Ciasto Jogurtowe z Owocami. Przed zjedzeniem pięknie wyglądającego i kuszącego ciasta często zadajemy sobie pytanie – Czy ciasto może być zdrowe i dietetyczne ? Często odpowiadamy sobie sami, że nie – a to zła odpowiedź. Otóż tak, ciasto może być zdrowe i dietetyczne. A dodatkowo może być bardzo łatwe, szybkie do wykonania i świetnie wyglądające. Takie właśnie jest Dietetyczne Ciasto Jogurtowe z brzoskwiniami, na bazie mąki orkiszowej, z dodatkiem oleju rzepakowego (który to zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Zamiast cukru dajemy Ksylitol o wiele zdrowszy niż zwykły cukier. Przygotowanie tego ciasta zajmie Wam nie więcej niż 15 min. + pieczenie. Krótko mówiąc wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką – wszystko bez użycia miksera. Jak widać może być słodko, smacznie i przyjemnie bez dodatkowych kalorii – jednak pamiętajmy o umiarkowaniu 🙂 Ten przepis znalazłem na stronie u Angie na blogu Lekko w Kuchni . Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery Dietetyczne Ciasto Ryżowe oraz Dietetyczna Kinder Mleczna Kanapka
Czas przygotowania: 15 min.
Składniki: 1 porcja = dla 8 osób
- mąka orkiszowa 300 g
- błyskawiczne płatki owsiane 150 g
- olej rzepakowy 150 ml
- ksylitol – brzozowy cukier 150 g lub cukier z trzciny cukrowej
- jogurt owocowy np. brzoskwiniowy z kawałkami owoców 500 ml
- jajko 3 szt.
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- mała puszka brzoskwiń 250 – 300 g
No no no 🙂 faktycznie wygląda bardzo kusząco – chyba się skuszę w weekend i zrobię 🙂
Jak na ciasto dietetyczne wygląda niezwykle okazale… aż chce się porwać kawałek, żeby sprawdzić czy jest takie dobre na jakie wygląda…:)!
Musisz Dorotko koniecznie je zrobić aby sprawdzić czy tak jest :)))
takie ciasto można jeść :))) i jeść
aaaaale wyrośnięte! I wygląda na tak genialnie dobre, nawet trochę drożdżową, świeżą babą zajeżdża ;D
I do tego faktycznie te składniki-jesteś genialny!
ile trzeba dodać tego jogurtu?
duży jogurt z kawałkami owoców 500 ml
czy zamiast mąki orkiszowej może być pełnoziarnista z Lubelli?
Może być 😉 tylko ciasto wyjdzie trochę inne niż z mąka orkiszową
Mam pytanie: czy płatki owsiane można zastąpić płatkami ryżowymi?
Tak, oczywiście można zastosować płatki ryżowe
Udanego popołudnia 😉
Ciasto nie wyszło. Opadło pomimo, że czekało spokojnie w piekarniku. Mieszałam spokojnie wszystko łyżką. Przepis nie warty zachodu.
Ciasto jogurtowe nie jest łatwe do zrobienia i nie każdemu wychodzi za pierwszym razem. To że Tobie nie wyszło za pierwszym razem to wcale nie znaczy, że jest to zły przepis – jak widać i na zdjęciach i na filmie ciasto upiekło się bardzo ładnie. Nie wiem jak robiłaś i co robiłaś ale coś poszło nie tak – nie było mnie przy tym więc nie jestem w stanie ocenić co zostało źle zrobione. Może za „szybko” pieczesz tzn. jest zbyt wysoka temperaturę ciasto szybko wyrasta i następnie opada – polecam zmniejszyć temp. o 10 C i wydłużyć czas pieczenia – ciasto zawsze sprawdzać patyczkiem – to sprawdzony sposób. Mogłaś także źle rozmieszać proszek do pieczenia – nie połączył się odpowiednio z mąką.
Elu to nie od mieszania zależy czy ciasto wyrośnie czy opadnie. Przy pieczeniu ciast, a szczególnie tych gdzie jest używany proszek do pieczeniu i/lub soda wszystkie składniki musza być idealnie odmierzone, a wszystkie czynności wykonane w odpowiedniej kolejności i przez pewien czas – tu zachodzą procesy chemiczne. Jak coś zrobisz źle to ciasto Ci nigdy nie wyjdzie. Może składniki były źle wymieszane i proszek nie wymieszał się z pozostałymi składnikami. To, że ciasto opadło świadczy o tym, iż jednym z powodów mogła być zbyt wysoka temp. – niestety każdy piekarnik piecze inaczej – jedne mocniej nagrzewają z od góry lub od tyłu, inne mocniej od dołu itp. Kolejna ważna sprawa to nigdy nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia. Powodów może być wiele – to nie wina przepisu. Kilka razy zrobisz takie i podobne przepisy i złapiesz doświadczenie. Ja to ciasto robię bardzo często i zawsze pięknie wychodzi 😉 Jest przepyszne :))
Znam ten przepis – kiedyś robiłam – ciasto jest mocno wilgotne i długo zachowuje świeżość. Polecam bo jest pyszne
Ciasto wygląda rewelacyjnie. Jutro zrobię, mam nadzieję, że będzie takie wspaniałe. Co do opadania ciasta lub robienia się zakalca słyszałam od cukiernika, że przyczyna to różne temperatury produktów. Nie powinno się dawać jajek prosto z lodówki. Należy je dodawać do ciasta gdy osiągną temp. pokojową. Natomiast żeby sernik nie opadała do ciasta należy dodać odrobinę drożdży roznieszane w łyżce mleka. Sprawdzone i działa w 100 %.
Tak to prawda co piszesz i wszystko się zgadza 😉 a o drożdżach to nie słyszałem. A ta odrobina to ile ? ;))) czubek łyżeczki? + 1 łyżka mleka?
ja zmodyfikowałam troche ten przepis (chciałam jak najmniej dodać mąki zastępując ją orzechami czy kokosem) i musze przyznać że wyszło pyszne 😀
To bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i było przepyszne w nowej wersji 🙂 Następnym razem zrobię tak jak Ty 😉
Paulinko następnym razem poproszę o ładne fotki ciasta na email to dodam pod przepisem jako Twoje zdjęcie 😉
O, a ja mam w czwartek urodziny, ale jesteśmy z Narzeczonym na diecie i chciałam upiec coś dobrego, co zarazem nie zaszkodzi nam za bardzo… 😉 a że mam dużo brzoskwiń w syropie (ale takich domowych, od teściowej;) ) to padło na ciasto z brzoskwiniami 🙂 wygląda super, mam nadzieję, że smakuje tak samo. To będzie moje pierwsze „dietetyczne” ciasto, oby się udało!
Ciasto jest bardzo smaczne mimo, że dietetyczne. Pamiętaj aby wszystkie składniki miały temp. pokojową – wszystko dobrzej wymieszaj. Ciasto jogurtowe nie zawsze za pierwszym razem wszystkim się udaje ale warto bo jest bardzo smaczne 😉 Możesz zrobić ładną fotkę i przesłać na email to dodam pod przepisem jako zdjęcia widzów 😉
Niestety, mój piekarnik jest wspaniały i z zewnątrz się trochę za mocno przypiekło, więc nie warto wstawiać fotki 😛 ale poza przypalenizną wygląda ładnie, tylko nie wiem czy ja go nie dopiekłam (w środku), czy ono takie powinno być, dość wilgotne 😀 ogólnie wyrosło bardzo ładnie, na pewno za jakiś czas ponowię próbę i może wtedy będę mogła pochwalić się fotką 🙂
Powinno być wilgotne 😉 Ale następnym razem zmniejsz temp. o 10 C i wydłuż czas pieczenia – ale w środku powinno być wilgotne 😉 To czekam na kolejny raz i na fotki ;))))
A ile takie dietetyczne ciasto ma kalorii? bardzo mnie to interesuje!!
Ja nie dodaję oleju i płatków owsianych.
Daję mąkę pełnoziarnistą Lubella, 2 jaja, 2 jogurty naturalne cukier i proszek do pieczenia oraz ulubione owoce np. wiśnie truskawki, brzoskwinie, banan.
Będę wdzięczna za odpowiedź z kaloriami
Kasiu niestety nie odpowiem Ci na pytanie ile ma kalorii to ciasto bo ja ich nie liczą – ja je kocham 🙂 i szybko je spalam 😉
Piekłem je dość dawno więc nawet nie pamiętam ile miało kalorii ale nie było ich zbyt wiele 😉 bo koleżanki zaczęły je masowo produkować w domu 😉
Następnym razem zrobię wg Twojego przepisu 😉 Z wiśniami musi być pyszniutkie 😉
Całe ciasto 4500 kcal. Dziś policzyłam 🙂
Ciasto bajecznie pyszne, może nie wyszło mi takie duże, ale to możne ze względu zastosowania zwykłych płatków owsianych 😛 ale mimo wszystko jest niesamowicie dobre i bardzo polecam je wszystkich odchudzającym się łasuchom. Dziękuję za przepis 🙂 Pozdrawiam.
To ciasto jest wyśmienite!!! Robiłam wiele razy z różnymi owocami i kombinacjami jogurtów. Za każdym razem wychodzi. Moje dzieci uwielbiają. A pokaźy kawałek ma jedynie 230 kcal.