Odrywany Chlebek Cynamonowy

Świąteczny Odrywany Chlebek Cynamonowy – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (60 ocena, 12 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

Odrywany Chlebek Cynamonowy przepis na smaczne ciasto drożdżowe. To, że uwielbiam ciasta drożdżowe pisałem już wiele razy – ale to prawda – uwielbiam je 😉 Dziś postanowiłem upiec ciasto drożdżowe z cynamonem w formie chlebka. Ciasta tego nie kroi się tylko obrywa jego kawałki – i nawet nie podaje się go na talerzu tylko tak jak wyjmiemy go z formy – czyli na desce stołowej i na papierze do pieczenia. Uwielbiam jak w czasie pieczenia w domu unosi się piękny cynamonowy zapach, który kojarzy mi się ze świętami. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko znika ze stołu – zresztą sami możecie zobaczyć na filmie, jak ciepłe ciasto kładę na stole i jak unosi się z niego jeszcze ciepła para. To była jedyna możliwość aby zrobić zdjęcia, bo po kilkunastu minutach po cieście już nie było śladu 😉 Czasami ciężko jest mi upilnować gotowych wypieków i domowników 🙂

Odrywany Cynamonowiec przepis

Odrywany Cynamonowiec przepis

Składniki: 1 porcja dla 4 osób
Ciasto

  • mleko 1 szklanka
  • drożdże 40 g
  • cukier kryształ 1/2 łyżeczki
  • roztopione masło 80 g
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • jajko 2 szt.
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka
  • woda 1/4 szklanki
  • brązowy cukier 1/2 szklanki
  • forma / keksówka 21 x 1 cm

Nadzienie

  • rozpuszczone masło 40 g
  • brązowy cukier 1/3 szklanki
  • cynamon 4 łyżeczki
Ciasto drożdżowe przepis

Odrywany Cynamonowiec przepis

Zobacz też: Sypane Ciasto Drożdżowe lub Ciasto Styropian 

Odrywany Chlebek Cynamonowy – wykonanie

Krok 1
Mleko podgrzewamy na małym ogniu i przelewamy do szklanki – 1/3 wysokości szklanki. Dodajemy 1/2 łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże i 1 łyżkę mąki – całość dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy, aż drożdże wyrosną.
 
Krok 2
Do dużej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, sól, olejek waniliowy, rozmącone/roztrzepane jajka, rozpuszczone masło, pozostałe ciepłe mleko,wodę oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy łyżka, aż uzyskamy jednolita gładką masę. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę maki. Wyrobione ciasto oprószamy z wierzchu mąką i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. aż ciasto wyrośnie i podwoi swa objętość. 
Krok 3
Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę, oprószamy je z wierzchu i wałkujemy na duży prostokąt – tak jak pokazano na filmie. Po całym cieście rozprowadzamy rozpuszczone masło, a następnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto kroimy w pasy równe szerokości formy, a następnie kroimy na kwadraty, które układamy jeden na drugim. Tak ułożone na sobie kwadraty ciasta wkładamy w pionie do naszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok. 70-80 min. – pieczemy do suchego patyczka
Ciasto cynamonowe przepis

Odrywany Chlebek Cynamonowy przepis

Ciasto drożdżowe przepis

Odrywany Chlebek Cynamonowy przepis

Ciasto drożdżowe przepis

Odrywany Cynamonowiec przepis

 Autor: Deserek.TV 

17 odpowiedzi na „Odrywany Chlebek Cynamonowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa latte kawa mrożona kiwi knoppers kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina