Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Poradnik jak zrobić Sernik z Lemon Curd – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Sernik z Lemon Curd. Dziś postanowiłem zrobić sernik ale nie na zimno tylko taki z prawdziwego białego sera. Zastanawiałem się jaką wersję sernika wybrać aby Wam ją zaprezentować ale z pomocą przyszła, a raczej zadzwoniła Koleżanka, która to bardzo zachwalała swój sernik z kremem Lemon Curd. Dałem się namówić i nie żałowałem. Kolejny prosty przepis na bardzo smaczne ciasto – polecam Wam tą wersję. Sernik nie jest za słodki, ani za kwaśny w swym smaku dzięki kremowi cytrynowemu – wszystko idealnie do siebie pasuje. Pyszność!!!!

 

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

Czas przygotowania: 30 min.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Czas chłodzenia: 30 min

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • masło 120g
  • herbatniki Petit Beurre kakaowe 250g
  • twaróg na sernik 700g
  • cukier kryształ 100g
  • starta skórka z 4 cytryn
  • sok z 4 cytryn
  • jajka 5 szt.
  • dodatkowo 1 żółtko
  • cukier puder 1 szklanka
  • mąką ziemniaczana 1 łyżka
  • masło 3 łyżki
  • tortownica o średnicy ok. 23-25 cm

 

Sernik z Lemon Curd – wykonanie
 
Krok 1
Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i rozdrabniamy na pył.

 
Krok 2
Do garnka dodajemy masło i roztapiamy je na wolnym ogniu, a następnie dosypujemy rozdrobnione herbatniki i całość dokładnie mieszamy.
 
Krok 3
Tortownicę  (średnica ok. 25 cm) lub inna formę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem, a następnie wypełniamy ją masą z herbatników. Dokładnie rozprowadzamy po dnie i mocno ubijamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 30-40 min. 
 
Krok 4
Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy skórkę z cytryny, dodajemy twaróg, siekamy go nożem na drobne kawałki, dodajemy cukier i całość miksujemy tak aby składniki dobrzy wymieszały się.
 
Krok 5
Dodajemy całe jajko i ponownie całość miksujemy. Ponownie dodajemy jajko i ponownie całość miksujemy. Jajka dodajemy pojedynczo i po każdym dodaniu jajka całość miksujemy. 
 
Krok 6
Masę sernikową wylewamy na dno tortownicy z masą z herbatników i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C i pieczemy przez ok. 60 min. na złoty kolor. Sernik wystudzamy w lekko uchylonym piekarniku – pozostawiamy go tak na całą noc aby wystygł.
 
Krok 7
Do osobnego garnka dodajemy 2 całe jajka oraz 1 dodatkowe żółtko i ucieramy na puszysty krem.
 
Krok 8
Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy z nich sok i przekładamy całość do osobnego garnka. Następnie dodajemy cukier puder oraz 3 łyżki masła. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając czekamy aż masło roztopi się. Następnie cały czas mieszając dodajemy krem jajeczny – uważać aby krem nie przypalił się na dnie.
 
Krok 9
W 3 łyżkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wymieszać i dodać do gotującego się kremu cały czas mieszając. Gotujemy do chwili aż krem zgęstnieje. Może to potrwać ok. 30-40 min. Jeżeli pojawią się grudki należy je rozmiksować rozdrabniaczem lub przetrzeć przez sito.
 
Krok 10
Gotowy Lemon Curd wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki na 12 godz. aby mus nabrał odpowiedniej konsystencji.
 
Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

 

 

 

 

 

 

 

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

 

 

 

 

 

 

 

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 odpowiedzi na „Cytrynowy Sernik z Lemon Curd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina