Ciasto ze śliwkami – przepis na niemieckie maślane ciasto ze śliwkami. Ciasto jest maślane, puszyste, delikatne w smaku, nie za słodkie, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne 😉 Do jego wykonania możemy użyć śliwek węgierek jak i śliwek deserowych lub jabłek. Ciasto jest pyszne i idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Jest tak smaczne, że z talerzyków znika błyskawicznie. Może nie przykuwa uwagi swym wyglądem ale dzięki swej prostocie przepis nie jest skomplikowany więc każdy laik kulinarny poradzi sobie z jego przygotowaniem – a polecam bo ciasto jest bardzo smaczne – najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem. Zaskocz swych najbliższych i przygotuj ten pyszny owocowy smakołyk 😉 Zobacz także: Ciasto Paj z Rabarbarem, Razowe Ciasto z Rabarbarem, Szarlotka Holenderska, Kawa Mrożona o smaku Mojito,
Czas przygotowania: 15 min. + pieczenieSkładniki: 1 porcja dla 8 osób
- cukier 160 g
- masło 180 g
- mąka pszenna 220 g
- jajko 4 szt.
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- szczypta soli
- esencja waniliowa 1/2 łyżeczki
- cukier puder do posypki
- śliwki węgierki 10-12 szt.
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz