Kategorie

Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Rolada Jabłkowa – jak zrobić? – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Oto kolejna wersja ciasta z jabłkami – dziś Rolada Jabłkowa. Jest to drożdżowe ciasto rozwałkowane, posmarowane dżemem jabłkowym z dodatkiem posiekanych orzechów (do nadzienia można dodać rodzynki i trochę cynamonu) . Całość zwinięta i ułożone w keksówce średniej wielkości,a z wierzchu osypane orzechową kruszonką. Ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach – najlepiej smakuje na ciepło z gałka lodów waniliowych. To kolejny bardzo łatwy przepis na smaczne i sprawdzone ciasto, pochodzący z zeszytu naszej Babci. Zobacz także inne smaczne ciasta i smaczne desery.

 

Rolada Jabłkowa

Ciasto Drożdżowe – Rolada Jabłkowa

 

Czas przygotowania: 20 min.

Czas wyrastania ciasta: ok. 2 godz. 

Składniki: 1 porcja = dla 8 osób

  • cukier kryształ 1/3 szklanki
  • mąką pszenna 3 szklanki
  • drożdże 20 g
  • letnie mleko 1 szklanka
  • jajko 1 szt.
  • miękkie masło 1/2 kostki
  • dżem jabłkowy 1 szklanka
  • bakalie, posiekane orzechy 1 szklanka

Kruszonka

  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • cukier kryształ 5 łyżek
  • miękkie masło 1/2 kostki
  • mielone orzechy 3 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki

 

Drożdżowa Rolada Jabłkowa – wykonanie

Krok 1
Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
 
Krok 2
Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swą objętość.
 
Krok 3
Orzechy siekamy na drobne kawałki i mieszamy z dżemem.
 
Krok 4
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy prze ok 2-3 min. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, które oprószamy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy na prostokąta ( na taką szerokość jak nasza forma do pieczenia) – następnie wykładamy nadzienie, rozprowadzamy po cieście i zwijamy ciasto. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. keksówki i odstawiamy na ciasto do wyrośnięcia.
 
Krok 5
Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 – 30 min., następnie kruszonką posypujemy nasze ciasto. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok 60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.
 
Ciasto Drożdzowe

Ciasto Drożdżowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Zobacz także:

9 odpowiedzi do: Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina