Ciasto Dyniowe przepis błyskawiczny. Z okazji Helloween postanowiłem zrobić jakieś ciasto z dynią. W poniższym filmie prezentuje jak szybko zrobić bardzo smaczne ciasto z dynią, orzechami i czekoladą. Jeżeli kochacie takie smakołyki to proponuję zrobić 2 takie ciasta bo szybko zniknie ze stołu. Ciasto robiłem w nocy po całym dniu pracy i dziś zaspałem i spóźniłem się do pracy. Ale było warto bo ciasto jest przepyszne – kiedyś robiła je babcia zawsze jesienią w sezonie dyniowym, a dyni u niej dostatek 🙂 Zobacz także inne przepisy kulinarne ze zdjęciami na smaczne ciasta: Ciasto Marchewkowe z Cytrusami
Prosty przepis jak zrobić w 20 min. smaczne ciasto dyniowe – Film HDKliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronieDokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Czas przygotowania: 20 min.
Pieczenie: 35 min
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
- miąższ z dyni 1 szklanka
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mielone ziele angielskie 1/3 łyżeczki
- mielony imbir 1/2 łyżeczki
- korzeń świeżego imbiru ok. 3 cm
- cynamon 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- brązowy cukier 3/4 szklanki
- roztopione masło 3/4 kostki
- jajko 1 szt.
- posiekane orzechy włoskie lub laskowe 3/4 szklanki
- cukier wanilinowy 3 łyżeczki
Polewa
- śmietana kremówka 3 łyżki
- biała czekolada ok. 100 g
świetne to ciacho, takie jesienne, tyle aromatycznych przypraw, musiało pachnieć obłędnie, dynie mi w tym roku obrodziły, więc muszę zapamiętać przepis 🙂
Dynia, orzechy i czekolada to świetne połączenie. Ciasto musi być przepyszne.
aromatyczne ciacho 😉 nie wiem czemu, ale kojarzy mi się ze świętami 🙂
Dla mnie rewelacja 🙂
Uwielbiam imbir, ale teraz idę szukać u Ciebie idealnej szarlotki do dzisiejszej kawki 🙂
Szarlotka jeszcze nie jest dodana ale polecam Półfrancuskie Ciasteczka z Jabłkami
Rzeczywiście nie znalazłam, upiekłam z maminego przepisu, ale na ciacha jeszcze jabłuszka są 🙂
Polecam Połfrancuskie Ciasteczka serowe z jabłkami – są na stronie – coś pysznego – Sprawdź – spodobają Ci się 🙂
Dyniowo-imbirowe połączenie biorę w ciemno;)!
pani dynia jak zawsze się świetnie prezentuje 🙂
Moją dynię już dawno przerobiłam, ale z tego co widzę ciasto warto zrobić ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Ciasto wychodzi dosc zakalcowate, tak jakby podana ilosc mąki byla nie wystarczajaca. Również podany czas pieczenia jest za krótki, ja pieklam o 10 minut dluzej i na 190 stopni, a wydaje mi sie ze mozna byloby jeszcze troche przeciągnąć to pieczenie. Pomimio to ciasto jest naprawde przepyszne. Warto pokombinowac troche z tym przepisem i mysle ze nastepnym razem wyjdzie idealnie. Od siebie pragne jeszcze dodac ze ciekawa moze byc wariacja z jablkiem zamiast dyni. Pozdrawiam
Aniu, przepis jest dokładnie taki jak przedstawiłem – ciasto jest takie lekko wilgotne i takie właśnie ma być. Czas pieczenia też jest dobrze dobrany – ale tutaj to oczywiście w dużym stopni zależ to od danego piekarnika – inaczej jest w piekarnikach gazowych i inaczej ciepło rozchodzi się w piekarnikach elektrycznych. Można oczywiście spróbować dodać więcej mąki, nastawić wyższa temp. i wydłużyć czas pieczenia – i zobaczyć co wyjdzie – my zawsze to cisto robimy tak jak podaliśmy w przepisie. Pamiętajmy, że dodany jest płynny miąższ z dyni i to on wpływa na wilgotność ciasta. Ale mimo to zapraszam do modyfikowania przepisów i udzielania swych rad – dzięki temu powstają nowe zmodyfikowane przepisy i jest dobra zabawa w kuchni 🙂 Ale ciasto i tak jest pyszne – inne niż wszystkie 🙂
Konsystencja tego ciasta trochę przypomina mi brownie – przynajmniej na zdjęciu. Jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjne wypieki, większa ilość mąki i dłuższy czas pieczenia z pewnością nie zaszkodzą 🙂 Mi się podoba takie, jakie jest 🙂
Zgadza się 🙂
Ciasto rewelacja!Napewno zrobie je ponownie:-)
No po prostu rewelacja, właśnie siedzimy i zjadamy się z moimi synami, jedyna modyfikacja było podwojenie składników, na szczęście bo pewnie byśmy juz się tylko oblizywali. Polalam tez tylko czekolada karmelowa wedla bo w sklepie nie znalazlam bialej . Najlepsza reklama będą słowa mojego 5 latka „to najlepsze ciasto na świecie „. Pychotka. ..