Kategorie

Keks

Jak zrobić Keks przepis video – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (82 ocena, 17 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Keks przepis na świąteczne ciasto z bardzo dużą ilością bakalii. Jest to klasyczny Keks za bardzo dużą ilością suszonych owoców. Jest to sprawdzony przepis i idealne ciasto na święta, które zawsze wychodzi więc nawet laik kulinarny sobie z nim poradzi i zaskoczy najbliższych swymi umiejętnościami. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, więc jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Ciasto jest bardzo aromatyczne, miękkie, pełne bakalii i suszonych owców. Do ciasta możemy dodać nasze ulubione suszone owoce np. rodzynki, figi, daktyle, żurawinę, migdały, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy, morele itp. – co kto lubi. Ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość więc po kilku dniach nadal jest bardzo smaczne i wilgotne.

Keks przepis

Keks przepis

 

Zobacz też: Ciasto Cynamonowe lub Sypane Ciasto Drożdżowe 

 

Składniki: 1 porcja dla 6 osób
Ciasto

  • mąka pszenna 250 g,
  • jajko 5 szt.,
  • mleko 1 łyżka,
  • cukier 180 g,
  • miękka margaryna lub masło 250 g,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • namoczone rodzynki 100 g,
  • posiekane orzechy 100 g,
  • posiekane suszone owce 100 g,
  • duża keksówka,

 

Keks Świąteczny

Keks Świąteczny

 

Keks przepis – wykonanie

Krok 1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do osobnego naczynia wsypujemy wcześniej przygotowane i posiekane bakalie, dodajemy 2 łyżki maki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
 
Krok 2
Do szklanki wlewamy 1 łyżkę mleka, dodajemy sodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
 
Krok 3
Do dużej miski dodajemy miękka margarynę lub masło, cukier kryształ i całość ucieramy na jasny puszysty krem. W kolejnym kroku dodajemy po 1 żółtku i miksujemy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy kolejne żółtko i dalej miksujemy.
 
Krok 4 
W kolejnym kroku cały czas miksując dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę.
 
Krok 5
W osobnym naczyniu białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy małymi porcjami do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Po połączeniu się składników i wchłonięciu piany dodajemy kolejna porcję piany z białek i delikatnie mieszamy.
 
Krok 6
W kolejnym kroku dodajemy przygotowane bakalie oraz sodę wymieszaną z mlekiem i delikatnie mieszamy
 
Krok. 7
Ciasto przekładamy do keksówki o długości 30 cm i pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 60 min. – pieczemy do suchego patyczka
 
Krok 8
Gotowe ciasto studzimy w formie, a następnie wykładamy na kratkę i gdy jest jeszcze lekko ciepłe polewamy lukrem i posypujemy posiekaną kandyzowana skórka z pomarańczy.
 
Keks przepis

Keks przepis

 

Keks

Keks przepis

 
Autor: Deserek.TV  
 

Zobacz także:

4 odpowiedzi do: Keks

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina