Ciasto Prince Polo przepis z filmem HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Prince Polo przepis z czekoladowymi wafelkami np. z Prince Polo lub innymi dowolnym waflami w czekoladzie ;). Przepysznie wyglądające ciasto na delikatnym biszkopcie kakaowym, który jest przełożony budyniową masą, a całość przykryta wafelkową z polewą kakaową. Oryginalny wygląd i fantastyczny smak, który na długo pozostaje w pamięci – takie właśnie jest Ciasto Prince Polo. To kolejny prosty przepis na bardzo smaczne ciasto, które idealnie nadaje się na urodziny jak i niedzielne popołudnie. Zobacz także inne przepisy: Kremówka, 3 Bit, Ciasto Bounty, Proste Ciasto Czekoladowe,
Ciasto Prince Polo przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 + 25 min.
Biszkopt
- mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
- mąka pszenna 1/3 szklanki,
- cukier 1/2 szklanki,
- kakao 2 łyżki,
- jajka 4 szt.,
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
- olej 2 łyżki,
Masa Budyniowa
- cukier 3/4 szklanki,
- mleko 1 litr,
- masło 250 g,
- cukier waniliowy 16 g,
- mąka pszenna 1 szklanka,
- mąka ziemniaczana 1 łyżka,
- budyń śmietankowy bez cukru 1 szt.,
- jajko 1 szt.,
Beza
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- wiórki kokosowe 3 łyżki,
- wafelki czekoladowe 3 szt.,
- posiekane orzechy 100 g,
- forma o wymiarach 20 x 30 cm,
Ciasto Prince Polo przepis
Ciasto Prince Polo przepis – wykonanie
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod sam koniec ubijanie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. W kolejnym kroku dodajemy po jednym żółtku. Na sam koniec powoli wsypujemy wymieszaną mąkę i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy (24 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez 50 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić na kratce.
Krok 2
Do jednego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, a pozostałą cześć mleka wlewamy do drugiego garnka dodając do niego masło. Do pierwszego garnka z mlekiem dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń oraz jedno jajko – całość dokładnie mieszamy. Do garnka z mlekiem i masłem dodajemy cukier, cukier waniliowy i całość gotujemy. Do gotującego się mleka powoli wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę mleka z mąką, budyniem i jajkiem – dokładnie mieszamy aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wystudzony budyń wykładamy na biszkopt, równo rozprowadzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie czekoladowe wafelki kruszymy na bardzo drobne kawałki i dodajemy do ubitej piany. W kolejnym kroku dodajemy wiórki kokosowe oraz drobno posiekane orzechy – całość delikatnie mieszamy łyżką. Beże przekładamy do formy (24 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min. Wystudzona bezę przekładamy na warstwę budyniową.
Krok 4
Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu – mieszamy aż składniki się połączą, a następnie dodajemy masło. Gdy masło rozpuści się dodajemy kakao i energicznie mieszamy aż uzyskamy jednolita masę. Gotową polewą polewamy bezę i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godz.
Ciasto Prince Polo
Ciasto Prince Polo
Dodaj komentarz