Szarlotka Zakopiańska – Przepis

Szarlotka pod chmurką

Szarlotka z bezą – Szarlotka Zakopiańska

Szarlotka z bezą to  Szarlotka Zakopiańska – dziś postanowiłem przygotować przepyszne ciasto czyli szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z domowego rodzinnego zeszytu i zawsze jest to ciasto robione na święta. Ciasto jest przepyszne ale niestety kaloryczne, choć ja na kalorię nie zważam i ciastem się zajadam 🙂 Przepis na ta szarlotkę jest prosty jak wszystkie nasze propozycje, jednak przygotowania wymagają cierpliwości, a szczególnie przy ubijaniu piany oraz pieczeniu. O smaku tej wersji szarlotki nie będę rozpisywał się, gdyż sam opis nigdy nie odda tego co naprawdę czujemy w ustach. Zapraszam gorąco do wypróbowania tej wersji szarlotki z bezą.  Zobacz także przepis na: Szarlotka bez pieczenia, Szarlotka Holenderska, Szarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,

 

Przepis jak zrobić szarlotkę z bezą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 

 Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki: 1 porcja dla 8 osób

Ciasto

  • miękkie masło 130 g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • żółtka 2 szt.
  • blacha lub forma ok. 25x25cm

Masa jabłkowa

  • jabłka antonówki ok. 1,5 kg
  • cukier z trzciny cukrowej 3/4 szklanki
  • cynamon 2 łyżeczki

Beza

  • białka z 5 jajek
  • cukier puder 1/2 szklanki
Krok 1

Do naczynia (garnka, miski) wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy składniki łyżką.  Następnie dodajemy miękkie masło i sprężyną do zagniatania dokładnie siekamy masło z mąką, a następnie dodajemy żółtka i ponownie całość mieszamy i zagniatamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręczne.

Krok 2
Formę smarujemy olejem wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i także smarujemy olejem. Następnie wykładamy cisto i dokładnie i równo wylepiamy formę (25 x 30 cm).
Krok 3
Zapiekamy ciasto w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C przez ok. 10-15 min. na delikatny złoty kolor.
Krok 4
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na plasterki. Do garnka wlewamy 3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką i czekam aż się cały garnek rozgrzeje. Następnie dodajemy jabłka i prażymy pod przykrywką co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. po ok. 7-8 min. dodajemy cukier i całość mieszamy i dodajemy cynamon i ponownie mieszamy i przykrywamy garnek. Prażymy tak długo, aż uzyskamy taką konsystencję jabłek na jakiej nam zależy.
Krok 5
Ubijamy piane z białek na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ubijamy aż nasza piana będzie sztywna, gładka i lśniąca.
Krok 6
Jabłka wykładamy na ciepłe ciasto, następnie wykładamy pianę z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i w temp. 160 C pieczemy przez ok. 30-40 min. aż beza będzie lekko chrupiąca. (Jeżeli pieczemy bez pierwszego zapiekania ciasto to pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min.
Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

 

 

 

 

 

 

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 odpowiedzi na „Szarlotka Zakopiańska – Przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina