Kategorie

Ciasto Dyniowe przepis z Imbirem i czekoladą

Ciasto Dyniowe

Ciasto Dyniowe przepis

Ciasto Dyniowe przepis błyskawiczny. Z okazji Helloween postanowiłem zrobić jakieś ciasto z dynią. W poniższym filmie prezentuje jak szybko zrobić bardzo smaczne ciasto z dynią, orzechami i czekoladą. Jeżeli kochacie takie smakołyki to proponuję zrobić 2 takie ciasta bo szybko zniknie ze stołu. Ciasto robiłem w nocy po całym dniu pracy i dziś zaspałem i spóźniłem się do pracy. Ale było warto bo ciasto jest przepyszne – kiedyś robiła je babcia zawsze jesienią w sezonie dyniowym, a dyni u niej dostatek 🙂 Zobacz także inne przepisy kulinarne ze zdjęciami na smaczne ciasta: Ciasto Marchewkowe z Cytrusami

 

Prosty przepis jak zrobić w 20 min. smaczne ciasto dyniowe – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Czas przygotowania: 20 min.

Pieczenie: 35 min

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

  • miąższ z dyni 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki
  • mielony imbir 1/2 łyżeczki
  • korzeń świeżego imbiru ok. 3 cm
  • cynamon 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • brązowy cukier 3/4 szklanki
  • roztopione masło 3/4 kostki
  • jajko 1 szt.
  • posiekane orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy 3 łyżeczki

Polewa

  • śmietana kremówka 3 łyżki
  • biała czekolada ok. 100 g
 
Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie imbir, cynamon, ziele angielski oraz sól i całość dokładnie mieszamy.
 
Krok 2
Do rozdrabniacza wkładamy pokrojoną w kostkę dynie, dodajemy brązowy cukier, obrany korzeń świeżego imbiru cukier wanilinowy, jajko, roztopione masło i całość miksujemy na jednolita masę.
 
Krok 3
Zmiksowaną dynię z dodatkami przelewamy do naczynia z mąką i całość dokładnie mieszamy aż składniki połączą się i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy 1/2 porcji posiekanych orzechów i mieszamy ponownie.
 
Krok 4
Blachę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy olejem, wysypujemy tarta bułką i wylewamy nasze ciasto do tak przygotowanej formy.
 
Krok 5
Pieczmy w temp. 180C przez ok. 35 min.
 
Krok 6
Do małego garnka dodajemy 3 łyżki śmietany kremówki i na małym ogniu czekamy aż zagotuje się. Następnie dodajemy czekoladę i cały czas mieszamy, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Na wystudzone ciasto wylewamy ciepła ale przestudzoną czekoladę rozprowadzając ją łyżką i posypujemy pozostałymi orzechami.
 
Ciasto Dyniowe przepis

Ciasto Dyniowe przepis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Dyniowe

Ciasto Dyniowe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Dyniowe

Ciasto Dyniowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

17 odpowiedzi do: Ciasto Dyniowe przepis z Imbirem i czekoladą

  • martex.82 pisze:

    świetne to ciacho, takie jesienne, tyle aromatycznych przypraw, musiało pachnieć obłędnie, dynie mi w tym roku obrodziły, więc muszę zapamiętać przepis 🙂

  • Droczilka pisze:

    Dynia, orzechy i czekolada to świetne połączenie. Ciasto musi być przepyszne.

  • MartynCia pisze:

    aromatyczne ciacho 😉 nie wiem czemu, ale kojarzy mi się ze świętami 🙂

  • agattekh pisze:

    Dla mnie rewelacja 🙂

  • KulinarnaJa pisze:

    Uwielbiam imbir, ale teraz idę szukać u Ciebie idealnej szarlotki do dzisiejszej kawki 🙂

  • KulinarnaJa pisze:

    Rzeczywiście nie znalazłam, upiekłam z maminego przepisu, ale na ciacha jeszcze jabłuszka są 🙂

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Dyniowo-imbirowe połączenie biorę w ciemno;)!

  • Ola pisze:

    pani dynia jak zawsze się świetnie prezentuje 🙂

  • Ewa Biedr_ona pisze:

    Moją dynię już dawno przerobiłam, ale z tego co widzę ciasto warto zrobić ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  • anuszka pisze:

    Ciasto wychodzi dosc zakalcowate, tak jakby podana ilosc mąki byla nie wystarczajaca. Również podany czas pieczenia jest za krótki, ja pieklam o 10 minut dluzej i na 190 stopni, a wydaje mi sie ze mozna byloby jeszcze troche przeciągnąć to pieczenie. Pomimio to ciasto jest naprawde przepyszne. Warto pokombinowac troche z tym przepisem i mysle ze nastepnym razem wyjdzie idealnie. Od siebie pragne jeszcze dodac ze ciekawa moze byc wariacja z jablkiem zamiast dyni. Pozdrawiam

    • Pan Deserek :) pisze:

      Aniu, przepis jest dokładnie taki jak przedstawiłem – ciasto jest takie lekko wilgotne i takie właśnie ma być. Czas pieczenia też jest dobrze dobrany – ale tutaj to oczywiście w dużym stopni zależ to od danego piekarnika – inaczej jest w piekarnikach gazowych i inaczej ciepło rozchodzi się w piekarnikach elektrycznych. Można oczywiście spróbować dodać więcej mąki, nastawić wyższa temp. i wydłużyć czas pieczenia – i zobaczyć co wyjdzie – my zawsze to cisto robimy tak jak podaliśmy w przepisie. Pamiętajmy, że dodany jest płynny miąższ z dyni i to on wpływa na wilgotność ciasta. Ale mimo to zapraszam do modyfikowania przepisów i udzielania swych rad – dzięki temu powstają nowe zmodyfikowane przepisy i jest dobra zabawa w kuchni 🙂 Ale ciasto i tak jest pyszne – inne niż wszystkie 🙂

  • gin pisze:

    Konsystencja tego ciasta trochę przypomina mi brownie – przynajmniej na zdjęciu. Jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjne wypieki, większa ilość mąki i dłuższy czas pieczenia z pewnością nie zaszkodzą 🙂 Mi się podoba takie, jakie jest 🙂

  • magda pisze:

    Ciasto rewelacja!Napewno zrobie je ponownie:-)

  • Ania pisze:

    No po prostu rewelacja, właśnie siedzimy i zjadamy się z moimi synami, jedyna modyfikacja było podwojenie składników, na szczęście bo pewnie byśmy juz się tylko oblizywali. Polalam tez tylko czekolada karmelowa wedla bo w sklepie nie znalazlam bialej . Najlepsza reklama będą słowa mojego 5 latka „to najlepsze ciasto na świecie „. Pychotka. ..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina