Kategorie

Tort Śmietanowy – Torcik Biały Puch

Poradnik video jak zrobić Tort Śmietanowy Biały Puch – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (37 ocena, 9 głosów)
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Tort Śmietanowy Biały Puch to idealny przepis na smaczne urodzinowe ciasto bez pieczenia, które można robić przez cały rok. I ten przepis zalicza się do bardzo prostych i szybkich przepisów na smaczne ciasta i deser, z którego wykonaniem poradzi sobie każdy laik kulinarny. Jak wygląda ten torcik właśnie widzicie ale jak smakuje ? ummmm sama rozkosz dla podniebienia 😉  Pychotka 🙂 ! Musicie koniecznie sami spróbować tego smakołyku 😉 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Szarlotka bez Pieczenia , Sernik z Fantą , Kopiec Kreta , Ciasto Bananowiec ,

Torcik Śmietanowy Biały Puch

Tort Śmietanowy Biały Puch

 

Czas przygotowania: 20 min. 

Składniki: 1 porcja dla 6 osób

  • herbatniki Petit beurre 200 g
  • margaryna 125 g lub masło roślinne 125 g
  • mleczna czekolada 100 g – 1 szt.
  • biała czekolada 300 g – 3 szt.
  • śmietana kremówka 600 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 3 łyżki
  • tarta czekolada do ozdoby
  • tortownica o średnicy 22 cm
Krok 1
Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu na pył (lub wkładamy ciastka do foliowej torebki i mocno dociskając wałek kruszymy na małe ziarenka lub używamy do tego celu tłuczka). Następnie roztapiamy masło wraz z mleczną czekoladą w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i dodajemy je do zmiksowanych herbatników. Całość dokładnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 22 c, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i wykładamy nasza mieszankę z herbatników. Równo rozprowadzamy i dobrze ugniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30-40 min. aby masa stwardniała.
Krok 2
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1/3 szklanki gorącej wody) i dokładnie mieszamy. Do miseczki lub małego garnuszka wlewamy 100 ml śmietany, dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do rozpuszczonej masy czekoladowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
W osobnym garnku pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy masę czekoladową i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 4
Przygotowaną masę śmietankową z białą czekoladą wylewamy na herbatnikowy spód naszego ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.  Na tarce z grubymi oczkami ścieramy mleczna czekoladę i posypujemy nasze ciasto.
Tort Śmietanowy Biały Puch

Tort Śmietanowy Biały Puch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torcik Biały Puch

Torcik Biały Puch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torcik Biały Puch

Torcik Biały Puch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

35 odpowiedzi do: Tort Śmietanowy – Torcik Biały Puch

  • Marcioszka pisze:

    Idealny na Dzień Dziecka 🙂 Wygląda bardzo ładni 🙂

  • Fun & Taste pisze:

    Wspaniale się prezentuje!

  • iza pisze:

    świetny i smakowity torcik 🙂

  • Angie pisze:

    Ale smakowicie wygląda. I do tego prosty w wykonaniu, pycha!

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Rzeczywiście wygląda pysznie i leciutko :)!

  • wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)

  • ania pisze:

    super,czegos takiego szukalam jutro napewno zrobie,fajny przepis

  • ania pisze:

    no i zrobilam,przepyszne,polecam

  • Jadzka pisze:

    Dzis zrobilam ten torcik jest smaczny niebo w gebie!

  • Agnieszka pisze:

    Dzień dobry Panu!
    Mam pytanie dotyczące śmietany, a konkretnie dodawania do niej żelatyny. Czy zamiast niej można do śmietany dodać fix-y? Czy to jest to samo i efekt będzie taki sam? czy jest jakaś różnica między żelatyną a fix-em? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam

    • Fix, a żelatyna to całkowicie inne składniki. Jeżeli dodasz Fix to otrzymasz tylko bitą śmietanę – bita śmietany nie utrzyma Ci całej masy. Żelatynę dodajemy po to aby związała pozostałe składniki. Jak dodasz sam fix to tort się „rozpłynie” po wyjęciu z formy – więc zalecam dodanie żelatyny

  • ToTylkoJa pisze:

    Witam serdecznie 🙂 Chcę taki tort zrobić córci na urodzinki 🙂 Moje pytanie brzmi czy spodem może być biszkopt?czy nie nasiąknie zbyt bardzo masą? Pozdrawiam 😉

    • Możesz zrobić na biszkopcie ale zawsze trochę nasiąknie masą. Ale możesz poczekać aż pierwsza masa zacznie gęstnieć i wtedy taką gęstniejącą wylać na biszkopt i natychmiast włożyć do lodówki aby masa szybko zastygła – wtedy biszkopt mniej nasiąknie. Ja zawsze robię na takim ciasteczkowym spodzie.
      Albo zrób torcik bananowy na biszkopcie http://deserektv.pl/tort-bananowy-przepis/

  • Asiula pisze:

    Witam mam pytanie.Wcoraj zrobiłam ten torcik.Oczywiscie w smaku jest bardzo dobry,ale spód jest tak twardy,że cięko go przekroić i jesc.Czy to ja popełniłam jakiś błąd ,czy tak ma być ?dodam jeszcze ,że spód jest zrobiony z podwójnej porcji,gdyż z jednej spodzik starczył na pół tortownicy o średnicy 24 cmBęde wdzięczna za odpowiedż .POZDRAWIAM

    • Deserek.TV pisze:

      To efekt dodanej czekolady do pokruszonych herbatników – żadnego błędu nie popełniłaś 🙂 Następnym razem możesz dodać o połowę mniej czekolady albo tylko samo masło i też będzie OK 😉

  • Justi pisze:

    zrobilam torcik- w smaku dokladnie taki, jak sie spodziewalam, pyszniutki. zmienilam troszke przepis smarujac juz schodzony spod z herbatnikow sloikiem dzemu porzeczkowego- to byl strzal w dziesiatke. raz, ze spod pozostal chrupki, ale nie twardy jak skala, dwa- porzeczki przelamuja slodycz czekolady (zrezygnowalam z dodatku cukru pudru do bitej smietany , bo calosc wydawala mi sie za slodka. ale to kwestia gustu, jedni wola slodsze, inni troche mniej ;-)) w kazdym razie- przepis godny polecenia, dziekuje!

  • ewuka pisze:

    Właśnie jestem w trakcie robienia tej pyszności. Dodajemy 3 łyżki stołowe i łyżeczki małe żelatyny? Wnioskuje, że stołowe ale może ktoś zdąży mi odpowiedzieć zanim to zrobie? 😀

  • ewuka pisze:

    wyszło pysznie, dzisiaj też robię. Podłapałam pomysł Justi i tez dodałam dżem 🙂 pycha!

  • madzia pisze:

    Niestety nie wyszedł mi – po dodaniu żelatyny do ubitej śmietany – opadł i zrobił się nie smaczny gumowaty placek 🙁

    • Deserek.TV pisze:

      Do ubitej śmietany dodajemy przestudzona żelatynę z rozpuszczoną czekoladą i bardzo powoli ja dolewamy cały czas miksując. Jeżeli dodałaś gorącą żelatynę z czekoladą (a z tego co napisałaś tak wynika) to ubita śmietanę szybko opadnie 🙁 – należy dodawać przestudzoną płynną żelatyną z czekoladą bardzo powoli małym strumykiem cały czas miksując. Nic się nie martw 🙂 następnym razem będzie lepiej 😉

  • madzia pisze:

    Dodam, że zamieszałam delikatnie łyżką i klapa 🙁

  • Katarzynka pisze:

    Dzień dobry,
    ciasto wydaje się mieć dwie jasne warstwy, natomiast Pan leje tylko jedna warstwę bitej śmietanki z czekoladą.Czy ta biała czekolada powinna sie jakoś rozdzielić od bitej mietany podczas chłodzenia? Wczoraj zrobiłam ciacho, jest pyszne, ale warstwa tylko jedna ;-(
    dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

    • Deserek.TV pisze:

      Cięższa czekolada osiadła przy zastyganiu i tak powstały 2 warstwy – może tak się zdarzyć ale nie musi. Więc jak Ci wyszła 1 warstwa to jest OK i nie ma czym się przejmować 🙂 Może szybciej wstawiłaś ciasto do lodówki i masa szybciej zastygła zanim czekolada opadła – to jest normalne i jest OK 😉
      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂
      Polecam Torcik bez pieczenia http://deserektv.pl/tort-bez-pieczenia/ – rewelacja 😉

  • natalia pisze:

    Niestety mi również nie wyszedł . Cała ta biała cześć opadła i jest o połowę mniejsza niż na zdjęciu wyżej do tego taka gumowata. Zrobiłam dokładnie wg przepisu a mimo to klapa . 🙁

    • Deserek.TV pisze:

      Nie wszystko niestety jest takie proste. Czekloadę należy dolewać lekko przestudzoną nie gorącą małymi porcjami cały czas mieszając

      • natalia pisze:

        Dokladnie tak zrobiłam . Czekolada razem z zelatyna byla całkiem chłodna i bardzo gęsta możliwe ze z powodu tej żelatyny konsystencja przypominała budyń i taka właśnie czekoladę dodawałam do Ubitej śmietany cały czas miksujac. Zrobiły się lekkie grudki od tej czekolady ale konsystencja po wymijsowaniu wszystkiego była lejaca wiec miałam nadzieję że wyjdzie prawidłowo ale przeliczania się

        • Deserek.TV pisze:

          Czekolada powinna być płynna i ciepła przestudzona ale płynna i nie zimna – widocznie była zbyt gęsta. Następnym razem możesz dodać więcej bitej śmietany o ok. 30%. Czekolada jest cięższa od bitej śmietany więc osiądzie niżej, a śmietana pójdzie do góry – wyjdzie taki efekt 2 warstw. Ale nic się nie martw to ciasto wielu osobom nigdy nie wychodzi za pierwszym razem. Ciasta i całe cukiernictwo jest trudniejsze w przygotowaniu niż dania na obiad 😉 Następnym razem będzie lepiej 😉

  • kasztan 171 pisze:

    Jak można zmienić proporcje na tortownice 27cm ?

  • Iwona pisze:

    Dzień dobry.
    Torcik wygląda przepysznie i z chęcią go zrobię na urodziny mojej córki. Jednak chciałam się zapytać, czy zamiast żelatyny mogę dać galaretkę tężejącą? Proszę o w miarę szybką odpowiedź, ponieważ do urodzin został tylko tydzień. 🙂
    Pozdrawiam.

  • dominika pisze:

    jaki % tej śmietany?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina