Kategorie

Ciasto Herbaciane

Jak zrobić Indyjskie Ciasto Herbaciane  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Dziś kolejna propozycja z Kolekcji Przepisów Smaki Świata – Indyjski Placek Herbaciany. Ciasto herbaciane jest bardzo proste w przygotowaniu, a jednak smakiem zaskakuje bardzo pozytywnie. Jeżeli chodzi o rodzaj herbaty jaki dodamy do naszego wypieku to już zależy od Waszych osobistych preferencji. Jeżeli chcecie aby ciasto było aromatyczne  to polecam dowolną herbatę smakową. Za każdym razem możemy dodawać inny rodzaj herbaty i zawsze będziemy mieli ciasto o innym aromacie. Ciasto to można wykonać na dwa sposoby – albo w płaskiej formie o wymiarach 20 x 25 cm i wtedy wyjdzie nam taki placek jak na zdjęciu lub w zwykłej keksówce średniej wielkości. Ja zdecydowałem się na płaską wersję – dziś inaczej niż zwykle 🙂 Zapraszam na smaczne Ciasto Herbaciane 🙂 Zobacz także: Ciasto Arabskie , Bułeczki Hebrajskie , Herbatniki Marokańskie, Szarlotka Holenderska ,

 

Indyjski Placek Herbaciany - Ciasto Herbaciane

Ciasto Herbaciane

 

Czas przygotowania: 20 min. 
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
  • masło roślinne lub margaryna 125 g
  • mango 1 szt. (może być z puszki)
  • jajko – 2 szt.
  • 1 saszetka czarnej herbaty
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • sok z 1 cytryny
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • wrzątek 1/2 szklanki
 

Ciasto Herbaciane – wykonanie

 
Krok 1
1 saszetkę herbaty parzymy w 1/2 szklance wody. Mango należy przekroić w poprzek, wyjąc pestkę, obrać ze skórki i zmiksować na jednolita masę. Można posłużyć się mango z puszki. 
 
Krok 2
Do zaparzonej herbaty dodajemy rodzynki (można dodać także trochę żurawiny) i przykrywamy talerzykiem – odstawiamy na 10 min.
 
Krok 3
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z sodą.
 
Krok 4
Do osobnego naczynia dodajemy jajka, cukier i całość ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy miękkie masło roślinne lub margarynę i całość miksujemy.  W kolejnym kroku dodajemy małymi dawkami wymieszaną mąkę cały czas miksując. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy zmiksowane owoce i dalej mieszamy.
 
Krok 5
Do naszego ciasta dodajemy zaparzona herbatę – przelewamy przez sitko i mieszamy.Na koniec dodajemy oprószone mąka rodzynki ponownie mieszamy i przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min. do suchego patyczka.
Indyjski Placek Herbaciany

Ciasto Herbaciane

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Indyjski Placek Herbaciany

Ciasto Herbaciane

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Indyjski Placek Herbaciany

Indyjski Placek Herbaciany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

5 odpowiedzi do: Ciasto Herbaciane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Polecany Film
>
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki naleśniki czekoladowe napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina