Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Szarlotka z Cynamonową Pianką przepis na bardzo smaczne i szybkie ciasto do wykonania. Ta Szarlotka jest bardzo prosta do wykonania i jednocześnie wygląda bardzo oryginalnie dzięki cynamonowej piance. Jest to ciasto na delikatnym kruchym spodzie, a jabłka wymieszane są z cytrynowym kisielem. Całość otulona cynamonową pianką oprószona kruchym ciastem. Szarlotka jest bardzo delikatna w smaku i lekko cytrynowa. Co do jabłek to można użyć duszonych tak jak ja użyłem, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną 1 cm kostkę – jak widać możliwości jest wiele 😉 Taka wersja szarlotki idealnie pasuje na świąteczny stół jak i na popołudniowy deser 🙂 Zobacz także inne przepisy na szarlotkę : Szarlotka bez pieczenia, Szarlotka na zimno, Szarlotka Holenderska,
Szarlotka z Cynamonową Pianką przepis
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Ciasto
- masło roślinne lub zwykłe 150 g
- mąka pszenna 2 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier 1/3 szklanki
- żółtka 3 szt.
- tarta bułka 3 łyżki
Masa Jabłkowa
- duszona jabłka 1 kg
- cukier 1/4 szklanki
- kisiel cytrynowy 1 opakowanie
Piana
- 3 białka
- cukier 1/2 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- forma 25 cm x 30 cm
Szarlotka z Cynamonową Pianką – wykonanie
Krok 1
Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sito. W kolejnym kroku dodajemy pokrojoną w kostkę zimna margarynę lub masło, dodajemy cukier, żółtka i sprężyną do siekanki siekamy wszystkie składniki. Do tego celu możemy także użyć widelca. Na sam koniec szybko ciasta zagniatamy rękoma. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3) i wkładamy do zamrażarki na 30 min.
Krok 2
Do osobnego naczynia z jabłkami (mogą to być duszone jabłka, jabłka starte na tarce o grubych oczkach lub jabłka pokrojone w 1 cm kostką) dodajemy cukier, kisiel cytrynowy i całość miksujemy do wymieszania się składników przez ok. 2 min. W kolejnym kroku cukier kryształ mieszamy z cynamonem.
Krok 3
W osobnym naczyniu białka ze szczypta soli ubijamy do spienienia się białek i dodajemy małymi porcjami cukier wymieszany z cynamonem – miksujemy, aż cukier rozpuści się i uzyskamy gładką i błyszczącą piane wtedy dodajemy kolejna porcję cukru z cynamonem – całość ubijania trwa ok. 15 min.
Krok 4
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i większą częścią ciasta (2/3) wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (25 cm x 30 cm). Całe ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie przesiewając przez sitko tarta bułkę posypujemy ciasto po całej powierzchni. W kolejnym kroku na ciasto wykładamy jabłka, równo rozprowadzamy i wyrównujemy. Na jabłka wykładamy ubita pianę i równo rozprowadzamy po całości. Na sam koniec pozostałą część ciasta ścieramy na tarce z grubymi oczkami i posypujemy wierzch pianki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i pieczemy ok. 60 min. Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Szarlotka z Cynamonową Pianką
|
Szarlotka z Cynamonową Pianką przepis
|
Szarlotka z Cynamonową Pianką
|
Szarlotka przepis
|
Dodaj komentarz