Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Oto kolejna wersja ciasta z jabłkami – dziś Rolada Jabłkowa. Jest to drożdżowe ciasto rozwałkowane, posmarowane dżemem jabłkowym z dodatkiem posiekanych orzechów (do nadzienia można dodać rodzynki i trochę cynamonu) . Całość zwinięta i ułożone w keksówce średniej wielkości,a z wierzchu osypane orzechową kruszonką. Ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach – najlepiej smakuje na ciepło z gałka lodów waniliowych. To kolejny bardzo łatwy przepis na smaczne i sprawdzone ciasto, pochodzący z zeszytu naszej Babci. Zobacz także inne smaczne ciasta i smaczne desery.
Ciasto Drożdżowe – Rolada Jabłkowa
Czas przygotowania: 20 min.
Czas wyrastania ciasta: ok. 2 godz.
Składniki: 1 porcja = dla 8 osób
- cukier kryształ 1/3 szklanki
- mąką pszenna 3 szklanki
- drożdże 20 g
- letnie mleko 1 szklanka
- jajko 1 szt.
- miękkie masło 1/2 kostki
- dżem jabłkowy 1 szklanka
- bakalie, posiekane orzechy 1 szklanka
Kruszonka
- mąka pszenna 2/3 szklanki
- cukier kryształ 5 łyżek
- miękkie masło 1/2 kostki
- mielone orzechy 3 łyżki
- cynamon 1/2 łyżeczki
Drożdżowa Rolada Jabłkowa – wykonanie
Krok 1
Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Krok 2
Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swą objętość.
Krok 3
Orzechy siekamy na drobne kawałki i mieszamy z dżemem.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy prze ok 2-3 min. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, które oprószamy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy na prostokąta ( na taką szerokość jak nasza forma do pieczenia) – następnie wykładamy nadzienie, rozprowadzamy po cieście i zwijamy ciasto. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. keksówki i odstawiamy na ciasto do wyrośnięcia.
Krok 5
Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 – 30 min., następnie kruszonką posypujemy nasze ciasto. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok 60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.
Ciasto Drożdżowe
Ciasto Drożdżowe
Ciasto Drożdżowe
Dodaj komentarz