Kategorie

Sernik Islandzki

Sernik Islandzki przepis z Prince Polo

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (90 ocena, 18 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Sernik Islandzki przepis z Prince Polo. Prosty przepis na smaczny sernik z wafelkami Prince Polo, śmietanową masą serową i kawową galaretką. Jest to przepis przygotowany przez Annę Starmach z lekką modyfikacją – została zwiększona zwartością agaru w masie serowe z 2 do 4 łyżeczek aby masa była bardziej stabilna i nie „rozpływała się” po wyjęciu z lodówki. Kolejna uwaga to proponuję połamać wafelki na drobne kawałki – łatwiej będzie go kroić. Sernik jest bardzo smaczny i bardzo prosty do wykonania więc nawet laik kulinarny świetnie da sobie radę z jego przygotowaniem.

 

Sernik Islandzki

Sernik Islandzki

 

Zobacz też: Ciasto 3 Bit lub Ciasto Shrek

 

Składniki: 1 porcja dla 4 osób
Biszkopt

  • jajko 3 szt.,
  • mąka 1 szklanka,
  • drobny cukier 1 szklanka,
  • wafelki z czekoladą lub bez 250 g,

Masa Serowa

  • serek homogenizowany 250 g,
  • śmietana kremówka 250 ml,
  • cukier puder 150 g,
  • agar 4 łyżeczki + 100 ml gorącej wody,

Galaretka kawowa

  • kawa 4 łyżeczki,
  • cukier 4 łyżeczki,
  • agar 2 łyżeczki,
  • gorąca woda 250 ml,
  • tortownica o średnicy 18 cm,

 

 

Sernik Islandzki

Sernik Islandzki

 

Sernik Islandzki – wykonanie

Krok 1
Białka ubijamy na sztywno. Żółtka  ubijamy z cukrem na gładka masę – cukier dodajemy partiami. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy mąkę oraz ubite białka cały czas miksując.
 
Krok 2
Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia), a następnie dodajemy pokruszone wafelki i zanurzamy je w cieście (im drobniej pokruszymy wafelki tym łatwiej będzie kroić gotowy sernik) Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40 min. – pieczemy na złoty kolor.
 
Krok 3
Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki agaru i zalewamy 100 ml gorącej wody – dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do osobnego naczynia dodajemy kawę rozpuszczalną, 2 łyżeczki agaru oraz 250 ml gorącej wody – dokładnie mieszamy o odstawiamy do wystudzenia.
 
Krok 4
W tym samym czasie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy aby składniki połączyły się. Na sam koniec dodajemy płynny agar i całość dokładnie miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie na zastygłą masę wylewamy tężejącą galaretkę kawową i ponownie ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 
 

Autor: Deserek.TV

Zobacz także:

21 odpowiedzi do: Sernik Islandzki

  • Lenka91 pisze:

    Wygląda ciekawie i ta kawowa galaretka 😉 warto spróbować

  • Nie oparłabym się kawałkowi takiego pysznego ciasta 🙂

  • iza pisze:

    mniamm jakie pyszności i ten wierzch mniammm

  • ale musiał być pyszny taki serniczek!

  • Magda pisze:

    Ale pyszności! Zjadłabym kawałeczek! Zdecydowanie muszę przetestować ten przepis!

  • Kaś pisze:

    fantastyczny jest ten sernik!!!

  • ugotujmy to pisze:

    Pierwszy raz widzę takie cudeńko!

  • Magda C. pisze:

    Świetnie wygląda ten sernik! Cudo 🙂

  • prawdziwy laik pisze:

    U mnie w uk nie ma agaru… Moze zelatyne i w jakich ilosciach ?????

  • Małgorzata pisze:

    a ile cukru do biszkoptu niestety nie ma

  • LallaLi pisze:

    Miałam ostatnio okazję wypróbowac ten przepis, bo dla mnie – kogoś kto zupelnie nie zna sie na deserach wydawał się prosty. No niestety nie wszystko wyszło tak idealnie jak w przepisie. Robiłam wszystko tak samo jak na filmiku, sernik wyglądał identycznie. Ale mimo to ciasto kompletnie wyschło a do tego było za słodkie. Jak dla mnie szklanka cukru do 3 jajek to stanowczo za dużo. Zrobił się straszny zakalec, tak że musiałam później odwracać ciasto i nawilżać je ponczem. Do tego wafelki nie rozmiękły nic a nic, były tak suche, że nie sposób było je zjeść chociaż połamałam je na mniejsze kawałeczki. Masa ok, galaretka też. W przyszłości na pewno wykorzystam przepis na masę serową bo była pyszna, ale ciasto to dla mnie kompletna porażka. Może to tylko moje odczucia, ale zapewne nie wypróbuję tego ponownie.

    • Deserek.TV pisze:

      Cytuje „Miałam ostatnio okazję wypróbować ten przepis, bo dla mnie – kogoś kto zupełnie nie zna się na deserach wydawał się prosty” – Jak widzisz nie każdy przepis musi każdemu wyjść – to co wydaje się proste czasami nie jest, tak jak w tym przypadku. Ale nie martw się więcej praktyki i wszystko się uda 😉 Jeszcze wszystko przed Tobą 😉 Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka i wszystkie przepisy zawsze się udadzą 😉
      P.S.
      A przepis pochodzi od Ani Starmach (jest informacja na stronie) – znasz taką osobę 🙂 ?

  • LallaLi pisze:

    Do wypróbowania przepisu zachęciło mnie zdanie „nawet laik kulinarny świetnie da sobie radę z jego przygotowaniem.” Więc skoro tak to pewnie i mi powinien się udać. Dziś ciasto zrobiłam ponownie (sam spód)… i znowu wyszło koszmarnie twarde. Nie mam pojęcia co zrobiłam źle i chyba dam sobie z tym spokój.
    Anię Starmach znam i cenię, ale biszkopt to dla mnie kompletna porażka. Pewnie to tylko moje odczucia, więc podziwiam osoby którym to się udało. Sernik sam w sobie dobry, masa była chwalona tylko to ciasto…

    • Deserek.TV pisze:

      Czyli problem z biszkoptem. Nic się nie martw, nie ten biszkopt to inny Ci wyjdzie i będzie OK 🙂 Niestety tak na odległość nie jestem w stanie Ci pomóc – mogę się tylko domyślać ale to będą nadal tylko domysły – inaczej gdybym widział co i jak robisz. Białka powinny zostać ubite na sztywna pianę, a żółtka utrzeć z cukrem ale cukier dodajemy małymi porcjami do żółtek tak aby mógł się rozpuścić w czasie ucierania – ucieramy aż uzyskamy gładką kremową i jasną masę. Jak zbyt dużo dodamy cukru lub zbyt szybko to masa będzie bardziej cukrowa niż kremowa i ten cukier zapiecze się w wysokiej temp. Myślę, że to w tym miejscu może pojawiać się jakiś problem. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy powoli mąkę przesianą przez sito cały czas miksując i na sam koniec ubite białka. Co do wafelków to proponuję je połamać na drobne kawałki – one nie nasiąkną ciastem – będą nadal twarde więc należy je rozdrobnić jeszcze bardziej niż na filmiku – ja dałem duże kawałki, ale przy kolejnym cieście już je mocno rozdrobniłem. Możesz zmniejszyć ilość cukru jeżeli nie rozpuszcza się w trakcie ucierania z żółtkami do 70% objętości szklanki.

      A tutaj masz przepis na Biszkopt Idealny – ale to nie jest biszkopt do Sernika Islandzkiego – ten musi Ci wyjść 🙂 http://deserektv.pl/przepis-na-biszkopt-idealny/
      a tutaj przepis na Kopiec Kreta z biszkoptem idealnym 😉 http://deserektv.pl/kopiec-kreta-przepis/ – ten przepis pozostawia wiele swobody i możliwości – mam tu na myśli dodatki – napisz jak wyszło i jak smakowało 😉 Życzę udanego i deserkowego popołudnia 😉

    • Deserek.TV pisze:

      Jest jeszcze jedna możliwość 🙂 Taka, że biszkopt wyszedł Ci dobry 🙂 , a to że środek jest twardy to nie biszkopt tylko wafelki – jak się je pokruszy na drobne kawałki to już tego efektu nie będzie.

      • LallaLi pisze:

        Faktycznie, dostosowałam się do wszystkich rad, wafelki pokruszyłam zupełnie, zmniejszyłam ilość cukru i ciasto wyszło dobrze. W końcu 🙂
        Dziękuję za wszystkie sugestie i cierpliwość do mnie (deserowego beztalencia). Po tym jak za pierwszym razem mi się nie udało byłam trochę sfrustrowana, ale jednak to prawda – do trzech razy sztuka. No cóż, cierpliwość nie jest moją mocną stroną.
        Kopiec kreta z miłą chęcią wypróbuję, bo to moje ulubione ciasto, ale zanim wydam wyrok na przepisie najpierw dam go do wypróbowania komuś bardziej obeznanemu 🙂 Przynajmniej przyswoiłam sobie to, że nie zawsze wszystko za pierwszym razem musi się idealnie udać.

        • Deserek.TV pisze:

          🙂 W przypadku pieczenia ciast i robienia deserów sytuacja wygląda całkowicie inaczej niż przy zwykłym gotowaniu czy robieniu pieczeni. Przy robieniu ciast zachodzą pewne procesy chemiczne i jeżeli jakiegoś składnika dodamy zbyt dużo lub zbyt mało, albo coś zbyt krótko będziemy ucierać – tak jak np. żółtka z cukrem i cały cukier się nie rozpuści – to wtedy ciasto nie wyjdzie mimo, że robimy wszystko zgodnie z przepisem – a raczej prawie zgodnie z przepisem. Chodzi o to aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą w pewnej w określonej kolejności. Więc jak jakieś ciasto nie wyjdzie Ci za pierwszym razem to nie ma co się martwić, wystarczy dokładnie prześledzić w pamięci co i jak robiłaś gdzie mógł powstać jakiś błąd i następnym razem będzie OK 😉 Ale to jest normalne, że jak robisz jakieś ciasto pierwszy raz to czasami nie wychodzi – nie Tobie jednej i mi kiedyś także nie wychodziły ciasta za pierwszym razem 😉 Teraz już wiesz, że żółtka ucierane z cukrem muszą być tak długo aż rozpuści się w nich cukier oraz to, że cukier należy dodawać powoli aby miał czas się rozpuścić – i tak robimy z każdym przepisem gdzie są żółtka i cukier. Teraz już jestem pewien, że kolejne Ciasta już Ci wyjdą 😉 Udanego dnia i deserkowego weekendu ;))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

 Przypinki Własny Wzór  

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina