• Smoothie Bananowe przepis
    Smoothie Bananowe przepis

    Smoothie Bananowe przepis expresowy na zdrowy koktajl. Szybki, prosty do wykonania, zdrowy, smaczny i sycący bananowy napój mleczny, który możemy wykonać zaledwie w 3 min. Koniecznie zobacz powyższy poradnik wideo i zrób sycący i oczyszczający koktajl bananowy w formie Smoothie. Zobacz także inne koktajle owocowe. więcej→

  • Koktajl Bananowo Czekoladowy
    Koktajl Bananowo Czekoladowy

    Koktajl Bananowo Czekoladowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Domowe koktajl owocowy z dodatkiem bananów i otrąb owsianych przygotowany na bazie chudego mleka. Prosty i szybki przepis na czekoladowo bananowe smoothie. więcej→

Kategorie

SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem

Seromakowiec przepis jak zrobić ciasto na święta - Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (105 ocena, 21 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem.  Dziś chcę podzielić się bardzo prostym przepisem na bardzo smaczne ciasto. Sernik z makiem to połączenie bardzo smacznego sernika z makowcem, a całość przygotowana na ciasteczkowym spodzie. Starałem się ułatwić sobie wykonanie tego ciasta i na spód użyłem herbatników oraz użyłem gotowej masy makowej. Dzięki tym małym modyfikacją oszczędzimy wiele czasu jaki należy poświęcić na przygotowanie masy makowej oraz wyrobienie ciasta. Ciasto to idealnie pasuje na świąteczny stół jak i na bardzo smaczny popołudniowy deser. Wykonanie tego Seromakowca jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego bardzo smacznego ciasta świątecznego – zobacz film jak zrobić sernik z makiem. Zobacz także inne przepisy na ciasta świąteczne : Ciasto Budyniowe , Babka Drożdżowa , Świąteczne Ciasto Marchewkowe, 

 

SeroMak przepis

SeroMakowiec przepis na Sernik z makiem

 

Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Spód

  • herbatniki Petit Beurre 180 g
  • roztopione masło 80 g

Masa Serowa

  • ser śmietankowy 1 kg
  • drobny cukier 3/4 szklanki
  • budyń waniliowy
  • żółtka 5 szt.
  • białka 5 szt.
  • śmietana kremówka 1/3 szklanki
  • olejek waniliowy 2 łyżeczki
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Masa Makowa

  • gotowa masa makowa 1 puszka 850 g
  • żółtka 5 szt.
  • białka 5 szt.
  • namoczone rodzynki 1 szklanka
  • zmielone migdały 100 g
  • zmielone orzechy 50 g
  • forma 25 cm x 30 cm

 

Seromakowiec przepis czyli Sernik z makiem – wykonanie

Krok 1
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blender i rozdrabniamy na pył. Jeżeli nie posiadamy blender herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy rozdrobnione herbatniki. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i mocno ugniatamy aby nasze dno nie rozpadło się. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na 20 min., aby masa stwardniała
 
Krok 2
Do dużej miski dodajemy biały ser oraz śmietanę kremówkę i miksujemy na gładką masę przez ok. 2 min. W osobnej misce żółtka miksujemy z cukrem – cukier dodajemy małymi porcjami tak aby rozpuścił się w czasie miksowania -całość ubijamy przez ok. 10 min. aż masa będzie kremowa i puszysta. 
 
Krok 3
Ciągle miksując masę jajeczną ma zmniejszonych obrotach dodajemy po 3 łyżki masy serowej – gdy masa serowa zostanie wchłonięta dodajemy niewielką ilość proszku budyniowego. Jak składniki połączą się ponownie dodajemy kolejne 3 łyżki masy serowej, następnie proszek budyniowy i tak do wyczerpania się składników.  Na sam koniec dodajemy olejek waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy – ponownie miksujemy.
 
Krok 4
W oddzielnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Paine dodajemy po kilka łyżek do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką – jak piane zostanie wchłonięta dodajemy kolejną jej porcję i delikatnie mieszamy.  Masę wykładamy na wcześniej przygotowany herbatnikowy spód – wyrównujemy i odstawiamy na bok. 
 
Krok 5
Masę makową przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy rozdrobnione migdały oraz orzechy i całość miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy po 1 żółtku – miksujemy do wymieszania się składników przez ok. 30 sek. i dodajemy kolejne żółtko
 
Krok 6
W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Do masy makowej dodajemy rodzynki oraz inne bakalie i mieszamy. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do wchłonięcia piany. Masę delikatnie wykładamy na wierzch masy serowej – uważać aby masy nie wymieszały się – delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 C i pieczemy przez ok.60 – 70 min. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wkładamy ciasto do lodówki. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
 
 
 
Sernik z makiem

Seromakowiec przepis

Seromak przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Seromakowiec przepis

Autor:

Zobacz także:

13 odpowiedzi do: SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem

  • Marta21_Wa pisze:

    Wygląda fantastycznie : 2 w 1 to jest pomysł :) i sernik i makowiec – a lubię i to i to ;)

  • Salvador Dali pisze:

    coś mi komentarze nie chcą wchodzić.. :(
    Seromakowiec robię od dawna i wreszcie spotkałam kogoś kto robi tak jak ja: 1sze ser, potem mak :D Zazwyczaj wszyscy na odwrót..
    Uwielbiam to ciasto, to dzięki niemu pokochałam mak na nowo! :D
    No bardzo podoba mi się wersja z ciasteczkowym spodem! Musze w końcu i ja zmienić taktykę ;D

    • Może źle kod przepisałaś i kom. nie został dodany.
      Nie maiłem już czasu na pieczenie spodu i zdecydowałem się na takie rozwiązanie – i powiem Ci, że spód wyszedł OK – tylko jak zwykle należy dodać odpowiednia ilość roztopionego masła i dobrze wymieszać i ugnieść mocno aby się się spód później nie kruszył

  • iza pisze:

    uwielbiam takie ciasta

  • KulinarnaJa pisze:

    Bardzo chętnie wypróbuje. Na Nowy Rok obchodzę urodziny więc szukam pomysłu by uczcić je dobrym ciachem :)

  • Magda C. pisze:

    Wygląda cudownie! Dzisiaj też piekłam sernik z makiem :)

  • judik pisze:

    Lubimy taki seromak :-)

  • Kaś pisze:

    Wygląda palce lizac!
    Wesołych!

  • Pyszny sernik z makiem ; )

  • Kasia pisze:

    Chciałam zapytać jak powinnam dodawać cukier do żółtek, aby uzyskać kogel mogel bez kryształków cukru.
    Czy całość cukru podzielić na 3 lub cztery partie i każdą partię miksuję ok. 3 minuty? ( Tu zależy mi na informacji ile czasu miksuję każdą porcję cukru, jest powiedziane, ze całość 10 minut ale nie wiem jak długo poszczególną porcję)?
    Czy może dodawać po łyżce cukru-ile miksować przed dodaniem kolejnej łyżki?
    Dziękuje za wskazówkę:)

    • Deserek.TV pisze:

      Cały cukier powinien się rozpuścić – najlepiej dodawaj małymi porcjami np. po 2-3 łyżki wtedy szybciej się rozpuści – miksuj ok. 2-3 min. aż się rozpuści. Jak masz drobny cukier to będzie jeszcze lepszy. Jak będziesz mieć pytania to zapraszam ;)

  • Kasia pisze:

    Jeszcze zapomniałam dopytać czy na samym początku do żółtek od razu dodajemy jakąś część cukru i dopiero zaczynamy miksować czy najpierw same żółtka należny chwilę zmiksować (jeśli tak jak długo)?

    • Deserek.TV pisze:

      Kasiu powiem Ci ja jak to robię ;) – najpierw miksuję / rozmącam żółtka przez kilkanaście sek., a następnie dodaje niewielkie ilości cukru cały czas miksując do momentu aż cukier rozpuści się. Czasami to trwa 2 czasami 3 min. to zależy także od wielkości kryształków cukru – im drobniejszy tym lepszy i od szybkości miksowania – rożne miksery różne prędkości miksowanie :) I najlepiej aby żółtka miały temp. pokojową – jak będą z lodówki to cukier będzie dłużej się w nich rozpuszczał.
      Jak zrobisz ciasto to możesz zrobić ładne fotki i przesłać na email Kontakt#Deserek.TV to dodam pod tym przepisem jako Twoje zdjęcie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 Przypinki Własny Wzór  

 Kody Rabatowe od Love Me Green

 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.

 Firmowe Koszulki

Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kawa przepisy kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina