Ciasto Bounty przepis na ciasto z masą kokosową – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ciasto Bounty przepis na bardzo smaczne i błyskawiczne ciasto z masą kokosową. Ciasto to przygotowuję się bardzo szybko i tak samo błyskawicznie przygotowuje się masę kokosową. Masa kokosowa jest przygotowana z dodatkiem kaszy manny wraz z wiórkami kokosowymi, a z wierzchu jest polane polewą czekoladową. Jest to ciasto, które zawsze się udaje – zawsze wyrasta i nigdy nie robi się zakalec – sprawdzony domowy przepis gody polecenia 😉 . Ciasto Bounty to idealny przepis dla osób początkujących i rozpoczynających swą przygodę w kuchni, a jednocześnie chcących zrobić wrażenia na gościach. Dolna część ciasta w smaku przypomina trochę znane wszystkim ciasto murzynek. Zobacz także: Ciasto Murzynek z wiśniami, Piernik w czekoladowej polewie, Ciasto Mega Czekoladowe, Proste Ciasto Czekoladowe,
Ciasto Bounty
Zobacz też: Ciasto 3 Bit lub Ciasto Shrek
Składniki: 1 porcja = 12 szt.
Biszkopt
- cukier 200 g,
- masło w temp. pokojowej 250 g,
- mąka pszenna 200 g,
- jajko 4 szt.,
- kakao 3 łyżki,
- proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki,
- mleko 4 łyżki,
Masa Kokosowa
- mleko 500 ml,
- 6 łyżek kaszy manny,
- wiórki kokosowe 200 g,
- masło 200 g,
- cukier 200 g,
Polewa
- czekolada gorzka 50 g,
- czekolada mleczna 100 g,
- żelatyna 1 łyżeczka,
- śmietana 70 ml,
- forma 30 x 40 cm,
Ciasto Bounty
Ciasto Bounty procedura wykonania
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. W kolejnym kroku dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Do osobnego naczynia dodajemy mleko, masło oraz cukier – całość stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, a następnie zwiększamy ogień i do gotującego się mleka dodajemy kaszę manną cały czas mieszając oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy i gorącą masę wykładamy na wystudzony biszkopt – równo rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Do małej miseczki dodajemy śmietanę kremówkę, 1 łyżeczkę żelatyny i podgrzewamy. Do gorącej śmietany dodajemy połamane kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej – dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Polewę czekoladową wykładamy na wierzch masy kokosowej, równo rozprowadzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Ciasto Kokosowe
Ciasto kokosowe
Ciasto z masą kokosową
Autor: Deserek.TV
Dodaj komentarz