Przepis na Makowiec Zawijany – Strucla Makowa przepis – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Makowiec zawijany przepis sprawdzony i zawsze wychodzi ;). Ciasto jest wilgotne i przez bardzo długi okres czasu zachowuje swoją świeżość. Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo proste do wykonania. Ja jak zwykle starałem się uprościć część pracy przy tym makowcu i pominąłem całkowicie etap przygotowania masy makowej – użyłem gotowej masy makowej, którą wzbogaciłem o dodatkowe bakalii – dzięki temu makowiec jest jeszcze smaczniejszy i lepszy niż ten kupiony w cukierni. Jest to sprawdzony przepis, ciasto zawsze się udaje i gości na naszym stole w każde święta. Z jednej porcji ciasta wychodzą 3 makowce o długości ok. 35 cm. Ciasto jest dobrze wypieczone, miękka skórka i wilgotna masa makowa z dodatkowa porcja bakalii. Koniecznie musicie wypróbować ten fantastyczny przepis. Zobacz także przepis na: Makowiec Sułtański , Makowiec na biszkopcie , Sypane Ciasto Drożdżowe dla leniwych,
Makowiec Zawijany przepis
Zobacz także: Przepis na Ciasto Salceson oraz Szarlotka z Cynamonową Pianką
Makowiec Zawijany przepis
Składniki: 1 porcja = 3 strucle
Ciasto na 3 strucle
- mąka pszenna 3 szklanki,
- świeże drożdże 45 g,
- letnie mleko 180 ml,
- roztopione masło 150 g,
- cukier 6 łyżek,
- żółtka 6 szt.,
- sól 1/2 łyżeczki,
Masa Makowa
- gotowa masa makowa 840 g,
- rodzynki 100 g,
- posiekane migdały lub orzechy 100 g,
- kandyzowana skórka z pomarańczy do ozdoby,
Makowiec zawijany przepis
Makowiec Zawijany / Strucla makowa – wykonanie
Krok 1
Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki maki, łyżeczkę cukru i zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki – mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 15-20 min. aż drożdże zaczną pracować
Krok 2
Do miski dodajemy mąkę, szczyptę soli, żółtka, wyrośnięte drożdże, pozostałą ilość letniego mleka, cukier, 2 łyżeczki olejku waniliowego oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Dłonie smarujemy olejem (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać do rąk) i z ciasta formujemy kulę, którą przekładamy do większej miski (z wierzchu możemy ją poprószyć delikatnie mąką) i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. aby ciasto wyrosło – musi podwoić swoja objętość.
Krok 3
W tym samym czasie do osobnego naczynia dodajemy gotową masę makową, posiekane drobno orzechy oraz namoczone i osuszone rodzynki – wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżka lub mikserem.
Krok 4
Blat stołu podsypujemy niewielka ilością mąki i przez chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na 3 równe części. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Na placek wykładamy 1/3 masy makowej z bakaliami i równo rozprowadzamy po całym cieście – od krawędzi ciasta pozostawiamy ok. 2 cm wolnego miejsca. Ciasto zwijamy jak roladę – końce makowca sklejamy i podkładamy pod spód ciasta. Każdy makowiec zwijamy dwukrotnie w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca między ciastem, a papierem do pieczenia. Makowce układamy miejscem sklejenia do dołu. Odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 C i pieczemy przez 35 – 45 min – pieczemy na złoto brązowy kolor.
Krok 5
Gotowe makowce wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłe polać lukrem i posypać kandyzowana skórka pomarańczy.
Makowiec Zawijany
Strucla Makowa przepis
Dodaj komentarz