Kategorie

Sernik Chałwowy

Jak zrobić Sernik Chałwowy przepis wideo – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (40 ocena, 8 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Sernik z Chałwą to przepis na bardzo smaczny sernik w chałwowej polewie. Sernik z chałwą na zimo już jest obecny w naszych przepisach, a teraz przyszła pora na wykonanie tego serowego przysmaku z dodatkiem chałwy. Już od dawna miałem ochotę na wykonanie tego przepisu ale zawsze jakoś tak wychodziło, że zajmowałem się innym przepisem i tak odkładałem i odkładałem ten przepis na później. Aż nadszedł ten dzień i sernik z chałwa jest gotowy 😉 Smakiem byłem bardzo pozytywnie zaskoczony – myślałem, że będzie bardzo słodki ale tak nie jest – jego „słodkość” jest idealna. To sprawdzony przepis więc polecam jego wykonanie bo sernik jest delikatny, puszysty i rozpływa się w ustach. Taki sernik śmiało można przygotować najbliższe święta – będzie idealny 🙂 Zobacz także przepis na: Sernik z Lemon Curd, Sernik HIT bez pieczenia, Sernik z Rosą, Rosyjski Sernik Łaciaty

 

Sernik Chałwowy przepis

Sernik Chałwowy przepis

 

Zobacz też: Ciasto 3 Bit lub Sernik z Rosą

 

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

Spód ciasta

  • herbatniki Petit Beurre 180 g
  • masło 80 g

Masa serowa

  • chałwa 350 g
  • biały ser śmietanowy 900 g
  • jajka 5 szt.
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • śmietana kremówka 200 ml
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki

Polewa

  • śmietana kremówka 1/3 szklanki
  • chałwa 200 g
  • żelatyna 1 łyżka + 3 łyżki gorącej wody

 

Sernik z Chałwą przepis

Sernik Chałwowy przepis

Sernik Chałwowy – wykonanie

Krok 1
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blender i rozdrabniamy na pył. Jeżeli nie posiadamy blender herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozdrabniamy wałkiem lub tłuczkiem.
 
Krok 2
W osobnym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy rozdrobnione herbatniki. Dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy (o średnicy 22 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na 20 min.
 
Krok 3
Do miski dodajemy biały ser i miksujemy go mikserem. Następnie cały czas miksując dodajemy śmietanę kremówkę i cukier puder  – miksujemy na gładką jednolita masę. W kolejnym kroku dodajemy jajka , mąkę ziemniaczaną i ponownie całość dokładnie miksujemy do wymieszania się składników. Chałwę dokładnie rozdrabniamy widelcem i dodajemy do masy serowej, którą ponownie miksujemy do połączenia się składników.
 
Krok 4
Gotową masę serową przekładamy do formy z „ciasteczkowym dnem” i pieczemy kąpieli wodnej w temp. 180 C przez ok. 90 min. do suchego patyczka. Na dolnej półce stawiamy blachę wypełniona wodą. Tortownicę stawiamy na środkowej półce. Gotowe ciasto delikatnie obkroić dookoła formy i pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki na całą noc.
 
Krok 5
Do małego garnka lub miseczki wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy rozdrobniona chałwę oraz rozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach gorącej wody – całość stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 20 – 30 min. aż masa zgęstnieje. Część masy wykładamy na wierzch sernika i szerokim nożem równo rozprowadzamy. Pozostałą część masy nakładamy szerokim nożem na bok sernika i odstawiamy do lodówki na całą noc.
 
Sernik z Chałwą

Sernik Chałwowy przepis

 
Sernik Chałwowy przepis

Sernik z Chałwą

 
Sernik Chałwowy przepis

Sernik Chałwowy przepis

Autor: Deserek.TV | Google+  

 

Zobacz także:

20 odpowiedzi do: Sernik Chałwowy

  • świetny sernik!

  • Pinka81 pisze:

    Uwielbiam chałwę więc serniczek będzie mi smakował – a przepis bardzo prosty 🙂
    Pozdrowienia dla Pana Deserka 😉

  • martex.82 pisze:

    uwielbiam wszelkie serniki i od dawna już czaję się na chałwowy, Twój wygląda genialnie 🙂

  • Mmm… musiał być pyszny 🙂

  • Magda C. pisze:

    Pięknie się prezentuje! Sernika chałwowego nigdy nie jadłam 🙂

  • kulinarna148 pisze:

    Super połączenie, zjadłabym kawałek z wielką chęcią.

  • zakateksmaku pisze:

    Nigdy nie jadłam takiego sernika, ale czuję że bardzo byśmy się polubili:) Pozdrawiam ciepło!

  • Idealnie kremowy i puszysty 🙂 Pychotka~!

  • Kacper pisze:

    uwielbiam serniki pod każdą postacią! Jutro zrobie go zgodnie z przepisem. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam. 😉

  • iza pisze:

    jak dla mnie połączenie idealne

  • Sosna pisze:

    smakowity 🙂

  • Justyna pisze:

    Dla mnie chałwa zawsze równa się pysznie 🙂 także sernik też zapisuję do zrobienia 🙂

  • kinga pisze:

    Witam.Nie mieszkam w PL i z serem na sernik bardzo ciezko,ale mozna kupic QUARK. Czy Quark sie nada?

  • kinga pisze:

    Formaggio biancho jest ale to ser podpuszczkowy i jest inny w smaku niz nasz bialy ser.Sernik z niego wyjdzie,ale to juz nie bedzie sernik „po naszemu”. Quark to ser bialy konsystencji Philadelphi,ale bardziej kwasny.

  • kinga pisze:

    Dziekuje za odpowiedz.Tu sernik To „cheese cake” Wlosi nie maja nawet swojej nazwy na sernik,tu sie piecze cos podobnego do sernika z ricotty lub mascarpone,wiec nie ma kogo popytac (poza tym mieszkam tu 14 lat to juz wiem) Tu czyli Wlochy poludniowe,na polnocy jest wszystkiego wiecej) Quark natomiast to „wynalazek niemiecki i jest do kupienia w Lidlu,kiedys (w latach90-tych) przywozili nasi rodacy z Niemiec i sprzedawali na bazarach.Ale UDALO mi sie kupic ser na sernik w wiaderku (do rosyjskiego sklepu 2 razy do roku sprowadzaja w Neapolu)pojechalam specjalnie ponad 80 km.po ser ,sledzie i wedliny na Swieta,tak wiec dzis pieke w koncu sernik chalwowy,aha jeszcze chalwe tez zakupilam bo tu jest prawie nie znana.Wprawdzie byla tylko kakaowa z bakaliami,ale JEST.Pozdrawiam.k

  • kinga pisze:

    Witam ponownie.Sernik upieklam (tak jak sie odgrazalam).Udal sie i smakowal fantastycznie.Ale nie obeszlo sie bez przygod,pieklam skubanca az 120 min. nie moglam sie polapac dlaczego az tak dlugo i w koncu odkrylam,ze foremka z woda postawiona na dnie piekarnika obnizala dosc mocno temperature i tak to trwalo,ale w niczym mu to nie zaszkodzilo.Podczas pieczenia wyrosl ponad tortownice ok. 1,5 cm.Patrzylam przez szybke i hipnotyzowalam sernik,zeby nie „wylatal”(wikipial) z formy i nie wykipial,ale potem opadl.Brzeg scielam,zeby wyrownac powierzchnie i bylo ok.Zrobilam polewe bez zelatyny i ladnie sie sciela i byla zwarta,nie potrzeba zelatyny.Wyszedl kremowy,cudownie chalwowy i wcale nie za slodki (a takie maialm troche obawy) Zostaje u mnie w zakladkach z przepisami i na pewno do powtorki.Serdecznie pozdrawiam.k

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę na zakupy Love Me Green oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto salceson ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sok jabłkowy sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina