Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Dziś propozycja na domowe drożdżówki z nadzieniem. Kolejny przepis z domowego zeszytu, a dokładnie z zeszytu naszej babci. Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach z owocowym domowym przetworem w postaci dżemu porzeczkowego oraz serem. Takie właśnie wspaniałe drożdżówki piekła nasza Babcia 🙂 Tu nie ma co pisać – tu trzeba spróbować tego wspaniałego i prostego przepisu i delektować się każdym kęsem 🙂
Drożdżówki Serowe
Czas przygotowania: 40 min.
Wyrastanie ciasta: ok. 2 godz.
Składniki: 1 porcja = 12-14 szt.
- drożdże 5 dag
- mąką pszenna 3 szklanki
- cukier kryształ 1/3 szklanki
- letnie mleko 1 szklanka
- żółtka 3 szt.
- miękkie masło 1/2 kostki
Naddzienie
- 50 dag mielonego twarogu
- cukier puder 4 łyżki
- 2 żółtka
- dżem porzeczkowy 1 szklanka
Drożdżówki z serem – wykonanie
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Krok 2
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swą objętość.
Krok 3
Do miseczki dodajemy biały ser, żółtka oraz cukier puder i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Krok 4
Gdy ciasto podwoi swą objętość formujemy „placuszki” i układamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Po środku każdego z placuszków robimy małe wgłębienie palcem, nakładamy do niego dżem i porywamy serem. Układamy w pewnej odległości od siebie i pozostawiamy na 20-30 min. do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika do temp. 190 C i pieczemy przez ok. 25 min. Gotowe bułeczki możemy polać lukrem.
Drożdżówki Serowe
Drożdżówki Serowe
Drożdżówki Serowe
Dodaj komentarz