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy dno formy lub urywamy po kawałku ciasta, rozgniatamy je w dłoniach i wylepiamy dno formy kawałek po kawałku – nakłuwamy widelcem. Rozmąconym białkiem smarujemy ciasto i posypujemy mąką – dzięki temu zabiegowi ciasto nie nasiąknie masą owocową i nie powstanie zakalec
Krok 4
Jabłka obieramy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Do garna wlewamy 4 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i stawiamy na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone jabłka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, zmniejszamy ogień na mały i pod przykryciem prażymy jabłka co jakiś czas mieszając.
Krok 5
Do uprażonych i wystudzonych jabłek dodajemy 2 łyżki drobno posiekanej mięty oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy.
Krok 6
Przygotowane uprażone jabłka z miętą wykładamy na dno formy wylepione ciastem, dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na wierzch prażonych jabłek lub rozgniatamy je w dłoniach i wylepiamy wierzch ciasta kawałek po kawałku – dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190 C ok. 45-50 min na złoty kolor. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Szarlotka na Kruchym Cieście

Szarlotka na Kruchym Cieście

Szarlotka na Kruchym Cieście
Niech się wali, niech się pali – choć za oknem wieje – ale ja dziś to ciacho robię 😉 Deserek mi smaku narobił 😉
wyslij mi kawałek ;)) takie to ja bardzo lubię
Zawsze dostaję kawałek od żony na drogę. Tym razem sam zrobiłem 🙂 Żona zachwycona. Tylko żeby się nie przyzwyczaiła.
Aromatyczne jabłka w kruchym cieście…talkie ciasto wszystkim smakuje:)
Z miętą nigdy nie robiłam, musiała być pyszna!
Nie ma nic lepszego jak pyszna szarlotka z herbatką 🙂
Po prostu cudo. Uwielbiam szarlotki 🙂 Pozdrawiam
Narobiłaś mi ochoty .Dzisiaj mam Wielkiego Lenia ale jutro zrobię .Uwielbiam szarlotki !!!
Oczywiście dam znac jak wyszła
Wypróbuję, pozdrawiam 🙂
Witam wszystkich.
Jestem gotowy wypróbować tą pyszną szarlotkę, tylko mam 1 pytanie.
Wiem, że w niektórych kruchych ciastach można używać margaryny, a nawet śmietana, tu chodzi o sam zagęstnik, składnik, który połączy nam suche składniki.
Da radę w tym przepisie zastąpić masło na margarynę?
Mam jej dość dużo w lodówce:), więc muszę ją dobrze spożytkować, tak samo jak jabłka więc postanowiłem zrobić szarlotkę, tartę albo coś podobnego:)
Ja myślę, że jak najbardziej wyjdzie ciasto dobre (pomijając fakt, że w margarynach jest więcej kwasów trans)
Oczywiście, że możesz użyć margaryny 🙂
Wygląda bardzo kusząco!
upiekłam wg. przepisu i następnym razem zmodyfikuję, spróbuję dać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i po 45 min. pieczenia przełączę na grzanie tylko dołu na ok. 15 min, bo wyszło trochę za blade od spodu, ale!! ogólnie ciasto pyszne,nie za słodkie i kruchutkie ….polecam przepis
Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej i czasy pieczenia i temp. należy samemu dostosować do danego piekarnika – ja piekę w piekarniku gazowym
Witam! Na jaką blaszkę jest ten przepis?
Dorotko,
rozmiar blaszki jest podany w Opisie Przygotowanie – Krok 3 wymiar 25 x 30 cm
Właśnie zrobiłam… Przepyszne! Z nutą mięty rewelacja