SeroMakowiec przepis na Sernik z Makiem. Dziś chcę podzielić się bardzo prostym przepisem na bardzo smaczne ciasto. Sernik z makiem to połączenie bardzo smacznego sernika z makowcem, a całość przygotowana na ciasteczkowym spodzie. Starałem się ułatwić sobie wykonanie tego ciasta i na spód użyłem herbatników oraz użyłem gotowej masy makowej. Dzięki tym małym modyfikacją oszczędzimy wiele czasu jaki należy poświęcić na przygotowanie masy makowej oraz wyrobienie ciasta. Ciasto to idealnie pasuje na świąteczny stół jak i na bardzo smaczny popołudniowy deser. Wykonanie tego Seromakowca jest bardzo proste i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego bardzo smacznego ciasta świątecznego – zobacz film jak zrobić sernik z makiem. Zobacz także inne przepisy na ciasta świąteczne : Ciasto Budyniowe , Babka Drożdżowa , Świąteczne Ciasto Marchewkowe,
Składniki: 1 porcja dla 8 osóbSpód
- herbatniki Petit Beurre 180 g
- roztopione masło 80 g
Masa Serowa
- ser śmietankowy 1 kg
- drobny cukier 3/4 szklanki
- budyń waniliowy
- żółtka 5 szt.
- białka 5 szt.
- śmietana kremówka 1/3 szklanki
- olejek waniliowy 2 łyżeczki
- starta skórka z 1 pomarańczy
Masa Makowa
- gotowa masa makowa 1 puszka 850 g
- żółtka 5 szt.
- białka 5 szt.
- namoczone rodzynki 1 szklanka
- zmielone migdały 100 g
- zmielone orzechy 50 g
- forma 25 cm x 30 cm
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz