Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Tęczowy Sernik na zimno to przepis na smaczny i barwny deser na zimno. Taki kolorowy sernik idealny nadaje się na sernikowy tort urodzinowy dla naszych małych pociech. Wracając do kolorowego sernika to przyznam się, że jeszcze nie użyłem ani razu żadnego barwnika w swych ciastach i deserach. Ale kto to wie co smacznego zrobię jutro i w jakich kolorach 😉 Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu natomiast jest kilka etapów wylewania masy serowej i jej tężenia – ale i na to jest sposób – wkładamy nasz sernik na kilkanaście minut do zamrażarki i w ten sposób przyspieszamy tężenie galaretki i całej masy serowej. A do zrobienia tego sernika zainspirowała mnie Małgosia z blogu Ósmy Kolor Tęczy Zobacz także: Sernik Truskawkowy na zimno, Sernik z Lemon Curd , Tiramisu Truskawkowe, Szarlotka bez pieczenia, Szarlotka na zimno, Expresowe Tiramisu , Ciasto 3 Bit , Torcik Jagodowy ,
Tęczowy Sernik na zimno
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
- herbatniki Petit Peurre 100 g
- rozpuszczone masło 50 g
- forma o średnicy 20 cm
- śmietana kremówka 36% 450 ml
- twaróg śmietanowy 350 g
- cukier 3 łyżki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- galaretka żółta 3 łyżki
- galaretka czerwona 3 łyżki
- galaretka niebieska 3 łyżki
- gorąca woda 3 x 70 ml do rozrobienia galaretek
Wierzch – biała warstwa
- śmietana kremówka 36% 200 ml
- twaróg śmietanowy 120 g
- cukier 2 łyżki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- żelatyna 2 łyżeczki + 4 łyżki gorącej wody
- kolorowa posypka
Sernik na zimno – wykonanie
Krok 1
Do osobnych szklanek wsypujemy po 3 łyżki galaretki i zalewamy 70 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy aż galaretki rozpuszczą się i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
W tym samym czasie do blendera wrzucamy połamane herbatniki i rozdrabniamy na pył. Jeżeli nie posiadamy blender to wtedy herbatniki wkładamy do foliowej torebki, szczelnie ją zamykamy i wałkiem rozkruszamy na drobne kawałki, a następnie na pył. Rozdrobnione herbatniki przesypujemy do osobnego naczynia i dodajemy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Wymieszane herbatniki z masłem przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm, równo rozprowadzamy i mocno ubijamy. Tortownice wkładamy do zamrażarki na 15 min. aby dno szybko stwardniało.
Krok 3
W tym samym czasie śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. W osobnej misce twaróg miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Krok 4
Masę dzielimy na 3 równe części. Do każdej z części wlewamy po 1 galaretce i dokładnie mieszamy.
Krok 5
Tortownicę wyjmujemy z zamrażarki i na dno wylewamy pierwszą warstwę masy serowej – wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście minut aby masa stężała – dzięki temu galaretka szybko stężeje. Następnie wyjmujemy z zamrażarki i wylewamy drugą masę i ponownie wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście minut aby masa stężała. Powtórzyć czynność z ostatnia warstwą i schłodzić w zamrażarce do całkowitego zastygnięcia.
Krok 6
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a ser zmiksować na gładką masę. Do sera dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżą i na sam koniec dodać wystudzona żelatynę – ponownie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na wierzch sernika, wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 7
Gdy wszystkie warstwy zastygną, do dużej miski nalać ciepłej wody i zanurzyć w niej tortownicę z sernikiem na 10 sek. i szybko wyjąć. Następnie usunąć obręcz tortownicy delikatnie podważając nożem. Pozostałą masę waniliową wykorzystać do obłożenia boku sernika, wierzch posypać kolorową posypką i wstawić do lodówki na całą noc.
Tęczowy Sernik na zimno |
Tęczowy Sernik na zimno |
Dodaj komentarz