Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto ze śliwkami przepis na smaczne i proste ciasto, które zawiera kakaowy biszkopt, delikatną piankę z różową galaretką oraz czekoladowa polewa z suszonymi śliwkami i galaretką z owoców leśnych – smak ciasta zaskakuje bardzo pozytywnie tak jak prostota jego wykonania. To bardzo smaczne biszkoptowe ciasto idealne na deser w niedzielne popołudnie. Przepis ten podpatrzyłem u Marty na zaprzyjaźnionym Blogu Sweet Drems. Zobacz także inne przepisy na ciasta i desery: Kopiec Kreta od podstaw, Przepis na Biszkopt Idealny , Ciasto bez pieczenia Torcik Biały Puch , Ciasto Shrek, Śnieżynka Cytrynowa
Ciasto ze śliwkami w czekoladzie
Czas przygotowania: 30 min. + pieczenie i tężenie
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Biszkopt
- cukier 3 łyżki
- mąka pszenna 3 łyżki
- kakao 1 łyżka
- jajko 3 szt.
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Pianka
- serek homogenizowany 200 g
- śnieżka 1 szt.
- mleko 3/4 szklanki
- różowa galaretka 1 szt.
Polewa
- suszone śliwki 200 g
- czekolada (mleczna+gorzka) 100 g
- galaretka owoce leśne 1 szt.
- śmietana kremówka 1/4 szklanki
Ciasto ze Śliwkami – wykonanie
Krok 1
Śliwki namoczyć w gorącej wodzie przez 60 min., odsączyć i pokroić w cienkie paski. Różową galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę – pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżce cukru i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Krok 3
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodawać po 1 łyżce do masy jajecznej cały czas miksując. Blachę o wymiarach 15 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową, która równo rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok 25 min. Gotowy biszkopt wystudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwa blaty.
Krok 4
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy Śnieżkę – Śnieżkę należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ubitej Śnieżki dodajemy waniliowy serek homogenizowany i dalej miksujemy. Następnie dodajemy tężejącą różową galaretkę i ponownie miksujemy.
Krok 5
Formę do pieczenia ponownie wykładamy papierem do pieczenia i na dno wkładamy dolny blat naszego ciasta, a na niego wylewamy gotową masę. Równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim pozostałym blatem ciasta – delikatnie dociskamy. Wkładamy do zamrażarki na 15 min. aby całość stężała.
Krok 6
W tym samym czasie rozpuszczamy galaretkę z owoców leśnych w 1/2 szklance gorącej wody. Śmietanę podgrzewamy w małym garnku i na małym ogniu, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy ją. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretę z owców leśnych oraz pokrojone drobno śliwki i całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, równo rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto ze śliwkami w czekoladzie
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami w czekoladzie
Autor: Deserek.TV | Google+
Dodaj komentarz