Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

Ciasto ze śliwkami. Kuchnia staropolska już od wielu lat cieszy się dużą popularnością i uznaniem wielu ludzi na całym świecie. Jej sekret popularności tkwi w jej prostocie, stosowaniu zwykłych, prostych i ogólnie dostępnych składników i podkreślaniu naturalnych smaków i walorów tego co mamy we własnym ogrodzie. Staropolska Kruszonka ze Śliwkami jest bardzo prostym przepisem i nie sprawi problemu w przygotowaniu nawet laikowi kulinarnemu. Jest to bardzo smaczne, a zarazem bardzo proste ciasto, które idealnie nadaje się na popołudniowy deser czy wieczorne przyjęcie.

 

 Przepis jak zrobić w 20 min. ciasto śliwkowe  – Film HD

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier kryształ 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • margaryna 150g
  • masło 100g
  • jajko 1 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • dodatkowe żółtko 1 szt.
  • wypestkowane śliwki 1,2 kg
 
Krok 1
Mąkę,cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy  dokładnie wymieszać, a następnie dodać całe jajko oraz dodatkowe żółtko – wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem aby wszystkie składniki połączyły się. Następne dodajemy miękkie masło i miękką margarynę (najlepiej podzielić na bardzo małe porcje lub skrobać nożem masło i margarynę i dodawać do ciasta) i zagniatamy ciasto.
 
Krok 2
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało.
Pozostałą część ciasta albo dzielimy na 2 równe porcje i wykładamy nim formy wielkości 20×25 cm lub całością wykładamy dużą formę. Formę wcześniej należy wysmarować oliwą i poprószyć bułką.
 
Krok 3
Formy z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190C i zapiekamy ciasto przez 10 min. – na złoty kolor.
 
Krok 4
Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy wypestkowane i podzielone na połówki śliwki, oprószamy je cukrem. Z zamrażarki wyjmujemy pozostałą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy ciasto – tworząc kruszonkę. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. na złoty kolor.
Staropolski Placek ze Śliwkami

Staropolski Placek ze Śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

Staropolski Placek ze Śliwkami

Staropolski Placek ze Śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

Staropolski Placek ze Śliwkami

Staropolski Placek ze Śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 odpowiedzi na „Staropolska Kruszonka ze Śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok dyniowy sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina