Kategorie

Ciasto z Rabarbarem

Zobacz Jak zrobić Ciasto z Rabarbarem – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto z Rabarbarem oraz budyniem – jest to przepis, który został ” zaczerpnięty” z przepisów p. Roberta Sowy.  Jest to kolejny prosty przepis, który także można wykorzystać na zrobienie szarlotki. Jest to zwykłe kruche razowe ciasto z rabarbarem i budyniem, a jednak nie całkiem takie zwykłe 🙂 Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Jak ktoś lubi moc słodkości może polać je lukrem 🙂 Bardzo ważne jest to, aby nie rozgotować rabarbaru w czasie krótkiego jego duszenia. Jestem ciekaw Waszych opinii więc zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Mi osobiści i wszystkim domownikom ciasto smakowało wybornie – równowaga słodkiego cukru z lekką „kwaskowością” rabarbaru 🙂 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery

 

Ciasto z Rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem

 
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: ok. 40 min
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • mąka razowa 1 szklanka
  • zimne masło 100 g
  • szczypta soli
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • brązowy cukier 1/2 szklanki
  • jajko 2 szt.
  • miód lub Golden Syrup 1/2 szklanki
  • rabarbar 500 g + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru
  • budyń + 450 ml mleka
  • cukier puder do posypania
  • forma do pieczenia 15 cm x 25 cm lub 22 cm x 22 cm lub zbliżona
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, oczyszczoną sodą, szczypta soli oraz mąka razową. Następnie wszystko przesiewamy przez sito. W kolejnym kroku dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość siekamy nożem lub sprężyną do siekania. Dodajemy jajka oraz miód i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 40 min.
 
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a pozostałą część chowamy do lodówki.
 
Krok 3
Spód ciasta zapiekamy w piekarniku przez ok. 12-15 min. w temp. 180 C
 
Krok 4
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, dodajemy do garnka wraz z cukrem oraz 2-3 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 7-8 min. Rabarbar ie może się rozgotować więc musimy uważać – powinien być w kawałkach lecz miękki. Następnie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcja na opakowaniu w 450 ml mleka.
 
Krok 5
Na zapieczony spód wykładamy rabarbar,a na rabarbar wykładamy budyń. Wierzch ciasta wylepiamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 – 40 min. Zostawiamy do wystudzenia na całą noc. Ciasto posypujemy cukrem pudrem
 
Ciasto z Rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Razowe z Rabarbarem

Ciasto Razowe z Rabarbarem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto z Rabarbarem

Ciasto z Rabarbarem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

11 odpowiedzi do: Ciasto z Rabarbarem

  • Słodka Wawa pisze:

    Świetny pomysł – musze spróbować z jabłkami 😉 wygląda b. apetycznie 🙂

  • martex.82 pisze:

    pyszne ciacho, ubóstwiam rabarbar, a dodatek budyniu pasuje wprost idealnie 🙂

  • iza pisze:

    fajne ciasto 🙂 a takie z budnyniami to ja lubię

  • Salvador Dali pisze:

    nie łączyłam jeszcze budyniu i rabarbaru-głupek ze mnie!
    Musze spróbować, co to wyczarowałeś, bo bardzo kusisz:)

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Super apetyczne aż ślinka cieknie:)!

  • Aly pisze:

    A mógłby mi ktoś powiedzieć, ile z tego przepisu wychodzi mniej więcej takich kawałków przeciętnej wielkości? Chodzi mi o takie zwykłe kwadraciki. Bo wyczytałam, że dla 6 osób, ale chyba niemożliwe, żeby wyszło tylko 6 kawałków 🙂

    • Pan Deserek :) pisze:

      Przy każdym przepisie masz podaną wielkość formy tak jak i w tym przypadku:
      forma do pieczenia 15 cm x 25 cm lub 22 cm x 22 cm lub zbliżona
      Ciasto możesz podzielić na tyle kawałków ile chcesz na mniejsze lub większe 🙂 to już zależy od Ciebie jak podzielisz 🙂

  • Basia pisze:

    Ja piekę ten placek tylko rabarbar zasypuję cukrem i jak puści sok to odlewam i na tym soku gotuję budyń i do gorącego wkładam rabarbar surowy mieszam i wykładam na spód , przykrywam drugim ciastem i piekę jest bardzo dobry:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Magnesy Pamiątkowe
Polecany Film
>
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto milky way ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy keks kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki naleśniki czekoladowe napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina