Kategorie

Ciasto Herbaciane

Jak zrobić Indyjskie Ciasto Herbaciane  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Dziś kolejna propozycja z Kolekcji Przepisów Smaki Świata – Indyjski Placek Herbaciany. Ciasto herbaciane jest bardzo proste w przygotowaniu, a jednak smakiem zaskakuje bardzo pozytywnie. Jeżeli chodzi o rodzaj herbaty jaki dodamy do naszego wypieku to już zależy od Waszych osobistych preferencji. Jeżeli chcecie aby ciasto było aromatyczne  to polecam dowolną herbatę smakową. Za każdym razem możemy dodawać inny rodzaj herbaty i zawsze będziemy mieli ciasto o innym aromacie. Ciasto to można wykonać na dwa sposoby – albo w płaskiej formie o wymiarach 20 x 25 cm i wtedy wyjdzie nam taki placek jak na zdjęciu lub w zwykłej keksówce średniej wielkości. Ja zdecydowałem się na płaską wersję – dziś inaczej niż zwykle 🙂 Zapraszam na smaczne Ciasto Herbaciane 🙂 Zobacz także: Ciasto Arabskie , Bułeczki Hebrajskie , Herbatniki Marokańskie, Szarlotka Holenderska ,

 

Indyjski Placek Herbaciany - Ciasto Herbaciane

Ciasto Herbaciane

 

Czas przygotowania: 20 min. 
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
  • masło roślinne lub margaryna 125 g
  • mango 1 szt. (może być z puszki)
  • jajko – 2 szt.
  • 1 saszetka czarnej herbaty
  • mąka 2 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1 łyżeczka
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • sok z 1 cytryny
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • wrzątek 1/2 szklanki
 

Ciasto Herbaciane – wykonanie

 
Krok 1
1 saszetkę herbaty parzymy w 1/2 szklance wody. Mango należy przekroić w poprzek, wyjąc pestkę, obrać ze skórki i zmiksować na jednolita masę. Można posłużyć się mango z puszki. 
 
Krok 2
Do zaparzonej herbaty dodajemy rodzynki (można dodać także trochę żurawiny) i przykrywamy talerzykiem – odstawiamy na 10 min.
 
Krok 3
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z sodą.
 
Krok 4
Do osobnego naczynia dodajemy jajka, cukier i całość ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy miękkie masło roślinne lub margarynę i całość miksujemy.  W kolejnym kroku dodajemy małymi dawkami wymieszaną mąkę cały czas miksując. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy zmiksowane owoce i dalej mieszamy.
 
Krok 5
Do naszego ciasta dodajemy zaparzona herbatę – przelewamy przez sitko i mieszamy.Na koniec dodajemy oprószone mąka rodzynki ponownie mieszamy i przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min. do suchego patyczka.
Indyjski Placek Herbaciany

Ciasto Herbaciane

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Indyjski Placek Herbaciany

Ciasto Herbaciane

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Indyjski Placek Herbaciany

Indyjski Placek Herbaciany

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

5 odpowiedzi do: Ciasto Herbaciane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina