• Smoothie Bananowe przepis
    Smoothie Bananowe przepis

    Smoothie Bananowe przepis expresowy na zdrowy koktajl. Szybki, prosty do wykonania, zdrowy, smaczny i sycący bananowy napój mleczny, który możemy wykonać zaledwie w 3 min. Koniecznie zobacz powyższy poradnik wideo i zrób sycący i oczyszczający koktajl bananowy w formie Smoothie. Zobacz także inne koktajle owocowe. więcej→

  • Koktajl Bananowo Czekoladowy
    Koktajl Bananowo Czekoladowy

    Koktajl Bananowo Czekoladowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Domowe koktajl owocowy z dodatkiem bananów i otrąb owsianych przygotowany na bazie chudego mleka. Prosty i szybki przepis na czekoladowo bananowe smoothie. więcej→

Kategorie

Ciasto Jogurtowe

Ciasto Jogurtowe

Ciasto Jogurtowe

Dziś pragnę zaprezentować Wam ciasto na bazie jogurtu i maki kukurydzianej. Przepis opracowany jest na diecie proteinowej  dr Dukana. Jest to bardzo prosty przepis na bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Ciasto jest bardzo delikatne i nie musicie zwracać uwagi na kalorie. Jeżeli jesteście na diecie, a macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam ten właśnie przepis. Konsystencją ciasto przypomina trochę pieczony sernik – a smak? Sami musicie sprawdzić jakie jest pyszne i jaki zapach w czasie pieczenia unosi sie w całym domu. Raz spróbujecie – ciągle będziecie je robić :) 

 

Prosty przepis jak zrobić w 20 min. smaczne i zdrowe ciasto jogurtowe– Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

 

Czas przygotowania: 20 min.

Pieczenie: 35 min

Składniki: 1 porcja dla 6 osób

  • jogurt grecki 0,5 l
  • jajka 3 szt.
  • mąka kukurydziana 6 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego lub waniliowego
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • garść rodzynek (sparzonych namoczonych w gorącej wodzie)
  • foremka – keksówka
Krok 1
Do miski wykładamy jogurt, dodajemy mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka oraz olejek pomarańczowy. Całość dokładnie mieszamy i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy łyżką.
 
Krok 2
Formę „keskówkę” smarujemy olejem, wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i także smarujemy olejem. Wylewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy przez ok. 40-50 min. na złoty kolor – ciasto powinno odchodzić od boków formy.
 
Ciasto Jogurtowe

Ciasto Jogurtowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Jogurtowe

Ciasto Jogurtowe

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasto Jogurtowe

Ciasto Jogurtowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia czytelników:

Ciasto Jogurtowe z truskawkami Moniki Urbańskiej

  Wersja z truskawkami Moniki S.

 

 

 

 

 

 

Zobacz także:

33 odpowiedzi do: Ciasto Jogurtowe

  • takie ciacho zjadłabym z przyjemnością :)

  • Pan Deserek :) pisze:

    Nie wiem jakie wyszło Twoje ciasto czy był zakalec czy nie – trudno mi powiedzieć bo go nie widziałem. To ciasto jest lekko wilgotne jak widać na zdjęciu i swą konsystencją przypomina sernik – ale to nie jest zakalec i nie ma z nim nic wspólnego. Zdjęcia ciasta z zakalcem bym nie zmieścił na stronie :) Wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu są wilgotne – ale nie powinny być zakalcowate, że tak to ujmę. To nie tylko kwestia sody czy proszku do pieczenia ale także odpowiedniej temperatury, czasu pieczenia itp. Zawsze możesz dodać i proszek i trochę sody i zobaczyć jak wtedy wyjdzie. A co do skórki to wszystko z nią jest OK i nie oddziela się od ciasta :)

    • Ervisha pisze:

      Wybacz. Mam nadzieję, ze Ciebie nie uraziłam. Czyli mi się wydawało.

      Wiesz zdarza się jednak, że niektórzy umieszczają na swoim blogu zdjęcia zakalca nie wiedzac, że to zakalec. Jak widac Ty znasz się na rzeczy. jeszcze raz przepraszam :)

  • Marta pisze:

    Faktycznie ciasto jst smaczne – znam ten przepis, ciasto wychodzi lekko wilgotne. I ja dodałam sodę zamiast proszku do pieczenia

  • Magda pisze:

    Wygląda na pierwszy rzut oka jak sernik :) Często piekę ciasta z dodatkiem jogurtu, ale nigdy nie pełnił on roli głównego składnika. Będę musiała przetestować ten przepis :)

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Pycha:)! Zapisuję do zrobienia, bo mi ślinka cieknie na jego widok…:)!

  • iza pisze:

    bardzo fajne ciacho ;)

  • kasia pisze:

    właśnie upiekłam – piękny zapach – cudownie wilgotny – wspaniały smak – DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS:)

  • dziadek II pisze:

    Właśnie zrobiłem.Wyjąłem z piekarnika.Jest jeszcze ciepły.Zamiast jogurtu dałem kefir /pomyliłem się z kupnem w sklepie/.Widzę że jest trochę za mokry od dołu.Zobaczę jak wyjdzie gdy dobrze wystygnie.Nie dałem rodzynek bo nie chciało mi sie drugi raz gnać do sklepu.Piekłem 45 min, po sprawdzeniu dołożyłem jeszcze 12 minut.A tak to ciekawy jestem czym się różni kefir od jogurtu.Chyba przez ten kefir to go trochę z chrzaniłem.Upiekłem podwójną porcje.Jutro wypróbuję.

    • Pan Deserek :) pisze:

      Nioooo :) trochę tak :) No jest różnic nie tylko w smaku między jogurtem, a kefirem. Boje się, że mogło nie wyjść przez ten kefir – kefir jest rzadszy niż jogurt. A może jednak wyjdzie :) kto to wie :) A jak nie to 2 razem będzie lepiej :)

  • Ta babka na diecie pisze:

    1. jogurt koniecznie GRECKI – jest bardzo gęsty
    2. zrobiłam w prodiżu i wyszedł taki na 2 cm
    3. trzeba czymś dobrze obsypać blaszkę bo mi nie chciał odejść, pomimo pergaminu

    4. PYCHAAA

    :)
    dzięki za przepis

  • IZA GRZYB pisze:

    Robiłam już kilka razy, rzeczywiście smakuje jak sernik-zamiast mąki kukurydzianej daję pszenną.

  • Kachaa pisze:

    A ile to ma mniej więcej kalorii?

  • mała pisze:

    Zrobiłam, wyszło bardzo smaczne, na pewno to nie będzie ostatni raz :) Tylko mam pytanie, co zrobić żeby nie opadło? Pięknie mi wyrósł, ale gdy otworzyłam piekarnik to opadł. Czy to może tak musi być?

    • Deserek.TV pisze:

      Ciasto jogurtowe nie jest takie proste mimo swej prostoty ;) Powodów może być wiele. Przy pieczeniu ciast, a szczególnie tych gdzie jest używany proszek do pieczeniu i/lub soda wszystkie składniki musza być idealnie odmierzone, a wszystkie czynności wykonane w odpowiedniej kolejności i przez pewien czas – tu zachodzą procesy chemiczne. Jak coś zrobisz źle to ciasto Ci nigdy nie wyjdzie. Może składniki były źle wymieszane i proszek nie wymieszał się z pozostałymi składnikami. To, że ciasto opadło świadczy o tym, iż jednym z powodów mogła być zbyt wysoka temp. – niestety każdy piekarnik piecze inaczej – proponuję zmniejszyć temp. o 10 C i wydłużyć czas pieczenia. Dopiero po osiągnięciu zakładanego czasu pieczenia należy sprawdzić patyczkiem sam środek ciasta czy jest upieczone czy jeszcze ciasto „klei się” do patyczka – zawsze należy piec do suchego patyczka. Zalecam także studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. I jeszcze jedna istotna uwaga – to się zdarza także przy pieczeniu sernika – tzn. sernik jest upieczony, a jednak opada – ciepłe ciasto należy obkroić nożem dookoła formy i pozostawić w piekarniku do wystudzenia.

  • Lila z miłością do pieczenia pisze:

    Właśnie zjadłam kawałek ze swoimi gośćmi i jestem zachwycona,faktycznie bardzo wilgotne i puszyste ciasto nic mi nie opadło a raczej wyrosło tak mocno że aż pękło.
    Bardzo dziękuję za przepis i poproszę o więcej takich dietetycznych smakołyków!

  • Marta pisze:

    Witam, czy zamiast mąki kukurydzianej moge dodać innej np.Pszennej lub krupczatki ?

  • Moni pisze:

    Czy można dodać truskawki na górę i lekko je wcisnąć do ciasta ?

    • Deserek.TV pisze:

      Osobiście nie próbowałem – ale ciasto jest bardzo rzadkie więc truskawki zapadną się/utoną w cieście. Proponuje pierwszy raz zrobić to ciasto bez dodatków aby zobaczyć jak wygląda cały proces pieczenia i gotowe ciasto, a dopiero w kolejnym wypieku spróbować dodać owoce

  • Moni pisze:

    Witam Ponownie !

    Jednak spróbowałam upiec ciasto z truskawkami i gorąco zachęcam !!! Truskawki nie utonęły a unosiły się na powierzchni ciasta. Wszystko pięknie się upiekło. Zapach ciasta w połączeniu z truskawkami ( użyłam olejku waniliowego ) był niebiański :)

    Pozdrawiam !

  • Moni pisze:

    Zdjęcie przesłane.

  • Moni pisze:

    Dziękuję za zamieszczenie moich zdjęć :)

  • majki343 pisze:

    witajcie;-) to ciasto jest pyszne pomimo moich eksperymentalnych udogodnień ;-) białka ubiłam i dodałam na końcu i zamiast samych rodzynek dodałam czekoladę w proszku i bakalie, następnym razem spróbuję z marchewką albo bananem i czekoladą ;-) pozdrawiam pycha;-)

  • klaudia pisze:

    Nie przepadam za rodzynkami, a jakby zamiast nich na dno położyć herbatniki?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

 Kody Rabatowe od Love Me Green

 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.

 Firmowe Koszulki

Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina