Kremówka przepis na najlepsze ciasto kremowe – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Kremówka przepis na fantastyczne ciasto Mega Kremowe (Napoleonka). Przepisów na to smaczne ciasto jest bardzo wiele tak jak wiele jest wersji i odmian. Są różne przepisy na to smaczne ciasto i jest kremówka wadowicka, papieska, kremówka bez pieczenia. Dziś prosty przepis na Mega Kremówkę i Mega Kremową. Ciasto składa się dolnej i górnej warstwy ciasta francuskiego (uwielbiam ciasto francuskie – zobacz Tarta ze śliwkami i sosem toffi) , a pomiędzy nimi znajduje się budyniowa masa kremowa i masa śmietanowa. Smak jest rewelacyjny ! To jest prawdziwa uczta dla podniebienia – istna symfonia smaków ! Koniecznie musicie spróbować tej wersji kremówki. W tym przepisie zalecam użycie cukru z prawdziwą wanilia lub prawdziwej wanilii. Zobacz także : Kremówka bez pieczenia , Ciast Śmietankowe Cappuccino,
Kremówka przepis bez pieczenia
Składniki: 1 porcja = 12 szt. dla formy o wymiarach 20 x 20 cm
Ciasto
- ciasto francuskie 1 opakowanie,
Masa Kremowa
- mleko 2 szklanki,
- śmietana kremówka 1 szklanka,
- cukier z prawdziwą wanilią 20 g,
- cukier kryształ 150 g,
- żółtka 6 szt.,
- mąka ziemniaczana 3 łyżki,
- mąka pszenna 1 łyżka,
- masło 100 g,
Masa Śmietanowa
- śmietana kremówka 500 ml,
- żelatyna 2 łyżeczki + 4 łyżki gorącej wody,
- cukier puder 2 łyżki,
Kremówka przepis
Kremówka przepis – wykonanie
Krok 1
Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwa wanilią – stawiamy na małym ogniu i gotujemy. Gdy mleko zagotuje się dolewamy śmietanę kremówkę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie do osobnego naczynia dodajemy pozostałe mleko (1/2 szklanki), żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i dokładnie miksujemy mikserem lub blenderem tak aby nie było żadnych grudek. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka ze śmietaną – na małym ogniu gotujemy i cały czas mieszamy aby nasz budyń zgęstniał, nie przypalił się i aby nie powstały grudki. (Jeżeli powstaną grudki można użyć miksera). Garnek z budyniem przykrywamy folią tak aby folia dotykała masy budyniowej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Gotowe ciasto francuskie najlepiej wyjąć z zamrażarki wieczorem dzień wcześniej i włożyć do lodówki – rano ciasto jest rozmrożone i elastyczne. Ciasto wyjmujemy na blat, rozkładamy (ale pozostawiamy folię aby łatwiej przenieść ciasto na blachę) i delikatnie je rozwałkowujemy. Następnie przekładamy na blachę do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta zdejmujemy folię i całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem – dzięki temu ciasto nie będzie pęczniało. Pozostawiamy na 15 min. aby nabrało temp. pokojowej. Pieczemy w temp. 160 C przez 15-20 min. na ciemno złoty kolor. W czasie pieczenia widelcem przekłuwamy powstające nierówności. Ciasto musi być upieczone i płaskie. Gotowe ciasto wykładamy na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Wystudzone ciasto przycinamy na wymiar naszej formy o wymiarach 20 x 30 cm lub zbliżonej. Formę wykładamy papierem do pieczenia i na jej dno wkładamy płat przyciętego ciasta nakłuciami do góry – ciasto nie będzie się kruszyć. Pozostałą część ciasta przycinamy np. na 12 prostokątów które będą stanowiły wierzch naszego ciasta.
Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy pokrojone w kostkę masło o temp. pokojowej i mikserem ucieramy na gładki maślany krem – ucieramy tak długo aż uzyskamy biały kolor. Do tak przygotowanej maślanej masy dodajemy nasz wystudzony budyń – dodajemy w porcjach. Każdą porcję miksujemy tak długo aż połączy się z masą maślaną i stworzy jednolita masę – wtedy to dopiero dodajemy kolejną porcję budyniu. Gotowy krem budyniowy wylewamy do formy na spód naszego ciasta, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godz.
Krok 5
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie dodać rozpuszczoną i wystudzona żelatynę – całość dobrze wymieszać mikserem i wylać na masę śmietanową naszej kremówki. Dokładnie rozprowadzić, wyrównać i na wierzchu ułożyć przycięte prostokąty z ciasta francuskiego – delikatnie docisnąć, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki na całą noc.
Kremówka bez pieczenia
Kremówka bez pieczenia
Kremówka przepis
Kremówka Wadowicka
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz