Makowiec w paski – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Makowiec w paski przepis błyskawiczny. Kolejny bardzo prosty i błyskawiczny przepis na bardzo smaczne ciasto drożdżowe z makiem. Nowa odsłona ciasta makowiec – makowiec w paski. Ciasto przez długi czas zachowuje delikatną wilgotność co sprawia, że cały czas jest świeże. Jak zwykle ułatwiłem sobie pracę i użyłem gotowej masy makowej. Makowiec jest bardzo smaczny i posiada oryginalny wygląd, który przykuwa spojrzenie. Wykonanie jest bardzo proste i nie sprawi Wam żadnych problemów – musicie koniecznie spróbować i tej wersji makowca, który idelanie nadaje się na świąteczny stół jak i na popołudniowy deser. Zobacz także: Makowiec Sułtański, Makowiec Biszkoptowy, Drożdżówki z serem, Drożdżówki z serem i dżemem, Sypane Ciasto Drożdżowe, Babka Wielkanocna, Babka w czekoladzie,
Makowiec w paski przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki dla formy o średnicy 26 cm
- mleko 250 ml,
- jajko 1 szt.,
- mąka krupczatka 500 g,
- drożdże 30 g,
- cukier kryształ 80 g,
- roztopione masło 100 g,
- olejek cytrynowy 1 łyżeczka,
- masa makowa 300 g,
- szczypta soli,
- lukier do dekoracji,
- forma o średnicy 26 cm,
Makowiec w paski przepis
Makowiec w paski przepis – wykonanie
Krok 1
Do miski dodajemy letnie mleko, 1 łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz 6 łyżek mąki – całość dokładnie mieszamy tak aby rozczyn miła konsystencję śmietany. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 2
Do wyrośniętego rozczyny dodajemy szczyptę soli, roztopione masło, pozostały cukier, mąkę, olejek cytrynowy oraz żółtko – całość mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Ciasto smarujemy białkiem i wykładamy masę makową, którą równo rozprowadzamy. Ciasto kroimy na pasy o szerokości 5 cm. Pierwszy pasek ciasta zwijamy, układamy na kolejnym pasku ciasta i także zwijamy. I tak do wyczerpania się ciasta. Całość układamy na środku tortownicy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Makowiec pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 170 C przez 45 min. Gotowy letni makowiec dekorujemy lukrem.
Makowiec w paski przepis
Makowiec w paski przepis
Ciasto makowe
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz