Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Brownie z Kaszą Jaglaną przepis dietetyczny. Domowe bezglutenowe brownie zrobione bez dodatku masła (ani margaryny, ani oleju) jedynie z kaszą jaglaną i suszonymi owocami. Ciasto także nie zawiera jajek ani cukru. Jest to kolejny prosty przepis na smaczne czekoladowe ciasto 😉 Ciasto wykonuje się bardzo szybko i możecie to zobaczyć na powyższym filmie wideo. Jestem małym łasuchem więc dla mnie dzień bez słodkości to dzień stracony 🙂 Uwielbiam wszelkie ciasta i desery. Lubie ciasta drożdżowe, z kremem, ciasta na zimno, domowe wypieki, torty – lubię wszystkie ciasta 😉 Bardzo lubię poznawać nowe smaki tak jak w tym przypadku i dziś przyszła pora na sprawdzenie jak smakuje ciasto z kaszy jaglanej – mi smakuje 😉 jest czekoladowe, lekko gorzkie i lekko wilgotne. Kasza jaglana poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i rozgrzewa, ma wiele wartości odżywczych, m. in. krzemionkę, która wspomaga pielęgnację włosów, skóry i paznokci oraz lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację. Zobacz także: Dietetyczne Ciasto Ryżowe, Jogurtowe Ciasto Dietetyczne,
Brownie z Kaszą Jaglaną
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 45-60 min.
- kasza jaglana 1 szklanka,
- jogurt naturalny 160 ml,
- masło orzechowe lub krem czekoladowy 110 ml,
- mleko 250 ml,
- gorzka czekolada 100 g,
- suszone daktyle 25 szt. + 200 ml wody,
- kakao 1/2 szklanki,
- mąka ziemniaczana 4 łyżki,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- szczypta soli,
- forma o wymiarach 20 x 30 cm,
Brownie przepis z Kaszą Jaglaną
Brownie z Kaszą Jaglaną – wykonanie
Krok 1
Daktyle wrzucam do blendera i zalewam wodą – odstawiam na 40 min. aby zmiękły.
Krok 2
Mąkę ziemniaczaną mieszam z proszkiem do pieczenia i odstawiam na bok. Następnie płuczę kaszę jaglaną – ja wsypuje ją do sita i płuczę pod bieżącą wodą.
Krok 3
Do garnka wlewam 2,5 szklanki wody, dodaje szczyptę soli, stawiam na palniku na średnim ogniu, doprowadzam do wrzenia i dodaje kaszę jaglaną. Zmniejszam ogień i na małym ogniu gotuję 20-25 min. co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie miękka. W tym samym czasie namoczone daktyle (razem z dodaną wodą) rozdrabniam blenderem na gładką masę.
Krok 4
Ugotowaną kaszę przekładam do dużej miski i mieszam kilka razy łyżką, następnie dodaje jogurt, mleko i ponownie mieszam. W kolejnym kroku dodaję masło orzechowe, krem daktylowy, kakao, mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszam aż powstania jednolita masa. Na sam koniec dodaję drobno posiekana czekoladę i jeszcze raz mieszam.
Krok 5
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładam papierem do pieczenia, wykładam masę jaglaną, wyrównuje, posypuje kakao,a na wierzchu układam orzechy włoski. Ciasto pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 – 60 min. – pieczemy do suchego patyczka. Jeżeli do kaszy dodacie zbyt dużo wody masa będzie bardziej wodnista i czas pieczenia się wydłuży – w takim przypadku zalecam obniżenie temp. o 10 C
Brownie z Kaszą Jaglaną
Dodaj komentarz