Ciasto Banoffee Pie

Ciasto Banoffee Pie

Ciasto Banoffee Pie bez pieczenia

Okazuje się, że taki bardzo prosty i bardzo bardzo smaczny deser w formie ciasta na zimno bez pieczenia może podbić serca wielu smakoszy. Banoffee Pie pochodzi z angielskiego i jest to jeden z najbardziej popularnych deserów w Anglii. W wersji pierwotnej  ten deser pochodził z USA i występował pod nazwą „Pie Coffee Toffee Blum”, a jego główne składniki to gładka masa toffi z bitą śmietana posypana dla smaku kawą. Szef kuchni i właściciel restauracji z Anglii Pan Dowding dokonał modyfikacji  przepisu i zamiast miękkiego toffi zastosował  karmel stworzony przez gotowanie puszki skondensowanego mleka, jego wspólnik Pan Mackenzie dodał dodatkową warstwę składającą się z bananów. Swoje nowe danie Panowie nazwali – „Banoffi Pie „- i był to natychmiastowy sukces ich restauracji. Okazał się tak popularny, że nie mogli go usunąć ze swego menu.

Nie chce się rozpisywać o odczuciach smakowy jakie towarzyszą w czasie spożywania tego specjału – ale powie jedno istna rozkosz dla naszego podniebienia – coś wspaniałego. Jak widać siła smaku tkwi w prostocie, czego najlepszym przykładem jest właśnie ten prosty i smaczny deser w formie ciasta bez pieczenia.

 

Poradnik jak zrobić bardzo smaczne i wyjątkowe ciasto – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

 

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

  • herbatniki Petit Beurre 200g
  • masło 100g
  • mleko ok. 180 ml
  • śnieżka 1 opakowanie
  • masa krówkowa 1 puszka 
  • banany 2 szt.
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • gorąca woda 30 ml do rozpuszczenia żelatyny

 

Krok 1
Herbatnik łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rozdrabniacza (tzw. malaksera) i całość miksujemy na drobne ziarenka. Następnie do garnka dodajemy masło i rozpuszczamy je na wolnym ogniu – uważać aby nie przypaliło się. Do rozpuszczonego masła dodajemy zmielone herbatniki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę herbatnikową na spód ciasta, przekładamy do formy (ok. 20 x 25 cm) – możemy ją wyłożyć folią aby łatwiej wyjąć cały deser. Równo rozprowadzamy herbatniki na dnie formy i mocno je ubijamy. Tak przygotowany spód naszego ciasta odstawiamy do lodówki na 30-50 min. aby stwardniał.
 
Krok 2
Do garnka z wodą wkładamy puszkę z masą krówkową i gotujemy wodę na wolnym ogniu aby masa była bardziej płynna. Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie banany kroimy na cienkie plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Śnieżkę mieszamy z mlekiem w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do śnieżki przestudzoną żelatynę cały czas miksując mikserem.
 
Krok 3
Z lodówki wyjmujemy formę ze spodem ciasta, wylewamy masę krówkową i dokładnie rozprowadzamy. Na masę krówkową układamy cienko pokrojone banany (mogą by ć 2 warstwy)., a na banany wykładamy ubitą śnieżkę z żelatyną i odstawiamy do lodówki na 3 godz. aby całość stężała. Bezpośrednio przed podaniem deseru można oprószyć go z wierzchu kakao.
Banoffee Pie Szybki i smaczny deser

Banoffee Pie Szybki i smaczny deser

 

 

 

 

 

 

 

 

Banoffee Pie

Banoffee Pie

 

 

 

 

 

 

 

 

Banoffee Pie

Banoffee Pie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 odpowiedzi na „Ciasto Banoffee Pie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina