• Smoothie Bananowe przepis
    Smoothie Bananowe przepis

    Smoothie Bananowe przepis expresowy na zdrowy koktajl. Szybki, prosty do wykonania, zdrowy, smaczny i sycący bananowy napój mleczny, który możemy wykonać zaledwie w 3 min. Koniecznie zobacz powyższy poradnik wideo i zrób sycący i oczyszczający koktajl bananowy w formie Smoothie. Zobacz także inne koktajle owocowe. więcej→

  • Koktajl Bananowo Czekoladowy
    Koktajl Bananowo Czekoladowy

    Koktajl Bananowo Czekoladowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Domowe koktajl owocowy z dodatkiem bananów i otrąb owsianych przygotowany na bazie chudego mleka. Prosty i szybki przepis na czekoladowo bananowe smoothie. więcej→

Kategorie

Ciasto Jogurtowe – Dietetyczne Ciasto z Borzoskwiniami

Dietetyczne Ciasto Jogurtowe z Brzoskwiniami w 15 min.  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (30 ocena, 6 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto Jogurtowe z Owocami. Przed zjedzeniem pięknie wyglądającego i kuszącego ciasta często zadajemy sobie pytanie – Czy ciasto może być zdrowe i dietetyczne ? Często odpowiadamy sobie sami, że nie – a to zła odpowiedź. Otóż tak, ciasto może być zdrowe i dietetyczne. A dodatkowo może być bardzo łatwe, szybkie do wykonania i świetnie wyglądające. Takie właśnie jest Dietetyczne Ciasto Jogurtowe z brzoskwiniami, na bazie mąki orkiszowej, z dodatkiem oleju rzepakowego (który to zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe). Zamiast cukru dajemy Ksylitol o wiele zdrowszy niż zwykły cukier.  Przygotowanie tego ciasta zajmie Wam nie więcej niż 15 min. + pieczenie. Krótko mówiąc wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką – wszystko bez użycia miksera. Jak widać może być słodko, smacznie i przyjemnie bez dodatkowych kalorii – jednak pamiętajmy o umiarkowaniu :) Ten przepis znalazłem na stronie u Angie na blogu Lekko w Kuchni . Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery Dietetyczne Ciasto Ryżowe oraz Dietetyczna Kinder Mleczna Kanapka  

 

Dietetyczne ciasto z owocami

Ciasto Jogurtowe z Owocami

 

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki: 1 porcja = dla 8 osób

  • mąka orkiszowa 300 g
  • błyskawiczne płatki owsiane 150 g
  • olej rzepakowy 150 ml
  • ksylitol – brzozowy cukier 150 g lub cukier z trzciny cukrowej
  • jogurt owocowy np. brzoskwiniowy z kawałkami owoców 500 ml
  • jajko 3 szt.
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • mała puszka brzoskwiń 250 – 300 g
 

Ciasto Jogurtowe – wykonanie

 
Krok 1
Do miseczki z mąką dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżeczką. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem przesiewamy przez sito.
 
Krok 2
Do miski z mąką dodajemy Ksylitol (cukier brzozowy lub cukier z trzciny), płatki owsiane i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, roztrzepane jajka oraz olej i ponownie całość dokładnie mieszamy.
 
Krok 3
Boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm smarujemy olejem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy osuszone kawałki brzoskwiń. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60-70 min. do lekkiego zarumienienia się. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe – ciasto w środku powinno być delikatnie wilgotne ale nie mokre.
 
Ciasto Jogurtowe

Dietetyczne Ciasto Jogurtowe z Owocami

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto dietetyczne

Dietetyczne Ciasto Jogurtowe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Jogurtowe z Owocami

Ciasto Jogurtowe z Owocami

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz także:

25 odpowiedzi do: Ciasto Jogurtowe – Dietetyczne Ciasto z Borzoskwiniami

  • Katlina pisze:

    No no no :) faktycznie wygląda bardzo kusząco – chyba się skuszę w weekend i zrobię :)

  • ugotujmyto.pl pisze:

    Jak na ciasto dietetyczne wygląda niezwykle okazale… aż chce się porwać kawałek, żeby sprawdzić czy jest takie dobre na jakie wygląda…:)!

  • iza pisze:

    takie ciasto można jeść :))) i jeść

  • Salvador Dali pisze:

    aaaaale wyrośnięte! I wygląda na tak genialnie dobre, nawet trochę drożdżową, świeżą babą zajeżdża ;D
    I do tego faktycznie te składniki-jesteś genialny!

  • agaer16 pisze:

    ile trzeba dodać tego jogurtu?

  • natalka pisze:

    czy zamiast mąki orkiszowej może być pełnoziarnista z Lubelli?

  • Agnieszka pisze:

    Mam pytanie: czy płatki owsiane można zastąpić płatkami ryżowymi?

  • Elka pisze:

    Ciasto nie wyszło. Opadło pomimo, że czekało spokojnie w piekarniku. Mieszałam spokojnie wszystko łyżką. Przepis nie warty zachodu.

    • Deserek.TV pisze:

      Ciasto jogurtowe nie jest łatwe do zrobienia i nie każdemu wychodzi za pierwszym razem. To że Tobie nie wyszło za pierwszym razem to wcale nie znaczy, że jest to zły przepis – jak widać i na zdjęciach i na filmie ciasto upiekło się bardzo ładnie. Nie wiem jak robiłaś i co robiłaś ale coś poszło nie tak – nie było mnie przy tym więc nie jestem w stanie ocenić co zostało źle zrobione. Może za „szybko” pieczesz tzn. jest zbyt wysoka temperaturę ciasto szybko wyrasta i następnie opada – polecam zmniejszyć temp. o 10 C i wydłużyć czas pieczenia – ciasto zawsze sprawdzać patyczkiem – to sprawdzony sposób. Mogłaś także źle rozmieszać proszek do pieczenia – nie połączył się odpowiednio z mąką.

    • Grażynka78Lubli pisze:

      Elu to nie od mieszania zależy czy ciasto wyrośnie czy opadnie. Przy pieczeniu ciast, a szczególnie tych gdzie jest używany proszek do pieczeniu i/lub soda wszystkie składniki musza być idealnie odmierzone, a wszystkie czynności wykonane w odpowiedniej kolejności i przez pewien czas – tu zachodzą procesy chemiczne. Jak coś zrobisz źle to ciasto Ci nigdy nie wyjdzie. Może składniki były źle wymieszane i proszek nie wymieszał się z pozostałymi składnikami. To, że ciasto opadło świadczy o tym, iż jednym z powodów mogła być zbyt wysoka temp. – niestety każdy piekarnik piecze inaczej – jedne mocniej nagrzewają z od góry lub od tyłu, inne mocniej od dołu itp. Kolejna ważna sprawa to nigdy nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia. Powodów może być wiele – to nie wina przepisu. Kilka razy zrobisz takie i podobne przepisy i złapiesz doświadczenie. Ja to ciasto robię bardzo często i zawsze pięknie wychodzi ;) Jest przepyszne :))

  • Lenka_Gda pisze:

    Znam ten przepis – kiedyś robiłam – ciasto jest mocno wilgotne i długo zachowuje świeżość. Polecam bo jest pyszne

  • gosia1976 pisze:

    Ciasto wygląda rewelacyjnie. Jutro zrobię, mam nadzieję, że będzie takie wspaniałe. Co do opadania ciasta lub robienia się zakalca słyszałam od cukiernika, że przyczyna to różne temperatury produktów. Nie powinno się dawać jajek prosto z lodówki. Należy je dodawać do ciasta gdy osiągną temp. pokojową. Natomiast żeby sernik nie opadała do ciasta należy dodać odrobinę drożdży roznieszane w łyżce mleka. Sprawdzone i działa w 100 %.

  • paulinaaa pisze:

    ja zmodyfikowałam troche ten przepis (chciałam jak najmniej dodać mąki zastępując ją orzechami czy kokosem) i musze przyznać że wyszło pyszne :D

    • Deserek.TV pisze:

      To bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i było przepyszne w nowej wersji :) Następnym razem zrobię tak jak Ty ;)
      Paulinko następnym razem poproszę o ładne fotki ciasta na email to dodam pod przepisem jako Twoje zdjęcie ;)

  • weronka19 pisze:

    O, a ja mam w czwartek urodziny, ale jesteśmy z Narzeczonym na diecie i chciałam upiec coś dobrego, co zarazem nie zaszkodzi nam za bardzo… ;) a że mam dużo brzoskwiń w syropie (ale takich domowych, od teściowej;) ) to padło na ciasto z brzoskwiniami :) wygląda super, mam nadzieję, że smakuje tak samo. To będzie moje pierwsze „dietetyczne” ciasto, oby się udało!

    • Deserek.TV pisze:

      Ciasto jest bardzo smaczne mimo, że dietetyczne. Pamiętaj aby wszystkie składniki miały temp. pokojową – wszystko dobrzej wymieszaj. Ciasto jogurtowe nie zawsze za pierwszym razem wszystkim się udaje ale warto bo jest bardzo smaczne ;) Możesz zrobić ładną fotkę i przesłać na email to dodam pod przepisem jako zdjęcia widzów ;)

      • weronka19 pisze:

        Niestety, mój piekarnik jest wspaniały i z zewnątrz się trochę za mocno przypiekło, więc nie warto wstawiać fotki :P ale poza przypalenizną wygląda ładnie, tylko nie wiem czy ja go nie dopiekłam (w środku), czy ono takie powinno być, dość wilgotne :D ogólnie wyrosło bardzo ładnie, na pewno za jakiś czas ponowię próbę i może wtedy będę mogła pochwalić się fotką :)

        • Deserek.TV pisze:

          Powinno być wilgotne ;) Ale następnym razem zmniejsz temp. o 10 C i wydłuż czas pieczenia – ale w środku powinno być wilgotne ;) To czekam na kolejny raz i na fotki ;))))

  • Kasia pisze:

    A ile takie dietetyczne ciasto ma kalorii? bardzo mnie to interesuje!!
    Ja nie dodaję oleju i płatków owsianych.
    Daję mąkę pełnoziarnistą Lubella, 2 jaja, 2 jogurty naturalne cukier i proszek do pieczenia oraz ulubione owoce np. wiśnie truskawki, brzoskwinie, banan.

    Będę wdzięczna za odpowiedź z kaloriami

    • Deserek.TV pisze:

      Kasiu niestety nie odpowiem Ci na pytanie ile ma kalorii to ciasto bo ja ich nie liczą – ja je kocham :) i szybko je spalam ;)
      Piekłem je dość dawno więc nawet nie pamiętam ile miało kalorii ale nie było ich zbyt wiele ;) bo koleżanki zaczęły je masowo produkować w domu ;)
      Następnym razem zrobię wg Twojego przepisu ;) Z wiśniami musi być pyszniutkie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

 Kody Rabatowe od Love Me Green

 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę -20% na GLOSSYBOX oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.

 Nowy obraz (2)_298x244

Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza bezy biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkurs konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka kremówka bez pieczenia latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki pomarańcza poradnik poradniki promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina