Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Takie smaczne ciasto jak ten Piernik z powidłami, otulony polewą czekoladową można jeść każdego dnia i ciągle będzie nam mało i mało – takie to smaczne ciasto 🙂 Lekko wilgotny, aromatyczny smak przyprawy korzennej, śliwkowe powidła i wspaniały piernikowy zapach. Ciasto to zachowuje świeżość przez kilka dni, a najlepsze jest po 2 dniach od upieczenia. Można je jeść i jeść i jeść 🙂 Zresztą sami możecie sprawdzić ten prosty przepis. Zapraszam do kolejnego poradnika video. Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery.
Piernik w Polewie Czekoladowe
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki: 1 porcja = dla 8 osób
- cukier kryształ 1/2 szklanki
- mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
- Golden Syrup 200 ml
- miękkie masło 120 g
- 3 jajka
- soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
- kwaśna śmietana 3 duże łyżki
- przyprawa piernikowa 3 łyżeczki
- kakao 1 łyżka
- powidła śliwkowe 2 słoiczki ok. 400 g
- gorzka czekolada 50 g
- czekolada mleczna 100 g
- śmietana kremówka 150 ml
- kawa zbożowa 2 łyżki
- 1 łyżka żelatyny
Piernik w czekoladowej polewie – wykonanie
Krok 1
Do garnka dodajemy miękkie masło oraz cukier i mikserem miksujemy, aż uzyskamy gładki puszysty maślany krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Ponownie dodajemy 1 żółtko i miksujemy – i tak na zmianę.
Krok 2
Do maślanej masy dodajemy Golden Syrup i ponownie dokładnie całość mieszamy łyżką aby składniki połączyły się. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie mieszamy.
Krok 3
Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą korzenną i kakao. Następnie całość przesiewamy przez sito.
Krok 4
Do masy maślanej dodajemy wymieszanie i przesiane suche składniki (lub odwrotnie – do suchych składników dodajemy masę maślaną) i dokładnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolita masę i nie będzie grudek z mąki.
Krok 5
Do osobnego garnka dodajemy pozostałe białka i ubijamy pianę na sztywno. Ubitą pianę małymi porcjami dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy aby składniki połączyły się.
Krok 6
Keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i pieczemy ok. 50-60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krok 7
Wystudzone ciasto kroimy w poprzek tak aby powstały 3 warstwy. Następnie powidła śliwkowe podsmażamy na patelni przez ok. 5-6 min. i wykładamy na pierwszą warstwę ciasta – dokładnie rozprowadzamy i przykrywamy drugim plackiem ciasta delikatnie dociskając. Ponownie na ciasto wykładamy pozostałe powidła, rozprowadzamy je i przykrywamy ostatnia warstwą ciasta. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Krok 8
Do miseczki umieszczonej na garnku z wodą (dno miseczki nie może dotykać wody) wlewamy śmietanę dodajemy 1 łyżkę żelatyny, kawę zbożową i całość mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 min. Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy miseczkę z polewą do wystudzenia. Następnie wystudzoną ale płynną polewą polewamy cisto, a szerokim i długim nożem rozprowadzamy ją po bokach ciasta. Ciasto odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Piernik w Polewie Czekoladowe
Piernik w Polewie Czekoladowe
Piernik w Polewie
Zdjęcia czytelników:
Piernik Moniki
Dodaj komentarz