Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Tak jak obiecałem oto kolejna wersja tego przepysznego ciasta jakim jest szarlotka. Dziś Szarlotka bez pieczenia. Szarlotka bez pieczenia na zimno jest równie smaczna jak wersja pieczona. Ten przepis jest tak prosty, że nie ma takiej możliwości aby komuś to ciasto nie udało się. Jak widzicie przepis na ten pyszny deser składa się zaledwie z kilku składników, a ilość czynności jaką należy wykonać jest także minimalna. Zapewniam, iż to nie jest ostatnia wersja Szarlotki 🙂 Zobacz także: Szarlotka Zakopiańską , Szarlotka Holenderska, Szarlotka na zimno , Szarlotka Żydowska ,
Szarlotka bez pieczenia
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: 1 porcja dla 10 osób
- roztopione masło 60 g
- herbatniki pettit buery 200 g
- kruche duszone jabłka ok. 1 kg
- brązowy cukier lub cukier kryształ 1/2 szklanki
- galaretka cytrynowa 1 szt.
- śmietana kremówka 500 ml + fix do śmietanki
Szarlotka bez pieczenia – wykonanie
Krok 1
Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy 2- 3 łyżki wody i gdy zacznie wrzeć dodajemy jabłka, przykrywamy przykrywą, zmniejszamy ogień i tak dusimy je co jakiś czas mieszając. W czasie duszenia jabłek dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Dusimy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Jeżeli chcemy aby były kawałki jabłek dusimy krócej, jeżeli ma być jednolita masa to dusimy dłużej.
Krok 2
Do rozdrabniacza dodajemy herbatniki i rozdrabniamy je na proszek. Jeżeli nie posiadamy rozdrabniacza, herbatniki wkładamy do foliowej torebki i wałkiem lub tłuczkiem rozdrabniamy.
Krok 3
Rozdrobnione herbatniki wsypujemy do miski lub garnka, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy (średnica 20-24 cm.) wykładamy folią i wykładamy masę z herbatników. Równo rozprowadzamy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-40 min.
Krok 4
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu i dodajemy ją do uduszonych jabłek. Dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy na zastygłe dno. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny aby masa stężała.
Krok 5
Ubijamy śmietanę na sztywno razem z fix’em lub śnieżką. Ubitą śmietanę wykładamy na zastygłą masę jabłkową i ponownie wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kakao.
Szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia
Zdjęcia Czytelników:
Szarlotka Agnieszki L.
Szarlotka Agnieszki L.
Dodaj komentarz