Kategorie

Szarlotka Zakopiańska – Przepis

Szarlotka pod chmurką

Szarlotka z bezą – Szarlotka Zakopiańska

Szarlotka z bezą to  Szarlotka Zakopiańska – dziś postanowiłem przygotować przepyszne ciasto czyli szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z domowego rodzinnego zeszytu i zawsze jest to ciasto robione na święta. Ciasto jest przepyszne ale niestety kaloryczne, choć ja na kalorię nie zważam i ciastem się zajadam 🙂 Przepis na ta szarlotkę jest prosty jak wszystkie nasze propozycje, jednak przygotowania wymagają cierpliwości, a szczególnie przy ubijaniu piany oraz pieczeniu. O smaku tej wersji szarlotki nie będę rozpisywał się, gdyż sam opis nigdy nie odda tego co naprawdę czujemy w ustach. Zapraszam gorąco do wypróbowania tej wersji szarlotki z bezą.  Zobacz także przepis na: Szarlotka bez pieczenia, Szarlotka Holenderska, Szarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,

 

Przepis jak zrobić szarlotkę z bezą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 

 Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

Ciasto

  • miękkie masło 130 g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • żółtka 2 szt.
  • blacha lub forma ok. 25x25cm

Masa jabłkowa

  • jabłka antonówki ok. 1,5 kg
  • cukier z trzciny cukrowej 3/4 szklanki
  • cynamon 2 łyżeczki

Beza

  • białka z 5 jajek
  • cukier puder 1/2 szklanki
Krok 1

Do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy składniki łyżką.  Następnie dodajemy miękkie masło i sprężyną do zagniatania dokładnie siekamy masło z mąką, a następnie dodajemy żółtka i ponownie całość mieszamy i zagniatamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręczne.

Krok 2
Formę smarujemy olejem wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i także smarujemy olejem. Następnie wykładamy cisto i dokładnie i równo wylepiamy formę (25 x 30 cm).
Krok 3
Zapiekamy ciasto w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C przez ok. 10-15 min. na delikatny złoty kolor.
Krok 4
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na plasterki. Do garnka wlewamy 3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i czekam aż się cały garnek rozgrzeje. Następnie dodajemy jabłka i prażymy pod przykrywką co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. po ok. 7-8 min. dodajemy cukier i całość mieszamy i dodajemy cynamon i ponownie mieszamy i przykrywamy garnek. Prażymy tak długo, aż uzyskamy taką konsystencję jabłek na jakiej nam zależy.
Krok 5
Ubijamy piane z białek na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubijamy aż nasza piana będzie sztywna, gładka i lśniąca.
Krok 6
Jabłka wykładamy na ciepłe ciasto, następnie wykładamy pianę z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i w temp. 160 C pieczemy przez ok. 30-40 min. aż beza będzie lekko chrupiąca. (Jeżeli pieczemy bez pierwszego zapiekania ciasto to pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min.
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

 

 

 

 

 

 

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

13 odpowiedzi do: Szarlotka Zakopiańska – Przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina