Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto z Rabarbarem oraz budyniem – jest to przepis, który został ” zaczerpnięty” z przepisów p. Roberta Sowy. Jest to kolejny prosty przepis, który także można wykorzystać na zrobienie szarlotki. Jest to zwykłe kruche razowe ciasto z rabarbarem i budyniem, a jednak nie całkiem takie zwykłe 🙂 Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Jak ktoś lubi moc słodkości może polać je lukrem 🙂 Bardzo ważne jest to, aby nie rozgotować rabarbaru w czasie krótkiego jego duszenia. Jestem ciekaw Waszych opinii więc zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Mi osobiści i wszystkim domownikom ciasto smakowało wybornie – równowaga słodkiego cukru z lekką „kwaskowością” rabarbaru 🙂 Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery
Ciasto z Rabarbarem
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: ok. 40 min
Składniki: 1 porcja dla 6 osób
- mąka pszenna 2 szklanki
- mąka razowa 1 szklanka
- zimne masło 100 g
- szczypta soli
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- brązowy cukier 1/2 szklanki
- jajko 2 szt.
- miód lub Golden Syrup 1/2 szklanki
- rabarbar 500 g + 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru
- budyń + 450 ml mleka
- cukier puder do posypania
- forma do pieczenia 15 cm x 25 cm lub 22 cm x 22 cm lub zbliżona
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, oczyszczoną sodą, szczypta soli oraz mąka razową. Następnie wszystko przesiewamy przez sito. W kolejnym kroku dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość siekamy nożem lub sprężyną do siekania. Dodajemy jajka oraz miód i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 40 min.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, a pozostałą część chowamy do lodówki.
Krok 3
Spód ciasta zapiekamy w piekarniku przez ok. 12-15 min. w temp. 180 C
Krok 4
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 3-4 cm, dodajemy do garnka wraz z cukrem oraz 2-3 łyżkami wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 7-8 min. Rabarbar ie może się rozgotować więc musimy uważać – powinien być w kawałkach lecz miękki. Następnie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcja na opakowaniu w 450 ml mleka.
Krok 5
Na zapieczony spód wykładamy rabarbar,a na rabarbar wykładamy budyń. Wierzch ciasta wylepiamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 35 – 40 min. Zostawiamy do wystudzenia na całą noc. Ciasto posypujemy cukrem pudrem
Ciasto z Rabarbarem
Ciasto Razowe z Rabarbarem
Ciasto z Rabarbarem
Dodaj komentarz