Okazuje się, że taki bardzo prosty i bardzo bardzo smaczny deser w formie ciasta na zimno bez pieczenia może podbić serca wielu smakoszy. Banoffee Pie pochodzi z angielskiego i jest to jeden z najbardziej popularnych deserów w Anglii. W wersji pierwotnej ten deser pochodził z USA i występował pod nazwą „Pie Coffee Toffee Blum”, a jego główne składniki to gładka masa toffi z bitą śmietana posypana dla smaku kawą. Szef kuchni i właściciel restauracji z Anglii Pan Dowding dokonał modyfikacji przepisu i zamiast miękkiego toffi zastosował karmel stworzony przez gotowanie puszki skondensowanego mleka, jego wspólnik Pan Mackenzie dodał dodatkową warstwę składającą się z bananów. Swoje nowe danie Panowie nazwali – „Banoffi Pie „- i był to natychmiastowy sukces ich restauracji. Okazał się tak popularny, że nie mogli go usunąć ze swego menu.
Nie chce się rozpisywać o odczuciach smakowy jakie towarzyszą w czasie spożywania tego specjału – ale powie jedno istna rozkosz dla naszego podniebienia – coś wspaniałego. Jak widać siła smaku tkwi w prostocie, czego najlepszym przykładem jest właśnie ten prosty i smaczny deser w formie ciasta bez pieczenia.
Poradnik jak zrobić bardzo smaczne i wyjątkowe ciasto – Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
- herbatniki Petit Beurre 200g
- masło 100g
- mleko ok. 180 ml
- śnieżka 1 opakowanie
- masa krówkowa 1 puszka
- banany 2 szt.
- żelatyna 2 łyżeczki
- gorąca woda 30 ml do rozpuszczenia żelatyny
Dodaj komentarz