Kategorie

Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Rolada Jabłkowa – jak zrobić? – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Oto kolejna wersja ciasta z jabłkami – dziś Rolada Jabłkowa. Jest to drożdżowe ciasto rozwałkowane, posmarowane dżemem jabłkowym z dodatkiem posiekanych orzechów (do nadzienia można dodać rodzynki i trochę cynamonu) . Całość zwinięta i ułożone w keksówce średniej wielkości,a z wierzchu osypane orzechową kruszonką. Ciasto jest delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach – najlepiej smakuje na ciepło z gałka lodów waniliowych. To kolejny bardzo łatwy przepis na smaczne i sprawdzone ciasto, pochodzący z zeszytu naszej Babci. Zobacz także inne smaczne ciasta i smaczne desery.

 

Rolada Jabłkowa

Ciasto Drożdżowe – Rolada Jabłkowa

 

Czas przygotowania: 20 min.

Czas wyrastania ciasta: ok. 2 godz. 

Składniki: 1 porcja = dla 8 osób

  • cukier kryształ 1/3 szklanki
  • mąką pszenna 3 szklanki
  • drożdże 20 g
  • letnie mleko 1 szklanka
  • jajko 1 szt.
  • miękkie masło 1/2 kostki
  • dżem jabłkowy 1 szklanka
  • bakalie, posiekane orzechy 1 szklanka

Kruszonka

  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • cukier kryształ 5 łyżek
  • miękkie masło 1/2 kostki
  • mielone orzechy 3 łyżki
  • cynamon 1/2 łyżeczki

 

Drożdżowa Rolada Jabłkowa – wykonanie

Krok 1
Do szklanki wsypujemy 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, rozdrobnione drożdże i całość zalewamy letnim mlekiem do 1/2 wysokości szklanki i mieszamy. Następnie pod przykryciem odstawiamy drożdże do wyrośnięcia na ok. 20 min.
 
Krok 2
Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, pozostały cukier, pozostałą ilość mleka, miękkie masło oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, następnie zagniatamy ciasto i po przykryciem zostawiam na ok. 2 godz. do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swą objętość.
 
Krok 3
Orzechy siekamy na drobne kawałki i mieszamy z dżemem.
 
Krok 4
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy prze ok 2-3 min. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką, wykładamy ciasto, które oprószamy z wierzchu mąką i rozwałkowujemy na prostokąta ( na taką szerokość jak nasza forma do pieczenia) – następnie wykładamy nadzienie, rozprowadzamy po cieście i zwijamy ciasto. Następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia np. keksówki i odstawiamy na ciasto do wyrośnięcia.
 
Krok 5
Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 20 – 30 min., następnie kruszonką posypujemy nasze ciasto. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika do temp. 170 C i pieczemy ok 60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku.
 
Ciasto Drożdzowe

Ciasto Drożdżowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Drożdżowe

Ciasto Drożdżowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Zobacz także:

9 odpowiedzi do: Drożdżowa Rolada Jabłkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Przypinki Własny Wzór

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina