Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Poradnik jak zrobić Sernik z Lemon Curd – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Sernik z Lemon Curd. Dziś postanowiłem zrobić sernik ale nie na zimno tylko taki z prawdziwego białego sera. Zastanawiałem się jaką wersję sernika wybrać aby Wam ją zaprezentować ale z pomocą przyszła, a raczej zadzwoniła Koleżanka, która to bardzo zachwalała swój sernik z kremem Lemon Curd. Dałem się namówić i nie żałowałem. Kolejny prosty przepis na bardzo smaczne ciasto – polecam Wam tą wersję. Sernik nie jest za słodki, ani za kwaśny w swym smaku dzięki kremowi cytrynowemu – wszystko idealnie do siebie pasuje. Pyszność!!!!

 

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

Czas przygotowania: 30 min.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Czas chłodzenia: 30 min

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • masło 120g
  • herbatniki Petit Beurre kakaowe 250g
  • twaróg na sernik 700g
  • cukier kryształ 100g
  • starta skórka z 4 cytryn
  • sok z 4 cytryn
  • jajka 5 szt.
  • dodatkowo 1 żółtko
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąką ziemniaczana 1 łyżka
  • masło 3 łyżki
  • tortownica o średnicy ok. 23-25 cm

 

Sernik z Lemon Curd – wykonanie
 
Krok 1
Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy na pył.

 
Krok 2
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu, a następnie dosypujemy rozdrobnione herbatniki i całość dokładnie mieszamy.
 
Krok 3
Tortownicę  (średnica ok. 25 cm) lub inna formę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, a następnie wypełniamy ją masą z herbatników. Dokładnie rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30-40 min. 
 
Krok 4
Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy twaróg, siekamy go nożem na drobne kawałki, dodajemy cukier i całość miksujemy tak aby składniki dobrzy wymieszały się.
 
Krok 5
Dodajemy całe jajko i ponownie całość miksujemy. Ponownie dodajemy jajko i ponownie całość miksujemy. Jajka dodajemy pojedynczo i po każdym dodaniu jajka całość miksujemy. 
 
Krok 6
Masę sernikową wylewamy na dno tortownicy z masą z herbatników i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C i pieczemy przez ok. 60 min. na złoty kolor. Sernik wystudzamy w lekko uchylonym piekarniku – pozostawiamy go tak na całą noc aby wystygł.
 
Krok 7
Do osobnego garnka dodajemy 2 całe jajka oraz 1 dodatkowe żółtko i ucieramy na puszysty krem.
 
Krok 8
Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy z nich sok i przekładamy całość do osobnego garnka. Następnie dodajemy cukier puder oraz 3 łyżki masła. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając czekamy aż masło roztopi się. Następnie cały czas mieszając dodajemy krem jajeczny – uważać aby krem nie przypalił się na dnie.
 
Krok 9
W 3 łyżkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wymieszać i dodać do gotującego się kremu cały czas mieszając. Gotujemy do chwili aż krem zgęstnieje. Może to potrwać ok. 30-40 min. Jeżeli pojawią się grudki należy je rozmiksować rozdrabniaczem lub przetrzeć przez sito.
 
Krok 10
Gotowy Lemon Curd wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki na 12 godz. aby mus nabrał odpowiedniej konsystencji.
 
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

 

 

 

 

 

 

 

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

 

 

 

 

 

 

 

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 odpowiedzi na „Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok dyniowy sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina