Szarlotka z Cynamonową Pianką

Szarlotka z Pianką przepis video – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (59 ocena, 12 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Szarlotka z Cynamonową Pianką przepis na bardzo smaczne i szybkie ciasto do wykonania. Ta Szarlotka jest bardzo prosta do wykonania i jednocześnie wygląda bardzo oryginalnie dzięki cynamonowej piance. Jest to ciasto na delikatnym kruchym spodzie, a jabłka wymieszane są z cytrynowym kisielem. Całość otulona cynamonową pianką oprószona kruchym ciastem.  Szarlotka jest bardzo delikatna w smaku i lekko cytrynowa. Co do jabłek to można użyć duszonych tak jak ja użyłem, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną 1 cm kostkę – jak widać możliwości jest wiele 😉 Taka wersja szarlotki idealnie pasuje na świąteczny stół jak i na popołudniowy deser 🙂  Zobacz także inne przepisy na szarlotkę :  Szarlotka bez pieczenia,  Szarlotka na zimno, Szarlotka Holenderska

 

Szarlotka przepis

Szarlotka z Cynamonową Pianką przepis

 

 

Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Ciasto

  • masło roślinne lub zwykłe 150 g
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 1/3 szklanki
  • żółtka 3 szt.
  • tarta bułka 3 łyżki

Masa Jabłkowa

  • duszona jabłka 1 kg
  • cukier 1/4 szklanki
  • kisiel cytrynowy 1 opakowanie

Piana

  • 3 białka
  • cukier 1/2 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • forma 25 cm x 30 cm

 

Szarlotka z Cynamonową Pianką – wykonanie

Krok 1
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sito. W kolejnym kroku dodajemy pokrojoną w kostkę zimna margarynę lub masło, dodajemy cukier, żółtka i sprężyną do siekanki siekamy wszystkie składniki. Do tego celu możemy także użyć widelca. Na sam koniec szybko ciasta zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3) i wkładamy do zamrażarki na 30 min.
 
Krok 2
Do osobnego naczynia z jabłkami (mogą to być duszone jabłka, jabłka starte na tarce o grubych oczkach lub jabłka pokrojone w 1 cm kostką) dodajemy cukier, kisiel cytrynowy i całość miksujemy do wymieszania się składników przez ok. 2 min.  W kolejnym kroku cukier kryształ mieszamy z cynamonem.
 
Krok 3
W osobnym naczyniu białka ze szczypta soli ubijamy do spienienia się białek i dodajemy małymi porcjami cukier wymieszany z cynamonem – miksujemy, aż cukier rozpuści się i uzyskamy gładką i błyszczącą piane wtedy dodajemy kolejna porcję cukru z cynamonem – całość ubijania trwa ok. 15 min.
 
Krok 4
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i większą częścią ciasta (2/3) wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm x 30 cm). Całe ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie przesiewając przez sitko tarta bułkę posypujemy ciasto po całej powierzchni. W kolejnym kroku na ciasto wykładamy jabłka, równo rozprowadzamy i wyrównujemy. Na jabłka wykładamy ubita pianę i równo rozprowadzamy po całości. Na sam koniec pozostałą część ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami i posypujemy wierzch pianki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i pieczemy ok. 60 min. Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
 
 
 
Szarlotka przepis

Szarlotka z Cynamonową Pianką

Szarlotka z pianka przepis

Szarlotka z Cynamonową Pianką przepis

Szarlotka przepis

Szarlotka z Cynamonową Pianką

Szarlotka z Cynamonową Pianką

Szarlotka przepis

 

5 odpowiedzi na „Szarlotka z Cynamonową Pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok dyniowy sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina