• Smoothie Bananowe przepis
    Smoothie Bananowe przepis

    Smoothie Bananowe przepis expresowy na zdrowy koktajl. Szybki, prosty do wykonania, zdrowy, smaczny i sycący bananowy napój mleczny, który możemy wykonać zaledwie w 3 min. Koniecznie zobacz powyższy poradnik wideo i zrób sycący i oczyszczający koktajl bananowy w formie Smoothie. Zobacz także inne koktajle owocowe. więcej→

  • Koktajl Bananowo Czekoladowy
    Koktajl Bananowo Czekoladowy

    Koktajl Bananowo Czekoladowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Domowe koktajl owocowy z dodatkiem bananów i otrąb owsianych przygotowany na bazie chudego mleka. Prosty i szybki przepis na czekoladowo bananowe smoothie. więcej→

Kategorie

Ciasto Trociniak

Poradnik video jak zrobić Ciasto Trociniak  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (24 ocena, 5 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Bardzo smaczne ciasto z nietypową posypką, która przypomina trociny – i właśnie od tej posypki pochodzi nazwa Trociniak.  Mimo swego wyglądu, który może wprowadzać w błąd i nazwie Trociniak – ciasto jest przepyszne! Ten kto raz spróbuje tego ciasta zawsze będzie do niego wracał przy najbliższych okazjach :) Ciasto składa się kilku warstw – biszkopt, krem, masa jabłkowa a galaretką, ponownie krem i posypka. Dwie warstwy tego ciasta to krem, więc należy pamiętać, że w przypadku tego ciasta, krem budyniowy musi być gęsty aby masa jabłkowa nie spływała po lejącym się kremie. Przygotowując budyń pamiętajmy aby był gęsty. Ja dokonałem małej modyfikacji tego przepisu – w oryginalnym przepisie jabłka są starte na tarce z grubymi oczkami – ja jabłka uprażyłem – takie mi bardziej smakują :) To kolejny bardzo prosty przepis na fantastyczne domowe ciasto. Smacznego ;) Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Szarlotka bez pieczenia , Sernik z Fantą  

 

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
Czas przygotowania: 40 min. 
Składniki: Porcja dla 8 osób

Biszkopt

  • jajko 3 szt.
  • mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier kryształ 3/4 szklanki

Krem Budyniowy

  • budyń waniliowy słodzony 1 szt.
  • mleko 0,5 l
  • masło 1 kostka + żółtko 1 szt.
  • cukier kryształ 1/2 szklanki

Masa jabłkowa

  • galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody
  • jabłka ok. 1 kg – uprażyć

Posypka

  • wiórki kokosowe 100 g
  • masło 2 łyżki
  • cukier kryształ 2 łyżki
 

Ciasto Trociniak wykonanie

Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
 
Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.
 
Krok 3
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką.  Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.
 
Krok 5
Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.
 
Krok 6
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu.  W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.
 
Krok 7
Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 8
Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
 
Krok 9
Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc. 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Google+ 
 

Zobacz także:

18 odpowiedzi do: Ciasto Trociniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

 Kody Rabatowe od Love Me Green

 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę -20% na GLOSSYBOX oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.

 Nowy obraz (2)_298x244

Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina