Szarlotka bez pieczenia

Prosty przepis na Ciasto Szarlotka bez pieczenia – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (33 ocena, 7 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Tak  jak obiecałem oto kolejna wersja tego przepysznego ciasta jakim jest szarlotka. Dziś Szarlotka bez pieczenia. Szarlotka bez pieczenia na zimno jest równie smaczna jak wersja pieczona. Ten przepis jest tak prosty, że nie ma takiej możliwości aby komuś to ciasto nie udało się. Jak widzicie przepis na ten pyszny deser składa się zaledwie z kilku składników, a ilość czynności jaką należy wykonać jest także minimalna. Zapewniam, iż to nie jest ostatnia wersja Szarlotki 🙂 Zobacz także: Szarlotka Zakopiańską , Szarlotka Holenderska, Szarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,
 
Ciasta bez pieczenia Szarlotka

Szarlotka bez pieczenia

 

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • roztopione masło 60 g
  • herbatniki pettit buery 200 g
  • kruche duszone jabłka ok. 1 kg
  • brązowy cukier lub cukier kryształ 1/2 szklanki
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • śmietana kremówka 500 ml + fix do śmietanki

Szarlotka bez pieczenia – wykonanie

Krok 1
Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy 2- 3 łyżki wody i gdy zacznie wrzeć dodajemy jabłka, przykrywamy przykrywą, zmniejszamy ogień i tak dusimy je co jakiś czas mieszając. W czasie duszenia jabłek dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dusimy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Jeżeli chcemy aby były kawałki jabłek dusimy krócej, jeżeli ma być jednolita masa to dusimy dłużej.
 
Krok 2
Do rozdrabniacza dodajemy herbatniki i rozdrabniamy je na proszek. Jeżeli nie posiadamy rozdrabniacza, herbatniki wkładamy do foliowej torebki i wałkiem lub tłuczkiem rozdrabniamy.
Krok 3
Rozdrobnione herbatniki wsypujemy do miski lub garnka, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy (średnica 20-24 cm.) wykładamy folią i wykładamy masę z herbatników. Równo rozprowadzamy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min. 
Krok 4 
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu i dodajemy ją do uduszonych jabłek. Dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy na zastygłe dno. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby masa stężała.
Krok 5
Ubijamy śmietanę na sztywno razem z fix’em lub śnieżką.  Ubitą śmietanę wykładamy na zastygłą masę jabłkową i ponownie wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc.  Bezpośrednio przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kakao.
Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia Czytelników:

Szarlotka Agnieszki L.

Szarlotka Agnieszki L.


 

 

 

 

 

 

Szarlotka bez pieczenia Agnieszki L.

Szarlotka Agnieszki L.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 odpowiedzi na „Szarlotka bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok dyniowy sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina