• Koktajl Bananowo Czekoladowy
    Koktajl Bananowo Czekoladowy

    Koktajl Bananowo Czekoladowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Domowe koktajl owocowy z dodatkiem bananów i otrąb owsianych przygotowany na bazie chudego mleka. Prosty i szybki przepis na czekoladowo bananowe smoothie. więcej→

  • Chai Tea Latte
    Chai Tea Latte

    Chai Tea Latte przepis jak zrobić samemu bardzo smaczną herbatę owocowo korzenna znaną z sieci Starbuck's. Teraz każdy może się cieszyć wspaniałym smakiem herbatki we własnym domu. Najlepiej smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. więcej→

Kategorie

Ciasto Trociniak

Poradnik video jak zrobić Ciasto Trociniak  - Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (24 ocena, 5 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Bardzo smaczne ciasto z nietypową posypką, która przypomina trociny – i właśnie od tej posypki pochodzi nazwa Trociniak.  Mimo swego wyglądu, który może wprowadzać w błąd i nazwie Trociniak – ciasto jest przepyszne! Ten kto raz spróbuje tego ciasta zawsze będzie do niego wracał przy najbliższych okazjach :) Ciasto składa się kilku warstw – biszkopt, krem, masa jabłkowa a galaretką, ponownie krem i posypka. Dwie warstwy tego ciasta to krem, więc należy pamiętać, że w przypadku tego ciasta, krem budyniowy musi być gęsty aby masa jabłkowa nie spływała po lejącym się kremie. Przygotowując budyń pamiętajmy aby był gęsty. Ja dokonałem małej modyfikacji tego przepisu – w oryginalnym przepisie jabłka są starte na tarce z grubymi oczkami – ja jabłka uprażyłem – takie mi bardziej smakują :) To kolejny bardzo prosty przepis na fantastyczne domowe ciasto. Smacznego ;) Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Szarlotka bez pieczenia , Sernik z Fantą  

 

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
Czas przygotowania: 40 min. 
Składniki: Porcja dla 8 osób

Biszkopt

  • jajko 3 szt.
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier kryształ 3/4 szklanki

Krem Budyniowy

  • budyń waniliowy słodzony 1 szt.
  • mleko 0,5 l
  • masło 1 kostka + żółtko 1 szt.
  • cukier kryształ 1/2 szklanki

Masa jabłkowa

  • galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody
  • jabłka ok. 1 kg – uprażyć

Posypka

  • wiórki kokosowe 100 g
  • masło 2 łyżki
  • cukier kryształ 2 łyżki
 

Ciasto Trociniak wykonanie

Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
 
Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.
 
Krok 3
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką.  Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.
 
Krok 5
Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.
 
Krok 6
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu.  W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.
 
Krok 7
Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 8
Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Krok 9
Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Google+ 
 

Zobacz także:

18 odpowiedzi do: Ciasto Trociniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Przypinki Własny Wzór  

Hity dla Dzieci 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę -20% na GLOSSYBOX oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
GlossyBox Promocja

GlossyBox Promocja

 

 Firmowe Koszulki

Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka kremówka bez pieczenia latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki promocja promocje przekąski przepis przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina