Kategorie

Ciasto Drożdżowe Sypane

Jak zrobić Sypane Ciasto Drożdżowe – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (63 ocena, 13 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto drożdżowe przepis na ciasto sypane. Ciasto drożdżowe to jedno z mych ulubionych ciast, natomiast dzisiejsza wersja to wersja dla zapracowanych i dla tych co twierdzą, że mają dwie lewe ręce do pieczenia 🙂 Taka drożdżówkę można przygotować przed wyjściem do pracy lub wieczorową porą bez oczekiwania wyrośnięcie ciasta i jego wyrabianie. Wystarczy, że składniki wsypiemy do miski w odpowiedniej kolejności i pozostawimy na kilka godzin – a reszta zrobić się już prawie sama 😉 Takie ciasto możemy zrobić z kruszonką i rodzynkami lub ulubionymi suszonymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne i puszyste – idealne na świąteczny stół czy na popołudniowy deser. Zobacz także inne przepisy na ciasta drożdżowe : Babka Drożdżowa z Bakaliami, Rolada Drożdżowa z Jabłkami, Drożdżowe Zawijańce z serem, Seromakowiec, Murzynek z Wiśniami,

 

Ciasto Drożdżowe

Sypane Ciasto Drożdżowe przepis

 

 

Składniki: 1 porcja dla 5 osób
Ciasto

  • świeże drożdże 50 g
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanka
  • ciepłe mleko 1/2 szklanki
  • olej słonecznikowy 125 ml
  • roztrzepane jajko 2 szt.
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • szczypta soli
  • namoczone rodzynki 100 g

Kruszonka

  • masło 50 g
  • mąka pszenna 1/4 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • keksówka

 

Ciasto Drożdżowe – wykonanie 

Krok 1
Do dużej miski wsypujemy poszczególne składniki dokładnie w takiej kolejności (ciasto musi mieć miejsce na rośnięcie): najpierw dodajemy rozkruszone drożdże, cukier kryształ, cukier waniliowy, wlewamy ciepłe mleko, następnie dodajemy olej słonecznikowy, roztrzepane jajka i całość zasypujemy mąką. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli – nie mieszamy ! Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 2 godz. -ciasto musi mieć czas aby wyrosnąć.
 
Krok 2
Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy.
 
Krok 3
W kolejnym kroku gdy ciasto już wyrośnie zdejmujemy folię i mieszamy ciasto łyżką, aż uzyskamy jednolita gładką masę.  Dodajemy osuszone rodzynki i jeszcze raz mieszamy łyżką.
 
Krok 4
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C i pieczemy przez ok. 80 min. – pieczemy do tak zwanego do suchego patyczka.
 
 
Sypane Ciasto Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe przepis

Ciasto Drożdżowe przepis

Ciasto Drożdżowe przepis

Ciasto Drożdżowe przepis

Ciasto Sypane

Ciasto Sypane

Autor: | Google+ 

Zobacz także:

9 odpowiedzi do: Ciasto Drożdżowe Sypane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Przypinki Własny Wzór

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina