Makowiec Zawijany

Przepis na Makowiec Zawijany – Strucla Makowa przepis – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (133 ocena, 28 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Makowiec zawijany przepis sprawdzony i zawsze wychodzi ;). Ciasto jest wilgotne i przez bardzo długi okres czasu zachowuje swoją świeżość. Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo proste do wykonania. Ja jak zwykle starałem się uprościć część pracy przy tym makowcu i pominąłem całkowicie etap przygotowania masy makowej – użyłem gotowej masy makowej, którą wzbogaciłem o dodatkowe bakalii – dzięki temu makowiec jest jeszcze smaczniejszy i lepszy niż ten kupiony w cukierni. Jest to sprawdzony przepis, ciasto zawsze się udaje i gości na naszym stole w każde święta. Z jednej porcji ciasta wychodzą 3 makowce o długości ok. 35 cm. Ciasto jest dobrze wypieczone, miękka skórka i wilgotna masa makowa z dodatkowa porcja bakalii. Koniecznie musicie wypróbować ten fantastyczny przepis.  Zobacz także przepis na: Makowiec Sułtański , Makowiec na biszkopcie , Sypane Ciasto Drożdżowe dla leniwych,

 

Makowiec Zawijany przepis

Makowiec Zawijany przepis

 

Zobacz także: Przepis na Ciasto Salceson oraz Szarlotka z Cynamonową Pianką

 

Strucla Makowa przepis

Makowiec Zawijany przepis

 

Składniki: 1 porcja = 3 strucle

Ciasto na 3 strucle

  • mąka pszenna 3 szklanki,
  • świeże drożdże 45 g,
  • letnie mleko 180 ml,
  • roztopione masło 150 g,
  • cukier 6 łyżek,
  • żółtka 6 szt.,
  • sól 1/2 łyżeczki,

Masa Makowa

  • gotowa masa makowa 840 g,
  • rodzynki 100 g,
  • posiekane migdały lub orzechy 100 g, 
  • kandyzowana skórka z pomarańczy do ozdoby,

 

Strucla Makowa

Makowiec zawijany przepis

 

Makowiec Zawijany / Strucla makowa – wykonanie

Krok 1
Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, łyżeczkę cukru i zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki – mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 15-20 min. aż drożdże zaczną pracować 
 
Krok 2
Do miski dodajemy mąkę, szczyptę soli, żółtka, wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość letniego mleka, cukier, 2 łyżeczki olejku waniliowego oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Dłonie smarujemy olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać do rąk) i z ciasta formujemy kulę, którą przekładamy do większej miski (z wierzchu możemy ją poprószyć delikatnie mąką) i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. aby ciasto wyrosło – musi podwoić swoja objętość.
 
Krok 3
W tym samym czasie do osobnego naczynia dodajemy gotową masę makową, posiekane drobno orzechy oraz namoczone i osuszone rodzynki – wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżka lub mikserem.
 
Krok 4
Blat stołu podsypujemy niewielka ilością mąki i przez chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na 3 równe części. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Na placek wykładamy 1/3 masy makowej z bakaliami i równo rozprowadzamy po całym cieście – od krawędzi ciasta pozostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca. Ciasto zwijamy jak roladę – końce makowca sklejamy i podkładamy pod spód ciasta. Każdy makowiec zwijamy dwukrotnie w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca między ciastem, a papierem do pieczenia. Makowce układamy miejscem sklejenia do dołu. Odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i pieczemy przez 35 – 45 min – pieczemy na złoto brązowy kolor.
 
Krok 5
Gotowe makowce wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać kandyzowana skórka pomarańczy.
 
 
Strucla makowa

Makowiec Zawijany

  

Makowiec zawijany przepis

Strucla Makowa przepis

 
 
 

Autor: Deserek.TV  

10 odpowiedzi na „Makowiec Zawijany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina