Tort Bananowy – wykonanie
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy przez sito. Do osobnej miski wlewamy białka, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy cukier 120 g.
Krok 2
Kawę rozpuszczalna zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy łyżką.
Krok 3
Do ubitej piany z białek dodajemy 1 cukier waniliowy – miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy rozpuszczoną kawę wymieszaną z żółtkami i dalej miksujemy. Na sam koniec cały czas miksując dodajemy małymi partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 4
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika do temp. 175 C i pieczemy przez ok 25 – 30 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
W tym samym czasie 3 banany kroimy na plasterki o grubości oo. 0,5 cm, układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Blachę wstawiamy do piekarnika do temp. 175 C – 180 C i pieczemy do skarmelizowania się cukru – wtedy wyjmujemy blachę.
Krok 6
Wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na 3 równe krążki – można kroić nożem lub użyć do tego celu zwykłej nitki – musimy ją mocno naprężyć i delikatnie przesuwać wykonując ruchy posuwiste tak jak przy cięciu piłą.
Krok 7
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 opakowaniami cukru waniliowego, 4 łyżkami cukru oraz 2 opakowaniami Fixu do śmietanki. Do ubitej śmietany dodajemy 4 – 5 łyżek tartej czekolady (wcześniej czekoladę można włożyć do zamrażarki na ok. 20 min – nie będzie się roztapiać w palcach w czasie ścierania)
Krok 8
Na pierwszy krążek ciasta wyłóż 1/3 ubitej śmietany i równo ja rozprowadź po cieście – na wierzchu połóż plasterki banana w karmelu i przykryj drugim kawałkiem ciasta lekko dociskając. Następnie na 2 krążek ciasta wyłóż 1/2 ubitej śmietany, równo rozprowadź, połóż banany w karmelu i przykryj 3 kawałkiem ciasta lekko dociskając.
Krok 9
Pozostałym kremem śmietanowym przykryj wierzch ciasta oraz boki. Dokładnie wyrównaj i wygładź – możesz w tym celu użyć długiego i szerokiego noża. Wierzch ciasta udekoruj plasterkami pozostałych 2 bananów, posyp ziarenkami kawy. Gotowy Tort Śmietanowy wstaw do lodówki na 2-3 godz. – bezpośrednio przed podaniem ciasto można posypać kakao.
Dodaj komentarz