Poradnik jak zrobić Sernik z Rosą – Film HD
Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
Ten przepis „chodziła za mną” już od dłuższego czasu, ale jak przyszło co do czego to zawsze były realizowane inne pomysły na ciasta i desery za namową domowników. Dziś postawiłem na swoim i zrobiłem ten bardzo smaczny i oryginalny Sernik z Rosą nazywany także jako Sernik z Łezką. Nazwa tego smacznego ciasta pochodzi o kropelek pojawiających się na samym wierzchu ciasta w procesie studzenia. Pojawiające się kropelki przypominają poranną rosę. Ci co znają to ciasto to wiedzą jak smakuje, a pozostali koniecznie musza wypróbować 🙂 To jest jeden z lepszych serników jakie miałem okazję skosztować. Smacznego 😉
Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Sernik Rosyjski, Sernik Bananowy, Sernik HIT , Sernik Chałwowy, Sernik z Morelami, Sernik z Lemon Curd, Sernik Malinowy, Sernik czekoladowy, Sernik Zebra , Sernik Jagodowy , Sernik Budyniowy
Sernik z Rosą
Czas przygotowania: 45 min.
Składniki: 1 porcja dla 8 osób
Ciasto
- mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
- cukier 3/4 szklanki
- masło 1 kostka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- jajko 1 szt. + 2 żółtka
Masa Serowa
- 1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub zmiksowany)
- stopione masło 1/2 szklanki
- mleko 1 i 1/2 szklanki
- cukier puder 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana 4 łyżki
- 2 jajka + 4 żółtka
- tarta skórka z 1 cytryny + sok
Piana
- 6 białek o temp. pokojowej
- cukier puder 1 szklanka
- wiórki kokosowe 100 g do posypki
Sernik z Rosą – wykonanie
Krok 1
Proszek do pieczenia mieszamy dokładnie z mąką i przesiewamy przez sito. Do przesianej mąki dodajemy posiekane w kostkę zimne i twarde masło. Sprężyna do siekania szybko siekam składniki. Dodaje jajko,żółtka, cukier i ponownie szybko siekam i zagniatam ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 1,5 godz. do schłodzenia.
Krok 2
Do osobnego naczynia dodaje zmiksowany twaróg, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem dokładnie miksuje. Następnie do masy serowej dodaje na przemian po 1 jajku i 1 żółtku cały czas dokładnie miksując.
Krok 3
Do masy serowej dodaje mąkę ziemniaczaną, tarta skórkę z 1 cytryny + sok i ponownie całość dokładnie miksuje dodając stopniowo mleko powstała masa serowa powinna być lejąca.
Krok 4
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto i wyklejamy dno formy. Na ciasto wylewamy masę sernikową. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min. – na 15 min. przed końcem czasu pieczenia wyjmujemy ciasto (patyczkiem sprawdzamy ciasto – powinno być delikatnie wilgotne)
Krok 5
Na 15 min przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek na sztywno (białka powinny mieć temp. pokojową). Pod koniec ubijani dodajemy cukier puder po 1 łyżce i miksujemy, aż cukier rozpuści się i wtedy dodajemy kolejną porcję cukru. Piana powinna się delikatnie ciągnąć z wyjętymi z piany ubijakami – wtedy nasza piana jest gotowa.
Krok 6
Na 15 min. przed końcem czasu pieczenia wyjmujemy ciasto (patyczkiem sprawdzamy ciasto – powinno być delikatnie wilgotne). Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a na nie wykładamy gotową pianę z białek i równo rozsmarowujemy – widelcem możemy narysować rożne wzorki np. fale. Ponownie ciasto wkładamy do piekarnika na 15 min. Piana z białek powinna się tylko ściąć – nie może być wysuszona jak beza. Jak pianka lekko się zarumieni natychmiast wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i tak wystudzić sernik. Następnie studzić w temp. pokojowej przez całą noc. Po 2-3 godz. studzenia na piance pojawią się kropelki rosy. Im dłużej pieczmy i im bardziej sucha pianka tym mniej kropelek rosy pojawi się na wierzchu ciasta.
Sernik z Rosą
Sernik z Rosą
Sernik z Rosą
Dodaj komentarz