Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Cappuccino przepis na proste i smaczne ciasto kawowe. Ciasto to zrobiłem na zamówienie jednego z naszych widzów (innych także zachęcam do komentowania i pozostawianie sugestii co do nowych przepisów 🙂 ) To kolejny bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto. Wykonanie może wydawać się skomplikowane, jednak w rzeczywistości jest bardzo proste. Zachęcam wszystkich do spróbowania tej delikatnej kawowej pianki na kremie budyniowym spoczywającym na kawowym biszkopcie nasączonym ponczem kawowym 🙂 Zobacz także: Ciasto bez pieczenia Biały Puch , Ciasto 3 Bit, Śnieżynka Cytrynowa, Szarlotka bez pieczenia ,
Ciasto Cappuccino przepis
Składniki: Porcja dla 10 osób
Biszkopt :
- mąka pszenna 2 kopiaste łyżki
- mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem Budyniowy
- mleko 750 ml + 4 łyżki cukru
Masa Kawowa
- 2 torebki śmietanki „Śnieżka”
- żelatyna 5 płaskich łyżek
Poncz
- 1/2 szklanki gorącej wody+ 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki czystej wódki
Jak wykonać Ciasto Cappuccino przepis
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie całość mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy cukier i ubijamy pianę na sztywno. W kolejnym kroku cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Na sam koniec wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką aby wszystkie składniki połączyły się lub używamy miksera na najmniejszych obrotach. Blachę o wymiarach 23 cm x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy nasza masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 C i pieczemy przez ok. 30 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
W tym samym czasie przygotowujemy budyń z 2 torebek z 750 ml mleka i dodajemy 4 łyżki cukru – gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ubijamy mikserem na biały puszysty krem. Do maślanej białej masy dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując aż składniki połączą się w jedną całość. Ponownie dodajemy 1 łyżkę budyniu i dokładni miksujemy. Gdy nasz krem jest już gotowy na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki czystej wódki i ponownie miksujemy.
Krok 3
W tym samym czasie przygotowujemy poncz kawowy – 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy 1-2 łyżki czystej wódki. Dokładnie mieszamy i nasączamy nasz wystudzony i zimny biszkopt. Możemy go wcześniej nakłuć widelcem aby szybciej wchłonął poncz.
Krok 4
W garnku gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim kawę. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5
Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości szklanki. Dokładnie mieszamy aby żelatyna rozpuściła się i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6
Do schłodzonego mleka z kawą dodajemy 2 torebki Śnieżki i ubijamy na sztywną pianę, na sam koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę cały czas miksując.
Krok 7
Na nasączony biszkopt wykładamy krem budyniowy, dokładnie równo rozprowadzamy i następnie szybko wylewamy masę kawową (musimy się spieszyć, gdyż masa szybko tężeje). Wstawiamy do lodówki na całą noc. Wierzch ciasta posypujemy tartą czekoladą. Możemy także przyozdobić bita śmietaną
Ciasto Cappuccino
Ciasto Cappuccino
Ciasto Cappuccino
Dodaj komentarz