Jak się już zacznie robić desery na zimno i w dodatku pyszne, które wszystkim smakują to trudno przestać to robić. Więc dziś przedstawiam kolejną wersję szybkiego i prostego deseru na zimno z kategorii Tarta na zimno – dziś wersja Capucino z malinami. Starałem się połączyć wspaniały smak białej czekolady, z przepysznymi malinami i nutką Capucino. Zresztą sami spróbujcie – jestem pewien, że szybko zniknie z talerzyków ten wspaniały przysmak. Czekam na zdjęcia Tarty Capucino z malinami – a może czymś nas zaskoczycie, może jakieś ciekawe dodatki lub zmodyfikowane wersje tego specjału? Więc życzymy smacznego 🙂
Słodziki Stevi-Gold to stewia najwyższej jakości – 98% Rebaudiozyd A – najwyższa czystość na rynku. Ponadto każda tabletka słodzika zawiera 35% stewioli glikozydowych nadających jej słodki i zdrowy smak bez kalorii.
Stevi-Gold – słodycz bez grzechu!
Stewia to zdrowie! Niekaloryczny naturalny słodzik, który bez żadnych skutków ubocznych zastąpi w Twojej diecie cukier oraz sztuczne substancje słodzące!
Stewia nie wpływa na poziom glukozy we krwi oraz na wydzielanie insuliny i dlatego nadaje się dla diabetyków!
W 2011 roku stewia została zatwierdzona przez Komisje Europejską jako całkowicie bezpieczna substancja słodząca.
Stewia wpływa korzystnie na zdrowie! Nie powoduje próchnicy, jest zalecana dla osób leczących się na Candidę.
Przepis jak zrobić w 30 min. Deser Tara z Capucino na zimno – Film HD
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
herbatniki Petit Beurre 150gm
biszkopty 1/2 opakowania
masło 80-100g
serek Mascarpone 1 opakowanie
biała czekolada 200g
śmietana kremówka (na bitą śmietanę) 250 ml
śmietana kremówka do rozpuszczenia czekolady 30 ml
śmietana kremówka do masy serowej 70 ml
mleko 7-10 łyżek
Fix do śmietanki
kawa capucino 3 łyżki
słodzik SteviGold 6 pastylek lub 2 łyżeczki SteviGold Fluid lub cukier puder lub zwykły 3 łyżeczki
Krok 1
Herbatnik oraz biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rozdrabniacza (tzw. malaksera) i całość miksujemy na drobne ziarenka. Następnie do garnka dodajemy masło i rozpuszczamy je na wolnym ogniu – uważać aby nie przypaliło się. Do rozpuszczonego masła dodajemy zmielone herbatniki i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę herbatnikową na spód ciasta, przekładamy do formy (ok. 20 x 25 cm) – możemy ją wyłożyć folią aby łatwiej wyjąć cały deser. Równo rozprowadzamy herbatniki na dnie formy i mocno je ubijamy. Tak przygotowany spód naszego ciasta odstawiamy do lodówki na 30-50 min. aby stwardniał.
Krok 2
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia – jak roztopić czekoladę pokazano na powyższym filmie.
Krok 3
Następnie serek mascarpone miksujemy ze śmietaną (ok. 70 – 80 ml), dodajemy cukier cały czas mieszając i powoli dodajemy przestudzoną roztopioną białą czekoladę cały czas miksując.
Krok 4
Wyjmujemy z lodówki formę, w której znajduje się zastygły spód ciasta i wylewamy na niego całą masę serową. Dekorujemy malinami i ponownie odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby całość stężała.
Krok 5
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy Fix do śmietanki, dodajemy kawę Capucino i całość ubijamy na sztywno. Gdy nasz sernik już stężał wyjmujemy go z lodówki i wykładamy ubitą na sztywno śmietankę Capucino i ponownie wkładamy do lodówki na 2 godz.
Przed samym podaniem można całość delikatnie poprószyć kawą Capucino.
Dodaj komentarz