• Smoothie Bananowe przepis
    Smoothie Bananowe przepis

    Smoothie Bananowe przepis expresowy na zdrowy koktajl. Szybki, prosty do wykonania, zdrowy, smaczny i sycący bananowy napój mleczny, który możemy wykonać zaledwie w 3 min. Koniecznie zobacz powyższy poradnik wideo i zrób sycący i oczyszczający koktajl bananowy w formie Smoothie. Zobacz także inne koktajle owocowe. więcej→

  • Koktajl Bananowo Czekoladowy
    Koktajl Bananowo Czekoladowy

    Koktajl Bananowo Czekoladowy przepis na smaczny i zdrowy koktajl owocowy. Domowe koktajl owocowy z dodatkiem bananów i otrąb owsianych przygotowany na bazie chudego mleka. Prosty i szybki przepis na czekoladowo bananowe smoothie. więcej→

Kategorie

Sernik z Rosą

Poradnik jak zrobić Sernik z Rosą  – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (10 ocena, 2 głosów)
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ten przepis „chodziła za mną” już od dłuższego czasu, ale jak przyszło co do czego to zawsze były realizowane inne pomysły na ciasta i desery za namową domowników. Dziś postawiłem na swoim i zrobiłem ten bardzo smaczny i oryginalny Sernik z Rosą nazywany także jako Sernik z Łezką. Nazwa tego smacznego ciasta pochodzi o kropelek pojawiających się na samym wierzchu ciasta w procesie studzenia. Pojawiające się kropelki przypominają poranną rosę. Ci co znają to ciasto to wiedzą jak smakuje, a pozostali koniecznie musza wypróbować :) To jest jeden z lepszych serników jakie miałem okazję skosztować. Smacznego ;)

Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery: Sernik Rosyjski, Sernik Bananowy, Sernik HIT , Sernik Chałwowy, Sernik z Morelami, Sernik z Lemon Curd, Sernik Malinowy, Sernik czekoladowy, Sernik Zebra , Sernik Jagodowy , Sernik Budyniowy 

 

Sernik z Rosą przepis

Sernik z Rosą

 

 
Czas przygotowania: 45 min. 
Składniki: 1 porcja dla 8 osób

Ciasto

  • mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • masło 1 kostka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jajko 1 szt. + 2 żółtka

Masa Serowa

  • 1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub zmiksowany)
  • stopione masło 1/2 szklanki
  • mleko 1 i 1/2 szklanki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • 2 jajka + 4 żółtka
  • tarta skórka z 1 cytryny + sok

Piana

  • 6 białek o temp. pokojowej
  • cukier puder 1 szklanka
  • wiórki kokosowe 100 g do posypki
 

Sernik z Rosą – wykonanie

 
Krok 1
Proszek do pieczenia mieszamy dokładnie z mąką i przesiewamy przez sito. Do przesianej mąki dodajemy posiekane w kostkę zimne i twarde masło. Sprężyna do siekania szybko siekam składniki. Dodaje jajko,żółtka, cukier i ponownie szybko siekam i zagniatam ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki na ok. 1,5 godz. do schłodzenia.
 
Krok 2
Do osobnego naczynia dodaje zmiksowany twaróg, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem dokładnie miksuje. Następnie do masy serowej dodaje na przemian po 1 jajku i 1 żółtku cały czas dokładnie miksując.
 
Krok 3
Do masy serowej dodaje mąkę ziemniaczaną, tarta skórkę z 1 cytryny i ponownie całość dokładnie miksuje dodając stopniowo mleko powstała masa serowa powinna być lejąca.
 
Krok 4
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto i wyklejamy dno formy. Na ciasto wylewamy masę sernikową. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min. – na 15 min. przed końcem czasu pieczenia wyjmujemy ciasto (patyczkiem sprawdzamy ciasto – powinno być delikatnie wilgotne) 
 
Krok 5
Na 15 min przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek na sztywno (białka powinny mieć temp. pokojową). Pod koniec ubijani dodajemy cukier puder po 1 łyżce i miksujemy, aż cukier rozpuści się i wtedy dodajemy kolejną porcję cukru. Piana powinna się delikatnie ciągnąć z wyjętymi z piany ubijakami – wtedy nasza piana jest gotowa.
 
Krok 6
Na 15 min. przed końcem czasu pieczenia wyjmujemy ciasto (patyczkiem sprawdzamy ciasto – powinno być delikatnie wilgotne). Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a na nie wykładamy gotową pianę z białek i równo rozsmarowujemy – widelcem możemy narysować rożne wzorki np. fale. Ponownie ciasto wkładamy do piekarnika na 15 min.  Piana z białek powinna się tylko ściąć – nie może być wysuszona jak beza. Jak pianka lekko się zarumieni natychmiast wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i tak wystudzić sernik. Następnie studzić w temp. pokojowej przez całą noc. Po 2-3 godz. studzenia na piance pojawią się kropelki rosy. Im dłużej pieczmy i im bardziej sucha pianka tym mniej kropelek rosy pojawi się na wierzchu ciasta.
Sernik z Rosą

Sernik z Rosą

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sernik z Rosą

Sernik z Rosą

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sernik z Rosą

Sernik z Rosą

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz także:

7 odpowiedzi do: Sernik z Rosą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obraz CAPTCHY

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Ściereczki-do-okularów-i-tabletów-Bannerek

Hity dla Dzieci 

Newsletter
Zapisz się na Deserkowy Newsletter i otrzymaj zniżkę -20% na GLOSSYBOX oraz na zakupy w sklepie Stevi-Gold.pl. Poinformuj także znajomych o tej promocji.
GlossyBox Promocja

GlossyBox Promocja

 

 Nowy obraz (2)_298x244

Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babeczki czekoladowe babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy banany batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta dietetyczne ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto francuskie ciasto jogurtowe ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto razowe ciasto shrek ciasto świąteczne ciasto z owocami ciasto ze śliwkami cupcakes cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki deser desery desery jogurtowe dietetyczne drinki drożdżowe drożdżówki dynia dżem frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup grejpfrut herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować jak zrobić lukier jak zrobić mrożoną kawę jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kawa kawa i herbata kawa latte kawa mrożona kawa przepisy kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy krem krem bounty krem budyniowy krem rafaello kremówka latte lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny mandarynki marcepan marchew marchewka mascarpone masło mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pierniczki piernik placki pomarańcze poradnik poradniki promocja promocje przekąski przepis przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogaliki semiferddo serek sernik sernik na zimno serniki shake śmietana sól sól aromatyzowana sorbet sos stefanka święta syrop syrop czekoladowy syrop waniliowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno tarta tartaletki tiramisu torcik torcik bez pieczenia tort torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina