Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Odrywany Chlebek Cynamonowy przepis na smaczne ciasto drożdżowe. To, że uwielbiam ciasta drożdżowe pisałem już wiele razy – ale to prawda – uwielbiam je 😉 Dziś postanowiłem upiec ciasto drożdżowe z cynamonem w formie chlebka. Ciasta tego nie kroi się tylko obrywa jego kawałki – i nawet nie podaje się go na talerzu tylko tak jak wyjmiemy go z formy – czyli na desce stołowej i na papierze do pieczenia. Uwielbiam jak w czasie pieczenia w domu unosi się piękny cynamonowy zapach, który kojarzy mi się ze świętami. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu – zresztą sami możecie zobaczyć na filmie, jak ciepłe ciasto kładę na stole i jak unosi się z niego jeszcze ciepła para. To była jedyna możliwość aby zrobić zdjęcia, bo po kilkunastu minutach po cieście już nie było śladu 😉 Czasami ciężko jest mi upilnować gotowych wypieków i domowników 🙂
Odrywany Cynamonowiec przepis
Składniki: 1 porcja dla 4 osób
Ciasto
- mleko 1 szklanka
- drożdże 40 g
- cukier kryształ 1/2 łyżeczki
- roztopione masło 80 g
- mąka pszenna 3 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- jajko 2 szt.
- aromat waniliowy 1 łyżeczka
- woda 1/4 szklanki
- brązowy cukier 1/2 szklanki
- forma / keksówka 21 x 1 cm
Nadzienie
- rozpuszczone masło 40 g
- brązowy cukier 1/3 szklanki
- cynamon 4 łyżeczki
Krok 1
Mleko podgrzewamy na małym ogniu i przelewamy do szklanki – 1/3 wysokości szklanki. Dodajemy 1/2 łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże i 1 łyżkę mąki – całość dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy, aż drożdże wyrosną.
Krok 2
Do dużej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, sól, olejek waniliowy, rozmącone/roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, pozostałe ciepłe mleko,wodę oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy łyżka, aż uzyskamy jednolita gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę maki. Wyrobione ciasto oprószamy z wierzchu mąką i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. aż ciasto wyrośnie i podwoi swa objętość.
Krok 3
Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę, oprószamy je z wierzchu i wałkujemy na duży prostokąt – tak jak pokazano na filmie. Po całym cieście rozprowadzamy rozpuszczone masło, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto kroimy w pasy równe szerokości formy, a następnie kroimy na kwadraty, które układamy jeden na drugim. Tak ułożone na sobie kwadraty ciasta wkładamy w pionie do naszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok. 70-80 min. – pieczemy do suchego patyczka
Odrywany Chlebek Cynamonowy przepis
Odrywany Chlebek Cynamonowy przepis
Odrywany Cynamonowiec przepis
Dodaj komentarz