Piernik w Czekoladowej Polewie

Poradnik jak zrobić Piernik w Polewie Czekoladowej – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Takie smaczne ciasto jak ten Piernik z powidłami, otulony polewą czekoladową można jeść każdego dnia i ciągle będzie nam mało i mało – takie to smaczne ciasto 🙂 Lekko wilgotny, aromatyczny smak przyprawy korzennej, śliwkowe powidła i wspaniały piernikowy zapach. Ciasto to zachowuje świeżość przez kilka dni, a najlepsze jest po 2 dniach od upieczenia. Można je jeść i jeść i jeść 🙂 Zresztą sami możecie sprawdzić ten prosty przepis. Zapraszam do kolejnego poradnika video.  Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery.

 

Piernik w Polewie Czekoladowe

Piernik w Polewie Czekoladowe

 

Czas przygotowania: 1,5 godz. 

Składniki: 1 porcja = dla 8 osób

  • cukier kryształ 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
  • Golden Syrup 200 ml
  • miękkie masło 120 g
  • 3 jajka
  • soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
  • kwaśna śmietana 3 duże łyżki
  • przyprawa piernikowa 3 łyżeczki
  • kakao 1 łyżka
  • powidła śliwkowe 2 słoiczki ok. 400 g
  • gorzka czekolada 50 g
  • czekolada mleczna 100 g
  • śmietana kremówka 150 ml
  • kawa zbożowa 2 łyżki
  • 1 łyżka żelatyny
 

Piernik w czekoladowej polewie – wykonanie

 
Krok 1
Do garnka dodajemy miękkie masło oraz cukier i mikserem miksujemy, aż uzyskamy gładki puszysty maślany krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Ponownie dodajemy 1 żółtko i miksujemy – i tak na zmianę.
 
Krok 2
Do maślanej masy dodajemy Golden Syrup i ponownie dokładnie całość mieszamy łyżką aby składniki połączyły się. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie mieszamy.
 
Krok 3
Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą korzenną i kakao. Następnie całość przesiewamy przez sito.
 
Krok 4
Do masy maślanej dodajemy wymieszanie i przesiane suche składniki (lub odwrotnie – do suchych składników dodajemy masę maślaną) i dokładnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolita masę i nie będzie grudek z mąki.
 
Krok 5
Do osobnego garnka dodajemy pozostałe białka i ubijamy pianę na sztywno. Ubitą pianę małymi porcjami dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy aby składniki połączyły się.
 
Krok 6
Keksówkę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i pieczemy ok. 50-60 min. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
 
Krok 7
Wystudzone ciasto kroimy w poprzek tak aby powstały 3 warstwy. Następnie powidła śliwkowe podsmażamy na patelni przez ok. 5-6 min. i wykładamy na pierwszą warstwę ciasta – dokładnie rozprowadzamy i przykrywamy drugim plackiem ciasta delikatnie dociskając. Ponownie na ciasto wykładamy pozostałe powidła, rozprowadzamy je i przykrywamy ostatnia warstwą ciasta. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 8
Do miseczki umieszczonej na garnku z wodą (dno miseczki nie może dotykać wody) wlewamy śmietanę dodajemy 1 łyżkę żelatyny, kawę zbożową i całość mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 min. Następnie dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy miseczkę z polewą do wystudzenia. Następnie wystudzoną ale płynną polewą polewamy cisto, a szerokim i długim nożem rozprowadzamy ją po bokach ciasta. Ciasto odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. 
Piernik w Polewie Czekoladowe

Piernik w Polewie Czekoladowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Piernik w Polewie

Piernik w Polewie Czekoladowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Piernik w Polewie

Piernik w Polewie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia czytelników:

Piernik Moniki

Piernik Moniki

 

 

 

 

 

 

 

12 odpowiedzi na „Piernik w Czekoladowej Polewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina