Ciasto Czekoladowe przepis

Jak zrobić Ciasto Czekoladowe przepis Mega Czekoladowy – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (61 ocena, 13 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto Czekoladowe przepis Mega Czekoladowy 🙂 Jest to przepis, który przesłała jedna z czytelniczek – Marta z Kalisza za co jej bardzo dziękuje 🙂 I tak oto miałem okazję wypróbować nowy przepis na nowe ciasto 😉 Ciasto jest bardzo, bardzo czekoladowe – więc jak lubicie czekoladę to polecam i zapraszam do wypróbowania. Ciasto składa się z kliku warstw: dwie warstwy ciasta, które są bardzo, bardzo wilgotne i przypominają wyglądem nasączoną gąbkę – czekoladową gąbkę 😉 Kolejna warstwa między 2 blatami ciasta to krem czekoladowy i całość wykończona bita śmietaną. Bitą śmietanę przed podaniem można prószyć kakao lub tarta czekoladą. Ciasto bardzo długo zachowuje swoją świeżość ale u mnie w domu wytrzymało tylko 1 dzień – szybko znikało z talerzyków 😉 Zobacz także przepis na: Murzynek przepis z wiśniami i czekoladą, Batony Czekoladowe z orzechami, 

 

Ciasto Czekoladowe przepis

Ciasto Czekoladowe

 

Zobacz też: Piankę ze śliwkami w czekoladzie lub Tort Śmietanowy z czekoladą

 

Składniki: 1 porcja dla 6 osób

Ciasto

  • mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki,
  • kakao 3/4 szklanki,
  • soda 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • sól 3/4 łyżeczki,
  • cukier 2 szklanki,
  • jajko 2 szt.,
  • maślanka 1 szklanka,
  • olejek waniliowy 2 łyżeczki,
  • roztopione masło 120 g,
  • 1 szklanką ciepłej kawy (3 łyżeczki kawy na 1 szklankę)

Krem Czekoladowy

  • Śmietana kremówka 250 ml,
  • gorzka czekolada 200 g,

Dodatkowo 

  • śmietana kremówka 250 ml,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • forma 15 x 20 cm

 

Ciasto Czekoladowe przepis – wykonanie

Krok 1
Do miski dodajemy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, jajka, roztopione masło, olejek waniliowy, szklankę maślanki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy uzyskamy jednolita masę dodajemy 1 szklankę ciepłej kawy i ponownie całość mieszamy.
 
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy 1/2 przygotowanej masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia i pieczemy druga część.
 
Krok 3
Do garnka wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy połamana czekoladę i na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia się czekolady cały czas mieszając – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i powstania jednolitej masy. Następnie krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wstawiamy do lodówki na 20 min. mieszając go co 6-7 min. aby nie stężał. W kolejnym kroku krem wyjmujemy z lodówki i szybko mieszamy łyżką lub mieszadełkiem aby krem się napowietrzył. Dzięki temu krem będzie bardziej stabilny.
 
Krok 4
Na desce do krojenia lub paterze układamy papier do pieczenia i na nim układamy pierwszy blat ciasta, na który to wykładamy cały krem czekoladowy, równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając.  Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru pudru (dodatkowo pod koniec ubijania śmietany możemy dodać wystudzoną żelatynę – 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżach gorącej wody – całość miksujemy i jak śmietana zacznie tężeć wykładamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy)  równo rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Przed podaniem posypać tarta czekoladą lub kakao.
 
 
Ciasto Czekoladowe przepis

Ciasto Czekoladowe przepis

Ciasto Czekoladowe przepis

Ciasto Czekoladowe przepis

 

20 odpowiedzi na „Ciasto Czekoladowe przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta drożdżowe ciasta na wielkanoc ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop granita grejpfrut herbata herbata rozgrzewająca herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały milky way miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sok jabłkowy soki sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina